Dette er nå Norges vei til EM

Færøyene-mirakel, uavgjort mellom rivalene og spansk hjelp må til dersom det nå ikke skal bli Nations League som blir Norges eneste sjanse for EM-billett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Romania-Norge 1-1

Norges uavgjortresultat i Bucuresti tirsdag gjør at håpet om å kvalifisere seg direkte til EM via gruppespillet så å si er ute.

Se videosammendrag øverst!

For at Norge med sine 11 poeng etter åtte kamper skal kunne ta seg videre på bekostning av både Sverige (15 p) og Romania (14 p) er de nå avhengige av følgende i de andre kampene i november:

  • Romania-Sverige må ende uavgjort
  • Sverige må tape hjemme mot Færøyene
  • Romania kan ikke vinne borte mot Spania
  • Samtidig må Norge selvsagt slå både Færøyene (h) og Malta (b)

– Det finnes noen teoretiske muligheter til å bli nummer to, men det er så ufattelig små promille at det aldri aldri i livet kommer til å skje, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Nations League-ruten - trolig først Serbia

Derfor er det etter alle solemerker nå Nations League i mars som blir håpet for at Norge skal kunne komme seg til mesterskapet neste sommer. Det spilles som et rent cupspill - i utgangspunktet mellom de fire lagene som vant sine grupper på nivå C i Nations League i fjor høst.

Først to enkeltstående semifinaler, der hjemmelagene allerede er klare, og deretter en ren finale på en av semifinalevinnernes hjemmearena som avgjør hvem som får EM-billett. Den trekningen ble foretatt i november i fjor.

Pr. nå er de to oppgjørene som skal spilles Skottland-Finland og Norge-Serbia, men dette programmet kan endres dersom noen av de andre lagene kvalifiserer seg direkte via EM-kvalifiseringsgruppen sin. Skottland er sjanseløse på avansement, og blir derfor uansett hjemmelag i den ene semifinalen, mens Norge etter alle solemerker altså blir hjemmelag i den andre.

– Det handler nå om å slå Serbia og så blir det en finale mot det som sannsynligvis blir Skottland eller et annet lag, sier TV 2-ekspert Mathisen.

Offensiv Ødegaard: – Fullt mulig

Serbia kan fremdeles kvalifisere seg til EM via vanlig kvalifisering, men er da avhengige av å gå forbi Portugal i gruppe B. Ett poeng skiller i Portugals favør før de to siste kampene, der oppgjørene Serbia-Luxembourg, Portugal-Litauen, Serbia-Ukraina og Luxembourg-Portugal skal spilles.

Det lukter med andre ord Norge-Serbia på Ullevaal i mars lang vei, og de norske spillerne er offensive i tankegangen med tanke på avansement herfra til tross for nedturen i Bucuresti. Martin Ødegaard tror hjemmebanefordelen i første kamp kan være avgjørende.

– Jeg tenker jo at det er fullt mulig. Det er lag som det er mulig å slå, og første kamp er på Ullevaal. Med litt flyt, får vi vel kamp nummer to der også. Så det er fullt mulig. Det er vel så vidt en teoretisk mulighet, men det er Nations League som blir fokus nå.

– Lagene som dere har møtt nå, og spilt uavgjort mot, er vel i utgangspunktet bedre enn det som står i veien i Nations League?

– Serbia er jo et bra lag egentlig, med mye bra spillere, og så har de ikke helt fått det til nå. Jeg tror både Sverige, Spania og Romania, i hvert fall de to første, er bedre enn dem. Vi har fått bra matching her nå og vist at vi klarer å stå imot mot de beste. Vi rotet det bort i de to hjemmekampene. Ikke i dag, ikke sist og ikke borte mot Sverige, men i de to hjemmekampene. Det er surt, sier Ødegaard til TV 2.

King: – Hvis vi spiller som mot Spania, så har vi sjanser

Også Joshua King er klar på at det er kvaliken man sikret seg som resultat av gruppeseier i Nations League som nå blir en potensiell inngangsbillett til EM.

– Sverige er et så godt lag at de kaster ikke bort den muligheten de har fått nå. De går nok videre sammen med Spania fra denne gruppen.

– Hva tenker du om sjansene i Nations League?

– Hvis vi spiller som mot Spania, så har vi sjanser. Det er litt gøy at det er på Ullevaal også. Jeg regner med at det blir fullsatt, siden vi har hatt tre gode omganger denne samlingen her. 2. omgangen i dag var ikke bra nok.

– Er det lettere å takle skuffelsen i kveld når man vet at det er en kjempemulighet i mars?

– Både ja og nei. Det er selvfølgelig alltid gøy å ha to sjanser. Jeg tror ingen vil ha den følelsen vi hadde i garderoben nå i mars.

– Hvordan var følelsen i garderoben?

– Vi satt lenge. Det var mange med hodet nedpå. Men vi må bare se fremover. Vi har en mulighet i mars, og vi har to kamper nå neste måned. Men sannsynligheten for at vi går videre gjennom kvaliken er liten, sier King.

Slik kan det bli noen andre enn Serbia

For at man skal unngå et møte med Serbia, er Norge med andre ord avhengige av hjelp fra enten Luxembourg eller Litauen. Den andre semifinalisten, som skal til Hampden Park for å møte Skottland, er mer uviss.

Finland innehar nemlig 2. plassen i gruppe J før de to siste kampene. De har fem poengs margin til både Bosnia-Herzegovina og Armenia, og trenger kun å ta seg av gruppejumbo Liechtenstein hjemme for å sikre sitt første mesterskap noensinne. Klarer de ikke det, kan de også få hjelp fra andre kamper i den gruppen.

Kan bli nytt møte med Bulgaria i den helt avgjørende kampen

Dermed går fort den fjerde playoff-plassen på nivå C til laget som var best uten å vinne en gruppe på det nivået, og det er vår gamle Nations League-motstander Bulgaria. I teorien kan Norge med andre ord ende opp med å møte et lag fra sin egen Nations League-gruppe i en enkeltavgjørende kamp om EM-billett.

– Jeg er selvfølgelig veldig glad for at vi har den muligheten til å spille Nations League-semifinale. Det er fortsatt ennå veldig lenge til, men vi må fortsette som vi gjør. Vi har noe på gang, sier Rune Almenning Jarstein etter kampslutt i Bucuresti.

Også Lars Lagerbäck er realist med tanke på at det nå handler om å utnytte den ekstra playoff-muligheten man tilegnet seg takket være et solid 2018.

– Vi skal fokusere på de to kampene som er igjen, men ettersom Sverige-Spania endte uavgjort er det veldig urealistisk, sier landslagssjefen.

Semifinalen spilles 26. mars og den avgjørende finalen, som definerer hvem fra nivå tre i Europa forrige høst som får direkte EM-plass, spilles 31. mars neste år.