Johansen støtter england:

– Kjenner jeg blir irritert av å snakke om det

LEI: Stefan Johansen mener UEFA må ta tak i rasisme-problemet.
LEI: Stefan Johansen mener UEFA må ta tak i rasisme-problemet. Foto: Terje Pedersen
Stefan Johansen og Lars Lagerbäck mener UEFA må ta grep.

Bulgaria-England ble skjemmet av rasistiske tilrop mot flere av de engelske spillerne. Kampen måtte stoppes flere ganger.

Norges kaptein Stefan Johansen mener UEFA må ta grep.

– Rasisme skal ikke skje i fotball, og det må straffes hardt. Men nå er regelverket som det er, og Romania forholder seg til det. Det er ikke mer vi kan gjøre med det, sier midtbanemannen.

Romania-Norge skulle etter planen spilles for tomme tribuner, men i stedet fyller hjemmelaget stadion med 30 000 barn.

Johansen sier samtidig at avgjørelsen om å slippe barna inn på stadion ikke får konsekvenser for Norges forberedelser til kampen.

– Vi trodde først at det skulle være tomme tribuner, og så hørte vi litt rykter om at det ble noe folk. Men jeg mener helt oppriktig at vi ikke kan ha så mye fokus på hvem som kommer på kamp. Men det er en viktig sak. Reglementet til UEFA er som det er, og Romania har dratt nytte av det. De har invitert barn, og det står det respekt av, men jeg vet ikke helt. Rasisme skal ikke skje, verken i fotballen eller uansett hvor det er i verden. Om det er strengt nok reglement får man ta som det er. Rasisme skal aldri skje, og det må man ta tak i.

– I England var det snakk om å gå av banen ved tilfeller av rasisme. Har dere diskutert noe lignende?

– Vi har ikke diskutert noe, men som treneren var inne på på pressekonferansen, så må man begynne å gjøre forhåndstiltak. Det hører ikke hjemme noe som helst sted, og jeg kjenner at jeg blir irritert av å snakke om det. England gikk ut med et klart og tydelig signal, og det synes jeg var helt rett av dem å gjøre. Vi har ikke snakket noe voldsomt om det, men det er klart at det ikke skal skje.

– Tennvæske

Lagerbäck bekrefter at det ikke har vært prat om konkrete tiltak.

– Siden vi fikk beskjed om at det skulle bli slik som dette, har vi naturligvis snakket om hva vi gjør hvis det skjer, men vi har ikke snakket noe konkret eller tatt en beslutning om hva vi skal gjøre. Vi får se om vi gjør det før kampstart, men først og fremst skal vi konsentrere oss om oss selv, og jeg tror og håper at det ikke skal bli noe slikt her i morgen.

– Det var en boost med fullsatt Ullevaal. Blir dette nå en fordel som dere egentlig hadde, som dere nå mister?

– Jeg vet ikke hvordan rumenerne reagerer på dette. Jeg kan tenke meg at for dem så kan det være en tennvæske å bli utsatt for dette, selv om det finnes faktagrunnlag for beslutningen. Nei, jeg har ingen anelse, men det blir et helt annerledes publikum. Jeg vet ikke hvordan de kommer til å te seg, og hvordan det blir for spillerne eventuelt å få støtte av en stor gruppe ungdommer. Det vet jeg ikke.

30 000 barn under 14 år slipper inn på stadion når Norge møter Romania i tirsdagens EM-kvalifiseringskamp i Bucuresti.

Romania ble først nektet å ha supportere på tribunen som straff for dårlig oppførsel i kampene mot Spania og Malta, men regelverket åpner for å slippe inn barn opp til 14 år. Det rumenske forbundet har mobilisert voldsomt.

– Jeg har full respekt for at de benytter sjansen til å invitere barn. Men det er en veldig merkelig beslutning dersom man ønsker å markere tydelig mot rasisme, for eksempel. Men når regelverket er slik, må vi bare respektere det, sa Lagerbäck på mandagens pressekonferanse i Bucuresti.

– Jeg kjente ikke til regelen om at man kunne gjøre det på den måten, og jeg har aldri vært med på det tidligere. Det føles som en litt merkelig regel, og at man har det slik uten kontroller eller noe. Det går ikke an å kontrollere om det blir så mye barn som man sier, hvor mange mennesker som kommer inn og hvor mange som er eldre eller yngre. Bare det å følge opp en slik regel er, etter det jeg kan forstå, nesten umulig, sier Lagerbäck til TV 2.

Romanias landslagstrener Cosmin Contra mener Lagerbäck ikke har grunn til å være bekymret.

– Jeg er 100 prosent sikker på at publikum på kampen vil oppføre seg pent, sier han på Romanias pressekonferanse mandag kveld.

Etterpå utdyper han overfor TV 2 at han ikke ser noen problemer med at unge fotballsupportere får se kampen på stadion.

– Barna som kommer vil få en opplevelse for livet. De kommer for å støtte laget og kommer til å oppføre seg fint. Vi har hatt noen problemer i hjemmekamper tidligere med en del av supporterne. Det har vært veldig skuffende. Men jeg er sikker på at de 30.000 unge supporterne vil hjelpe laget, for det trenger spillerne, sier Romanias landslagssjef.

Regelen som står under paragraf 73H i UEFAs disiplinær-reglement tilsier at forbund og klubber som er straffet med tomme tribuner pga rasisme har anledning til å invitere barn og unge 14 år på kamp. Dette skal også fungere som et ledd for å utdanne den neste generasjonen i fair play og for å skape en positiv atmosfære og håp.

Forskjell på 8-åring og 17-åring

Han kaller løsning et kompromiss.

– Generelt synes jeg det er en rar regel, for om man vil reagere mot slike saker, hvilket jeg synes er kjempebra at man gjør, føles dette som et slags kompromiss eller hva jeg skal kalle det. Dere får teste det opp mot UEFA og hva de synes og hva deres motiv er. Du får sikkert bra svar fra dem, sier han ironisk.

Lagerbäck mener det er stor forskjell på små barn og ungdommer.

– Det er klart at det er forskjell på det. Jeg har hatt egne barn, og til og med jeg har jo innsett at det er forskjell på en 8-åring og en 17-åring. Så trenger det ikke å bety at den ene eller andre har dårligere oppførsel. Men jeg håper for rumensk fotballs del og annet at det ikke dukker opp noe rasisme eller andre utriveligheter i morgen. Selv om det skal være et yngre publikum, sier landslagssjefen.

Arena Nationala i Bucuresti har en tilskuerkapasitet på 55.000. Ifølge forbundet er det barn under 14 år, i grupper på ti og ti og ledsaget av en voksen, som får lov å slippe inn. I tillegg vil det være noen få hundre norske supportere på tribunen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook