«Bestemors» middag med dessert

Wenche byr på ekte husmannskost da hun lager kjøttkaker med stuet kål, og avslutter det hele med tilslørte bondepiker!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Bestemors» kjøttkaker

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt muskat
  • 2 1/2 ss potetmel
  • ca. 2 dl melk eller vann
  • Melange margarin til steking
  • 5-6 dl kraft/buljong til å trekke kjøttkakene i

Valgri smakstilsetning: 1 brunet løk i båter, 1-2 ss solbærsaft eller rørte tyttebær, 2-3 ss rømme/fløte eller 2-3 skiver geitost.

Kjøttdeig og melk/vann bør være kalde for best resultat.

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing.

Form farsen til runde kaker og stek i Melange margarin i varm stekepanne. Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i 15-20 min.

Brun saus

  • 2 ½ ss Melange margarin
  • 2 ss hvetemel
  • ca. 5 dl kraft fra kjøttkakene
  • salt og pepper

Brun Melange margarin og hvetemel i en gryte/kasserolle ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 8-10 min. Smak til med salt og pepper og ønsket smakstilsetning.

Server med kokte melne poteter, kålstuing og rørte tyttebær.

Kålstuing:

  • ca. ½ kg hodekål (hvitkål)
  • vann og salt til koking

Hvit saus:

  • 1 ss Melange margarin
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • salt
  • muskatnøtt

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok møre i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet.

Hvit saus: Smelt Melange margarin og rør inn hvetemel, spe med melk. Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.

Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Tips: I stedet for kålstuing kan kjøttkakene serveres med ertepurè: Kok opp frosne erter i lettsaltet vann. Tilsett 1-2 ss Melange margarin, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt grønn pure.

Tilslørte bondepiker

  • 5-6 faste epler
  • 1-2 ss honning eller brunt sukker
  • 1/4 dl vann eller eplejuice
  • et lite dryss med kanel eller 1 kanelstang
  • 2-3 dl knuste knekkebrød/havrekjeks eller hakkede nøtter
  • Vaniljekesam/vaniljeyoghurt eller myk pisket krem.

Skrell og del eplene i biter og kok møre i vann tilsatt litt sitronsaft eller i eplejuice med litt honning eller kanel, til eplene er møre. Avkjøl.

Stek malt knekkebrød/havrekjeks/hakkede nøtter, kanel og honning/sukker i litt Melange margarin. Bruk middels varme og stek til det er sprøtt og gyllent. Avkjøl.

Legg lagvis i et glass.