Sveinung Rotevatn på vei til Venstres sentralstyremøte dagen etter valget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sveinung Rotevatn på vei til Venstres sentralstyremøte dagen etter valget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

Unge Venstre vil ha Rotevatn som partileder

Unge Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder. Flere av de største fylkeslagene i Venstre har ennå ikke bestemt seg for hvem som bør lede partiet fremover.

Et samlet Unge Venstre er enig i hvem de skal spille inn til nominasjonsnemden denne uken, skriver NRK.

– Vi ønsker Sveinung Rotevatn som partileder og Guri Melby som første nestleder bekrefter nestleder i Unge Venstre, Kjersti Konstanse Løfors, til TV 2

– Utydelig profil

Dermed ønsker ungdomspartiet å bytte ut dagens Venstre-leder Trine Skei Grande. De ønsker heller ikke at Abid Raja skal være del av partiledelsen.

– Venstre har vært gjennom et dårlig kommunevalg og vi ser at velgere synes Venstre har vært utydelige. Vi ønsker derfor å gjøre endringer i ledelsen, og i tillegg mener vi Rotevatn har en sterkere klimaprofil, sier Løfors til TV 2.

Venstre fikk en nasjonal oppslutning på 3,9 prosent ved valget i høst.

Rotevatn ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.

– Det er frist for å melde tilbake til valgkomiteen førstkommende søndag, og det skal jeg selvsagt gjøre, skriver han i en sms.

Venstre-profilen er i dag statssekretær i Klima- og miljødepartementet og sitter dessuten i partiets sentralstyre.

Ønsker skikkelig fornyelse

Før helgen gikk Venstres populære ordfører Alfred Bjørlo i det som blir nye Stad kommune høyt på banen i lederkampen i partiet.

I et intervju med TV 2 tok han til orde for en «skikkelig fornyelse» i ledelsen, og lanserte Abid Raja som en kandidat til den nye partiledelsen. Han vil ikke frede Trine Skei Grande.

– Jeg vil holde meg til å si en skikkelig fornyelse. Hva jeg mener utover det vil jeg formidle internt.

– Er ikke det så godt som å si mellom linjene at hun bør gå av?

– Nei, jeg opplever det ikke sånn. Det vil jeg verken svare ja eller nei på, svarer ordføreren.

Også stortingsrepresentant Melby sitter i dag i sentralstyret.

Ikke avklart

Flere av de store fylkeslagene i Venstre har ennå ikke levert sine innspill til valgkomiteen.

– Vi skal ferdigstille vår innstilling søndag, men ønsker at Iselin Nybø blir en del av ledelsen i Venstre, sier leder i Rogaland Venstre Kjartan Alexander Lunde til TV 2. Nybø er i dag statsråd i kunnskapsdepartementet.

Heller ikke de store fylkeslagene Oslo eller Viken har avgjort hvem de ønsker at skal være med i ledelsen av Venstre fremover.

– Vi har ikke levert våre innspill, sier leder i Oslo Venstre, Espen Ophaug.

Stiller til gjenvalg

Dagens partiledelse har frist til 20. oktober med å gi valgkomiteen beskjed om hvorvidt de ønsker gjenvalg eller ikke. Fylkeslagene i partiet har den samme fristen for å spille inn navn til hvem de mener bør sitte i partiledelsen.

– Vi hadde ikke gjort jobben vår om vi ikke tillot at fornyelsesordet ble en el av vårt arbeid, sier leder i valgkomiteen, Per A. Thorbjørnsen til TV 2.

Han har besøkt alle fylkes- og regionlagene i venstre, før valgkomiteen samles til sitt første møte fredag 25. oktober.

– Det ligger ikke an til at vi ferdigstiller vår innstilling før 6,. mars, som er siste fist før landsmøtet, sier Thorbjørnsen.

Stiller til gjenvalg

Venstres svake resultat i høstens kommune- og fylkestingsvalg har ført til drakamp om sammensetningen av partiledelsen. Både Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik er på valg på Venstres landsmøte i april.

Overfor TV 2 har Skei Grande uttalt at hun er sikker på at hun blir gjenvalgt på landsmøtet i 2020.

Grande har ledet partiet siden 2010, mens Elvestuen og Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012. Partilederen varslet allerede valgnatten at hun ønsker gjenvalg, mens ingen av de to nestlederne foreløpig har sagt offentlig om de ønsker gjenvalg eller ikke.