TO VINNERKANDIDATER: Lagkompisene Chris Froome og Egan Bernal kan glede seg over en Tour de France-løype som passer deres kvaliteter.
TO VINNERKANDIDATER: Lagkompisene Chris Froome og Egan Bernal kan glede seg over en Tour de France-løype som passer deres kvaliteter.

Tour de France avgjøres med knalltøff fjelltempo opp Les Planches des Belles Filles

Tour de France-arrangøren presenterte en spektakulær løype for 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tour de France-løypen for 2020 ble presentert i Paris tirsdag. Treukersrittet starter lørdag 27. juni og avsluttes i Paris søndag 19. juli. Rytterne skal totalt sykle 3470 km.

Starten går en uke tidligere enn normalt som følge av neste sommers OL i Tokyo. Den tradisjonsrike avslutningsetappen på Champs-Élysées går kun seks dager før det skal kjempes om edelt olympisk metall på fellesstarten i den japanske hovedstaden.

Etter åpningsetappene i Nice beveger rytterne seg raskt inn i fjellene. Sirkuset skal innom Sisteron før det er målgang ved skistedet Orcières-Merlett på den 4. etappen.

Så går ferden fra Gap videre mot Pyreneene.

Etter målgang i Laruns på den 9. etappen skal rytterne fly nord-vestover. Der blir det hviledag, før andre periode kickstartes med en spektakulær etappe til Île de Ré. Rytterne krysser så Frankrike fra vest til øst før de gyver løs på Alpene. Nest siste etappe avsluttes på La Planche des Belles Filles, stedet hvor Dylan Teuns spurtslo Giulio Ciccone på 6. etappe av årets Tour. Forskjellen er at det blir en knalltøff fjelltempo på 36 km opp til La Planche des Belles Filles i 2020.

Ingen Alpe d'Huez

Rittet avsluttes som vanlig med spurtetappe på Champs-Élysées.

– Det var litt av en løype. Det går 20 dager mellom den første fjellavslutningen til den siste opp La Planche des Belles Filles. Det har vi ikke opplevd før, sier TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Kort oppsummert er det en løype med tre rene fjellavslutninger, altså målgang på toppen av et pass eller fjell. Det er to tøffe etapper i Pyreneene. Jeg har kommet frem til at det er 8-9 flatere etapper. Om det blir rene spurtetapper kommer an på målprofilen. Det er åtte tøffe fjelletapper, fortsetter han.

– Det fascinerende med løypen er at de styrer unna Alpe d'Huez. Det er ingen Mont Ventoux eller Tourmalet. Mye av det er sikkert fordi de vil spre det mer, spekulerer kommentatoren.

– Jeg har vært heldig

Chris Froome haltet seg inn på scenen under presentasjonen. Briten veltet stygt i forkant av årets Tour. Etter dagens seanse i Paris tok han seg tid til å prate med TV 2.

– De siste månedene har vært brutalte, men samtidig har jeg vært veldig heldig, sier Froome.

– Jeg er tilbake på sykkelen, men må gjennom en ny operasjon for å fjerne noen metallbiter i hoften. Tidlig i november må jeg ta en pause igjen, men jeg håper det går i riktig retning når jeg starter opp igjen. Tour de France neste år er en stor motivasjonsfaktor, fortsetter han.

Froome tror det blir en spektakulær syrefest i fjellene.

– Det er en brutal løype. Det er en Tour med mye fjell. Akkurat nå er det mange sterke klatrere i feltet. Det blir et flott ritt, og det er mange muligheter til å vinne Touren. Det er det folk vil se, sier han.

Colombias Egan Bernal (22) vant årets utgave av rittet. Han er den hittil eneste colombianeren som har klart det. Han var på plass under tirsdagens presentasjon.

– Det blir en tøff Tour de France. Det er ingen lagtempo og kun én tempo. Det blir en annerledes Tour, men jeg tror folk vil like det. Det blir mange angrep, sier han.

22-åringens liv har forandret seg etter den store triumfen. Bernal synes det var godt å være tilbake i Tour de France-omgivelser.

– Det er spesielt å være tilbake i Paris. Det vil alltid være spesielt for meg. Det var helt vilt å komme tilbake til Colombia i sommer, men jeg likte det, sier han.