DEMONSTRERER: Tusenvis av demonstranter har inntatt gatene i Spania onsdag.
DEMONSTRERER: Tusenvis av demonstranter har inntatt gatene i Spania onsdag. Foto: Mar Grau

Tusenvis har sluttet seg til fem protestmarsjer i Katalonia

Tusenvis av katalanere har sluttet seg til fem store marsjer i ulike deler av den spanske regionen. Alle er på vei til Barcelona for å protestere.

Protestene kommer etter det ble kjent at ni katalanske politikere som ønsker løsrivelse fra Spania denne uken ble dømt til lange fengselsstraffer.

Møtes i Barcelona

Etter planen skal demonstrantene nå fram til Barcelona innen fredag, hvor det er planlagt en stor felles demonstrasjon og streik.

Marsjene har samlet katalanere i alle aldre, helt fra små barn til eldre mennesker.

Catalonias regionpresident Quim Torra har forlatt Barcelona og reist for å slutte seg til en av marsjene. Han sier han vil være nær folket.

Han mener også at protestmarsjene er den beste måten å protestere mot at ni av hans politikerkolleger er dømt fra 9 til 13 års fengsel, blant dem tidligere visepresident Oriol Junqueras.

Fengslede politikere med oppfordring

Arrangørene har oppfordret deltakerne til å protestere på fredelig vis etter at det to kvelder på rad har brutt ut opptøyer og sammenstøt mellom politi og demonstranter i Barcelona. Over 200 personer er skadd i tumultene, blant dem 72 politifolk.

De ni fengslede politikerne ber demonstrantene om å unngå vold, etter at den spanske regjeringen advarte om at voldelige opptøyer vil bli møtt med en «streng, passende og samlet» respons.

– Vi gir all vår støtte til bevegelsen og fredelige marsjer. Vold representerer ikke oss, skrev de ni politikerne på Twitter.

Fortsatt store problemer

Til tross for oppfordringene, utviklet de planlagte fredelige protestene seg til en lek mellom katt og mus for demonstranter og politi. Onsdag opplever Barcelona fremdeles trafikkproblemer som følge av opptøyene. Samtidig gikk studenter til streik.

Både katalanske myndigheter og sentrale spanske myndigheter holdt onsdag møter for å diskutere situasjonen.

Politiet i Barcelona har pågrepet 29 personer, av totalt 51 i hele regionen. Over 150 sperringer i byens gater er blitt påtent av demonstranter, opplyser Spanias innenriksdepartement.

I sentrum av byen pågikk det onsdag en større opprydding der nedbrente sperringer, søppel og bygningsrester ble fjernet.