Englands kamp mot Bulgaria avbrutt to ganger etter rasistiske tilrop fra tribunen

Dommer Ivan Bebek måtte stoppe oppgjøret mellom Bulgaria og England to ganger i første omgang etter rasistiske tilrop fra tribunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bulgaria – England 0-6:

England lekte seg til en knusende 6-0-seier i mandagens EM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria og tok et sjumilssteg mot sluttspillet i 2020.

Oppgjøret ble imidlertid stoppet to ganger før pause som følge av rasisme på tribunen.

– Dette er en kamp som dessverre vil bli husket for rasisme fra tribunen. Det er bare pinlig og trist, sa TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

Det engelske fotballforbundet (FA) krever at UEFA etterforsker hendelsene.

– Vi kan bekrefte at spillere på England ble utsatt for rasisme under EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria. Dette er totalt uakseptabelt, og vi vil be UEFA umiddelbart etterforske dette, uttaler FA i en pressemelding.

Roser kapteinen

Kapteinen på bulgarske laget, Ivelin Popov, forsøkte i pausen å snakke med hjemmesupporterne for å forklare dem at oppførselen mot gjestelaget var uakseptabel. Dette fikk han respekt for av engelske Marcus Rashford som scoret det første målet i kampen.

– Å stå alene slik og gjøre det som er rett, krever mot og er noe som ikke bør blir forbigått i stillhet, skriver Rashford på Twitter etter kampen etterfulgt av emneknaggen "No to racism".

– Ikke en enkel situasjon å spille kamp i, og slikt skal ikke skje i 2019. Jeg er stolt over at vi hevet oss over det og tok tre poeng, men dette må det bli en slutt på, skriver United-spilleren videre.

– Hørte absolutt ingenting

Bulgarias landslagssjef Krasimir Balakov uttalte etter kampen at han ikke hadde hørt noen rasistiske tilrop mot det engelske laget.

– Det er et veldig ømtålig tema. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske i Bulgaria som vil si at rasisme er morsomt. Men på samme tid er det veldig rart hvordan dette tolkes i fotball. Jeg hørte absolutt ingenting under kampen, sa Balakov etterpå melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste av spillerne på det bulgarske landslaget sa at de heller ikke hadde hørt noen tilrop mot det engelske laget.

– Publikum oppførte seg fint. Jeg hørte ikke noen fornærmelser, sa målmannen Plamen Iliev.

Til og med visepresident Yordan Lechkov i det bulgarske fotballforbundet mente det var skuffende at det ble fokusert på rasisme under kampen og mente det ikke var seriøst under en slik kamp.

Mings: – Svarte med å vise samhold

Debutant Tyrone Mings var blant de engelske spillerne som ble utsatt for rasisme.

– Det var en stor begivenhet for meg, men som ble overskygget av rasistiske tilrop. Vi hørte det tydelig på banen. Vi svarte imidlertid med å vise samhold, og lot fotballen stå i fokus. Forhåpentligvis vil ledelsen (i UEFA) håndterte det som skjedde, sa han ifølge Sky Sports etter kampen.

Han mener det var riktig av dommeren å avbryte kampen.

– Ja, absolutt. Det å stoppe kampen var effektivt. Speakeren opplyste om protokollen ved slike hendelser, og det hjalp definitivt. Vi tok avgjørelsen i pausen om å også spille andre omgang, og jeg føler det det var den riktige avgjørelsen. Vi tok avgjørelsen sammen – manageren, støtteapparatet og spillerne, mente Mings.

Landslagssjef Gareth Southgate mener UEFA-delegatene håndterte situasjonen helt korrekt.

– Representantene reagerte veldig raskt. Vi rapportere rasismen umiddelbart etter at vi hørte det, og var i konstant dialog med fjerdedommeren og hoveddommeren. Jeg var i kontakt med spillerne, spesielt i første omgang, for det var en uakseptabel situasjon. Vi markerte oss med å vinne kampen, men også ved å vise at dette er noe vi ikke tolererer. Kampen ble stoppet to ganger, men jeg vet at for mange er ikke det nok, sa han, ifølge Sky Sports News.

I det 28. minutt, og på stillingen 2-0 til England mot Bulgaria, ble kampen avbrutt i fire-fem minutter etter at det kom rasistiske tilrop fra tribunen. Speakeren på stadion opplyste at kampen ville bli stoppet dersom tilropene fortsatte.

– Det ble informert om at dommeren indikerte at dersom det blir mer av tilropene av rasistisk karakter, så ville han få spillerne til å gå av banen, sa kommentator Simen Stamsø Møller.

– Vi er i 2019, og opplever altså dette
Tre minutter før pause ble kampen stoppet igjen etter at det nok en gang kom rasistiske tilrop fra tribunen. Flere fans ble geleidet av ut av arenaen, mens dommer Ivan Bebek snakket med UEFAs representant og landslagssjefene til både Bulgaria og England.

Ifølge journalist Ed Aarons i storavisen The Guardian skal landslagsdebutant Tyrone Mings ha blitt utsatt for apelyder de gangene han hadde ballen.

– Det hørtes mistenkelig ut som lyder man ikke vil høre når Tyrone Mings fikk ballen, sa Møller.

– En svartkledd del av hjemmesupporterne ble sendt ut av stadion med hetter på hodet. Vi er i 2019, og vi opplever altså dette, sa en skuffet Møller.

– Dessverre var det sånt at rop fra tribunen satt sitt preg på kampen, sukket Stamsø Møller.

Ifølge BBC skal deler av Bulgarias supporterte ha kommet med nazi-hilsen på tribunen.

Bulgaria har også tidligere hatt problemer med rasisme på tribunene under fotballkamper. Som en konsekvens var deler av tribunene i den bulgarske hovedstaden stengt mandag.

Likevel ble flere engelske spillere møtt med rasistiske tilrop.

Dommer Bebek så ved flere anledninger ut til å vurdere å sende lagene i garderoben, men oppgjøret ble likevel gjenopptatt etter opphetede diskusjoner på indre bane.

I pausen måtte Bulgarias kaptein Ivelin Popov snakke med hjemmefansen og ba dem instendig om å unngå å komme med rasistiske tilrop. Etter pause, og etter at flere bulgarske fans ble beordret til å forlate arenaen, stoppet de rasistiske tilropene fra tribunen.

Lekte med svimle bulgarere
Tribunehetsen så ikke ut til å affisere mannskapet til Gareth Southgate nevneverdig. På banen lekte gjestene seg med svimle bulgarere.

Ved pause ledet England 4-0. Ross Barkley scoret to ganger, mens Raheem Sterling og Marcus Rashford sto bak hver sin fulltreffer de første 45 minuttene. 20 minutter før slutt scoret Sterling sitt andre for dagen da han økte ledelsen til 5-0. Fem minutter før slutt scoret Harry Kane sitt åttende mål på seks kamper i EM-kvalifiseringen og sørget for en knusende 6-0-seier for England.

Rashfords 1-0-scoring etter seks minutters spill imponerte ekspertene spesielt.

– For en scoring av Marcus Rashford. Den trengte han! Han hadde før denne kampen kun scoret to mål på sine siste 13 kamper på klubb -og landslag, sa TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller etter praktscoringen.

– Når Rashford først får til disse tingene, så ser det spektakulært ut, mente han.

Med storseieren slo mannskapet til Gareth Southgate knallhardt tilbake etter 1-2-tapet for Tsjekkia i EM-kvalifiseringen fredag. England troner på tabelltoppen i gruppe A, tre poeng foran Tsjekkia.

Kosovo, som slo Montenegro 2-0 mandag, er ytterligere ett poeng på etterskudd.