«Bestemors» middag med dessert

Wenche byr på ekte husmannskost da hun lager kjøttkaker med stuet kål, og avslutter det hele med tilslørte bondepiker!

«Bestemors» kjøttkaker

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt muskat
  • 2 1/2 ss potetmel
  • ca. 2 dl melk eller vann
  • Melange margarin til steking
  • 5-6 dl kraft/buljong til å trekke kjøttkakene i

Valgri smakstilsetning: 1 brunet løk i båter, 1-2 ss solbærsaft eller rørte tyttebær, 2-3 ss rømme/fløte eller 2-3 skiver geitost.

Kjøttdeig og melk/vann bør være kalde for best resultat.

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing.

Form farsen til runde kaker og stek i Melange margarin i varm stekepanne. Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i 15-20 min.

Brun saus

  • 2 ½ ss Melange margarin
  • 2 ss hvetemel
  • ca. 5 dl kraft fra kjøttkakene
  • salt og pepper

Brun Melange margarin og hvetemel i en gryte/kasserolle ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 8-10 min. Smak til med salt og pepper og ønsket smakstilsetning.

Server med kokte melne poteter, kålstuing og rørte tyttebær.

Kålstuing:

  • ca. ½ kg hodekål (hvitkål)
  • vann og salt til koking

Hvit saus:

  • 1 ss Melange margarin
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • salt
  • muskatnøtt

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok møre i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet.

Hvit saus: Smelt Melange margarin og rør inn hvetemel, spe med melk. Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.

Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Tips: I stedet for kålstuing kan kjøttkakene serveres med ertepurè: Kok opp frosne erter i lettsaltet vann. Tilsett 1-2 ss Melange margarin, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt grønn pure.

Tilslørte bondepiker

  • 5-6 faste epler
  • 1-2 ss honning eller brunt sukker
  • 1/4 dl vann eller eplejuice
  • et lite dryss med kanel eller 1 kanelstang
  • 2-3 dl knuste knekkebrød/havrekjeks eller hakkede nøtter
  • Vaniljekesam/vaniljeyoghurt eller myk pisket krem.

Skrell og del eplene i biter og kok møre i vann tilsatt litt sitronsaft eller i eplejuice med litt honning eller kanel, til eplene er møre. Avkjøl.

Stek malt knekkebrød/havrekjeks/hakkede nøtter, kanel og honning/sukker i litt Melange margarin. Bruk middels varme og stek til det er sprøtt og gyllent. Avkjøl.

Legg lagvis i et glass.