Romania-stjernen følte presset fra nasjonen allerede som 6-åring

Ianis Hagi (20) hylles av lagkamerat Sander Berge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til daglig er de lagkamerater i Genk. I kveld er Sander Berge og Ianis Hagi motstandere foran 30 000 barn og ungdommer på praktfulle Arena Națională i Bucuresti.

– Ianis er en stor trussel mot oss. Jeg håper han sitter lengst mulig på benken, om han ikke starter, sier Berge og kikker bort på sin 20 år gamle klubbkamerat.

Ianis Hagi i aksjon for Genk.
Ianis Hagi i aksjon for Genk. Foto: Leonhard Foeger

Tøft som barn
Det er dagen derpå etter at Genk holdt Napoli til 0-0 i Champions League, der både Berge og Hagi startet kampen for de belgiske seriemesterne.

– Sander sier han gjerne ser deg på benken så lenge som mulig mot Norge?

– He-he, du vet aldri, kanskje skjer det samme som sist, smiler Hagi tilbake.

I juni var den slepne teknikeren sentral da Romania gikk fra 0-2 til 2-2 på Ullevaal. Hagi kom inn den siste halvtimen, og viste ved flere anledninger hvorfor mange har forhåpninger til at han skal følge i sin fars fotspor. Pappa er naturligvis den rumenske fotballhelten Gheorge Hagi, som spilte for klubber som Real Madrid og Barcelona, og noterte seg for 125 landskamper og 35 mål for Romania.

FAREN: Gheorghe Hagi i glansdagene.
FAREN: Gheorghe Hagi i glansdagene. Foto: Douglas C Pizac

De aller fleste av dem i draktnummer 10, som Ianis overtok i forkant av 3-0-seieren mot Færøyene på lørdag.

Sammenligningene med faren er der i nesten alt han gjør og foretar seg. Og slik har det vært siden han begynte å spille fotball.

– Siden jeg var en liten gutt, har jeg hatt dette presset på meg. Da jeg begynte å spille som 6-åring, skulle alle sammenligne meg med faren min. Men jeg føler det som et positivt press. Det gjør meg mer motivert, jeg jobber hardere, og blir bedre hver dag. Det er en ære å ha Hagi-navnet, sier Ianis Hagi

– Hvordan var det som 6-åring?

– Som barn var det vanskelig. Jeg forsøkte å forstå hvordan folk alltid skulle sammenligne oss. Men jeg ble raskt vant med det, og forsøkte bare å kose meg med sporten som jeg elsker, sier han.

Like god med begge føtter
Ianis Hagi er i likhet med faren en offensiv og skapende midtbanespiller, men han synes likevel ikke de minner altfor mye i stilen.

– Vi spiller i samme posisjon, men han hadde andre kvaliteter.

– Hvordan vil du beskrive din stil?

– Jobben min er å skape noe for lagkameratene mine, eller å score selv, svarer han.

Ianis Hagi har den sjeldne egenskapen at han er like god med begge bein. Da Genk spilte 3-3 mot Sint-Truiden i september, scoret Hagi to og hadde målgivende på den siste scoringen.

Begge målene scoret han på straffespark: Ett av dem med høyrefoten, det andre med venstrefoten.

– Det var for å gjøre keeperen deres litt svimmel, flirer han.

– Det var respektløst mot keeperen, fleiper Sander Berge.

– Men seriøst: hvem andre er det som gjør sånt? Han kan slå frispark med hvilken fot han vil, han er like selvsikker uansett hvilken vei han vender, han kan slå den avgjørende pasningen og skyte fra enhver vinkel. Det er en imponerende totalpakke, sier han.

Ianis Hagi sier han opprinnelig var venstrebeint, som sin far.

– Mamma viste meg noen gamle videoer fra da jeg var 2-3 år gammel. Jeg var venstrebeint, men da jeg begynte å spille aktivt som 6-åring var det like naturlig å bruke høyrebeinet. Det er mye på grunn av pappa, da jeg vokste opp spilte vi mye sammen og han viste meg hvordan jeg skulle bruke begge bein, sier han.

Ingen stjernenykker
Men det er mer enn kvalitetene på banen som imponerer Berge. Med en såpass berømt pappa og en hype som har fulgt ham gjennom hele karrieren, framstår likevel Ianis Hagi som en ydmyk, interessert og høflig 20-åring.

– Det krever sitt å vokse opp under det presset, men det har han taklet godt. Han har beina godt plantet på jorda og er en veldig reflektert fyr, sier Berge.

Og får noen rosende ord i retur:

– Jeg liker først og fremst å se hvordan en person er utenfor banen, deretter på banen. Sander er en topp fyr. Alle kan se kvalitetene hans på banen, jeg trenger egentlig ikke si noe om dem. Men personligheten hans på banen er den egenskapet jeg beundrer mest. Han blir aldri stresset, er trygg og rolig, og tar alltid den beste avgjørelsen, sier Ianis Hagi.

Likevel gleder han seg ekstra til å møte Berge som motstander i kveld.

– Det blir spennende. Jeg liker veldig godt å spille mot klubbkamerater med landslaget.

– Hvorfor liker du det så godt?

– Jeg blir bare mer motivert, tror jeg. Jeg kjenner kvalitetene og stilen hans. Det blir utfordrende, men morsomt, sier Ianis Hagi.