OSLO  20181108.
Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Politiker raser mot antihomo-seminar: – Et psykisk overgrep

NLA høgskolen skriver i egne retningslinjer at de skal ha respekt for at alle er ulike. Samtidig åpner de dørene for et nettverk som ikke aksepterer homofili.

Mandag skrev TV 2 om et omstridt seminar som skal arrangeres ved NLA høgskolen i Sandviken i Bergen, tirsdag kveld.

Det er nettverkene Frimodig Kirke og Til Helhet som står bak seminaret.

På sine nettsider skriver Til Helhet at deres formål er å bistå de som har en uønsket seksuell orientering eller følelser, og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en annen vei i dette.

– Ikke problematisk

NLA er en privat, kristen høgskole – akkreditert av NOKUT, nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. De får også offentlig støtte fra staten.

Da TV 2 snakket med skolen mandag fortalte kommunikasjonsleder Solfrid Ebbesen at de ikke mener det er problematisk at Frimodig Kirke og Til Helhet arrangerer et seminar om dette temaet.

Men i en handlingsplan for likestilling og mangfold som ligger ute på NLA sine hjemmesider skriver de følgende:

«Mange mennesker møter ekstra utfordringer i arbeidslivet. Noen på grunn av sitt kjønn, andre på grunn av etnisk bakgrunn, religion, alder eller funksjonsevne.

NLA høgskolen skal ha en arbeidskultur som skal være preget av respekt for at vi er ulike.»

– For ytringsfrihet

Rektor ved skolen Erik Waaler sier at de fleste universiteter og høgskoler har mange arrangmenter som er initiert og arrangert av privatpersoner og/ eller organisasjoner.

– Dette gjelder også hos oss. Både studenter, og andre, benytter fasilitetene til møter av ulik karakter. Den åpne dialogen er en del av den akademiske kulturen. Det er viktig å understreke at angjeldende arrangement ikke er initiert av NLA, og ikke skjer i NLA sin regi, sier Waaler.

Han sier de kun har tatt stilling til spørsmål om utleie, og ikke hva nettverket står for.

– Vi er for ytringsfrihet og ønsker at ulike personer skal komme til uttrykk med det de står for, det gjelder ikke bare for en gruppering, sier Waaler til TV 2.

Rektoren har imidlertid forståelse for at det kommer reaksjoner.

– Åpenhet, likeverd og respekt er viktig for oss. Det er viktig å understreke at alle er velkomne til oss, sier han.

– Psykisk overgrep

Én av de som reagerer på seminaret er stortingsrepresentant og talsperson for likestilling i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen. Hun fremmet i juni et forslag i Stortinget om å forby slike seminarer som Til Helhet og Frimodig Kirke tilbyr.

– Disse nettverkene oppsøker unge og sårbare folk, og forteller de at de kan forandre på legningen sin. Det er en praksis vi vil ha slutt på, og mener derfor det vil være riktig å ha et lovforbud mot det, sier Trettebergstuen til TV 2.

Stortingsrepresentanten mener et slikt lovforbud vil være svært viktig, spesielt for de som føler et ubehag rundt legningen sin.

– Jeg mener at alle skal få være den der er, og leve i fred med legningen sin. Det er ekstremt skadelig når unge folk blir møtt på sin egen skole med beskjed om at legningen din er uønsket, og en melding om at du kan bli helbredet, sier Trettebergstuen og fortsetter:

– Det er et psykisk overgrep.

– Skadelig

Ola Gimse Estenstad er leder av studentparlamentet ved OsloMet, og selv homofil. Han mener slike arrangementer kan være skadelig for det homofile miljøet ved skolen.

– Det skal være åpenhet for forskjellige meninger, men man må tenke over hvem man inviterer. Det er trasig å få aksept i samfunnet, og slike arrangementer hjelper ikke de som er en del av det homofile miljøet ved skolen, sier Gimse Estenstad.

– Blir du påvirket av dette på noen måte?

– Jeg blir ikke direkte påvirket, men synes det er utrolig trist på vegne av alle homofile. Man får høre at homofili er et valg og at det finnes en løsning på problemet, det mener jeg er totalt feil, sier han.

Gimse Estenstad synes det er veldig problematisk at slike foredrag arrangeres i 2019.

– Det viser at folk ikke har forståelse for at folk er annerledes, sier han.