Stekt breiflabb med ovnsbakte poteter og tzatsiki

Wenche blander det norske og det greske kjøkkenet og lager en sunn fiskemiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til denne retten kan det brukes andre typer filet av fisk skåret i «biffer», som steinbit, torsk, sei, laks og ørret. Velg det du liker og har tilgang på.

Breiflabb trenger litt lenger steketid enn de andre fiskeslagene; 3-4 min på hver side (avhengig av tykkelse), pluss eventuelt 1-2 minutter i varm stekeovn ved 180 grader.

  • 600–700 g breiflabbfilet / annen fiskefilet (beregne 150-175 g pr person)
  • 1 ½ ts salt
  • 3-4 ss nøytral olje til steking
  • 3-4 fedd uskrelt hvitløk (kan sløyfes)
  • grovmalt pepper

Tzatsiki

  • 5 dl gresk yoghurt eller like deler mager Kesam og gresk yoghurt
  • ¾-1 slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ½ ts salt
  • 1 ss ekstra Virgin olivenolje
  • 1-2 ts hvitvinseddik
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte eller persille

Begynn med å lage tzatsiki – gjerne 2-3 timer før servering.

La yoghurten renne av seg i et kaffefilter i 30-40 min, til en tykk masse (væsken kan brukes i brøddeig/vaffelrøre). Kesam trenger ikke renne av seg.

Riv agurken grovt på et råkostjern, dryss på litt salt og la den revne agurken ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 min, klem/press væsken ut av agurken. Vend agurken inn i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, olivenolje, sukker eller honning, mynte/persille og eventuelt litt mer salt.

Får du rester av tzatsiki, holder den seg i 2-3 dager i kjøleskap.

Ovnsbakte poteter

Varm stekeovnen til 200 grader. Legg små/mellomstore poteter med tynt skall eller morenepoteter i et ildfast fat. Drypp over olje og flaksalt og vend potetene i oljen.

Stek i varm stekeovn i 30-40 min til potetene er møre. Senk temperaturen til 180 grader, når potetene tas ut av stekeovnen. Hold potetene varme mens fisken stekes.

Mens potetene stekes del breiflabben i «biffer» – bind den eventuelt med litt hyssing slik at den holder fasongen.

Ha olje og 2-3 uskrelte, knuste hvitløkfedd (kan sløyfes) i en panne. Varm opp oljen godt før fisken legges i pannen. Brun/stek på begge sider til en gyllen farge. Legg over i et ildfast fat og sett i den varme ovnen (180 grader) og stek i 5-8 min. Steketid er avhengig av tykkelse på breiflabbiffene.