Store opptøyer på flyplass i Barcelona – over 100 flyvninger er kansellert

Sammenstøt og blokkerte veier førte til at turister måtte ta beina fatt i håp om å nå flyene sine mandag.

Demonstranter og politi har barket sammen ved El Prat-flyplassen i Barcelona for å protestere mot dommene i spansk høyesterett der ni tidligere katalanske politikere ble dømt til mellom ni og 13 års fengsel for sitt forsøk på å løsrive Catalonia.

Harde sammenstøt, store folkemengder og blokkerte motorveier førte til at tusenvis av turister måtte gå siste del av veien til flyplassen til fots.

Ifølge landets helsemyndigheter er 75 personer skadet som følge av opptøyene.

Minst 100 flyvninger har blitt kansellert mandag, ifølge avisen El Pais. I tillegg er en rekke fly forsinket samt flere tog- og metroavganger i hele Catalonia.

Langt flere er forsinket. 20 avganger er avlyst tirsdag.

Det er hovedsaklig avganger fra El Prat-flyplassen som er rammet.

Hundrevis av reisende er i tillegg fanget i ankomsthallen uten mulighet til å ta seg ut av terminalen, skriver den spanske avisen El Diario. Ettersom tiden går blir de reisende stadig mer rasende, og mange krever at luftfartsmyndigheten Aena løser situasjonen.

KAOS: Slik ser det ut utenfor flyplassen El Prat utenfor Barcelona mandag kveld. Foto: Pau Barrena
KAOS: Slik ser det ut utenfor flyplassen El Prat utenfor Barcelona mandag kveld. Foto: Pau Barrena

Norwegian følger med

Norwegian har én flyreise fra Gardermoen mandag kveld, som er ventet å lande i Barcelona rett før midnatt. I tillegg har flyselskapet planlagt fire reiser i morgen: To fra Gardermoen til Barcelona og to fra Barcelona til Gardermoen.

MÅTTE GÅ: Turister måtte ta seg til flyplassen i Barcelona til fots mandag ettermiddag.
MÅTTE GÅ: Turister måtte ta seg til flyplassen i Barcelona til fots mandag ettermiddag.

– Vi har planlagt å fly som normalt i kveld og i morgen. Vi overvåker situasjonen på flyplassen i Barcelona tett og har god kontakt med lokale myndigheter og samarbeidspartnere, sier presseansvarlig Andreas Jørn Holm i Norwegian til TV 2.

Hvis situasjonen skulle endre seg, opplyser presseansvarlig om at berørte reisende vil bli varslet på SMS av flyselskapet.

Slagsmål

Det var organisasjonen Demokratisk tsunami som organiserte protesten.

Videoer lagt ut i sosiale medier viser slagsmål og både utenfor og inne i terminalbygningen. Flere turister kommer tett på sammenstøtene, og fortvilte reisende ses viftende med flybillettene sine for å komme forbi.

En talsmann for politiet i regionen bekrefter hendelsen.

– Vi har satt i verk tiltak for å kontrollere en folkemengde som forsøkte å bryte gjennom politiets linjer og komme seg inn, sier han.

Ifølge El Pais har 56 personer blitt behandlet av ambulansetjenesten hvorav ti av dem ble ført til sykehuset.

Oppvigleri

Spansk høyesterett besluttet mandag å dømme Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler. Tre andre tidligere politikere ble dømt til 12 års fengsel, mens de fem siste fikk straffer på mellom 9 og 11,5 års fengsel.

I alt var tolv personer tiltalt, men tre av dem slapp med bøter.

Aktoratet hadde bedt om enda strengere straffer og ville ha Junqueras dømt til 25 år bak murene.

Etter dommen uttalte den tidligere visepresidenten og professoren at Catalonias uavhengighet er nærmere enn noensinne

SLÅR: En turist presser seg til veggen mens politiet slår løs på en demonstrant inne på flyplassen.
SLÅR: En turist presser seg til veggen mens politiet slår løs på en demonstrant inne på flyplassen.

– Vi katalanere har ikke noe alternativ, sa han ifølge Det republikanske venstrepartiet.

Vil legge striden bak seg

Seks av de dømte er tidligere medlemmer av regionsregjeringen I Catalonia, to er grasrotaktivister, mens én har vært president i den katalanske regionforsamlingen.

Spanias sosialdemokratiske statsminister Pedro Sanchez håper at alle nå kan legge uroen bak seg.

– Vi kan starte et nytt kapittel for et moderne, pluralistisk og tolerant Catalonia som tar sin rettmessige plass i Spania, sier Sanchez.

Men i Barcelona er reaksjonene sterke på at noen av Catalonias mest fremtredende politikere er dømt til mange år bak murene.

Mandag strømmet hundrevis av mennesker ut i gatene for å protestere.

– I dag har de krenket alle rettighetene deres. Det er forferdelig at Europa ikke gjør noe. Jeg ønsker ikke å være europeisk. Jeg ønsker ikke å være spansk, sier 60 år gamle Deni Saball.

FC Barcelona reagerer

Fotballklubben FC Barcelona stiller seg også på kritikernes side.

SAMMENSTØT: Det kom til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi ved flyplassen i Barcelona mandag.
SAMMENSTØT: Det kom til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi ved flyplassen i Barcelona mandag.

– Fengsel er ikke løsningen, skriver klubben og ber om dialog og forhandlinger.

Den nåværende katalanske regionlederen Quim Torra sa samme dag at katalanske myndigheter er fast bestemt på å fortsette kampen for en uavhengig katalansk republikk.

– Vi ber om at undertrykkelsen tar slutt, at politiske fanger løslates og for et amnesti som burde markere en avslutning for alle som er blitt utsatt for gjengjeldelse, sa han.

Brøt grunnloven

Bakgrunnen for konflikten er forsøket på å løsrive regionen Katalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning hvor 90 prosent stemte for uavhengighet – men hvor valgdeltakelsen var lav.

Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering. Likevel erklærte regionforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.

VOLD: Det kom til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi ved flyplassen i Barcelona mandag. Foto: Emilio Morenatti
VOLD: Det kom til voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi ved flyplassen i Barcelona mandag. Foto: Emilio Morenatti

Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Regionens avsatte president Carles Puigdemont valgte å dra i eksil til Belgia.

Ny arrestordre

Mandag reagerte Puigdemont hardt på de strenge dommene mot tidligere regjeringskolleger.

– Hundre år til sammen. En skandale, skriver ekspresidenten på Twitter.

Like etter utstedte en spansk dommer en ny internasjonal arrestordre på Puigdemont etter at den forrige ble opphevet av høyesterett i juli 2018.

De åtte som ble dømt i tillegg til Oriol Junqueras, er Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sánchez og Jordi Cuixart.