Wenche rydder kjøleskapet og lager restemat!

Wenche oppfordrer til å ikke kaste mat som er utgått på dato: – Stort sett er det holdbart langt utover den datoer som står.

Wenche rydder kjøleskapet for mat som har gått ut på dato, eller som er nær ved å gå ut på dato.

La deg friste av gratinert ostesmørbrød, laget med utgått melk og skinke, arme riddere med tørt brød og smoothie med overmoden frukt.

Gratinerte ostesmørbrød

Tørt brød og rester av ost og kjøttpålegg.

Ostesaus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • salt, grovmalt pepper og revet muskatnøtt
  • 3-4 dl revet hvit ost (litt revet parmesan kan blandes med den hvite osten)
  • 4 skiver brød

Tilbehør:

  • Grov smakfull sennep
  • 4 skiver kokt skinke eller annet kjøttpålegg.

Begynn med å lage ostesaus: Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Rør inn halvparten av osten og all parmesan.

Sett kasserollen til side.

Varm stekeovn til 250 grader.

Rist brødskivene i panne eller ovn til de er sprø og gylne.

OSTESMØRBRØD OG ARME RIDDERE: Bruk det tørre brødet til smakfull frokost og lunsj. Foto: TV 2
OSTESMØRBRØD OG ARME RIDDERE: Bruk det tørre brødet til smakfull frokost og lunsj. Foto: TV 2

Smør sennep på skivene, legg på skinkeskiver og skiver av ost eller revet ost, legg en brødskive over.

Legg i ildfast form og fordel ostesausen over skivene, dryss over resten av osten.

Stek på midterste rille i stekeovnen i 5-6 min, bruk eventuelt grill mot slutten for å få en gyllen overflate (NB! Følg godt med!).

Arme riddere av tørt brød

  • 4-5 skiver tørr loff / halvgrovt brød
  • 3 egg
  • 2 dl melk
  • 2 ss sukker
  • 1 ts kanel og finrevet muskatnøtt og/eller vaniljesukker
  • Smør eller olje til steking
  • Stekte brune bananer, rørte bær/syltetøy, pisket krem/rømme/crème fraîche til servering.

Visp sammen egg og melk.

Smelt smør i en stekepanne. Dypp brødskivene i egg- og melkeblandingen, legg i stekepanne og dryss over litt sukker og kanel, og stek dem gyllne og sprø på begge sider (sukker og kanel på begge sider).

Server med rørte bær og litt rømme/vaniljekesam.

Ønsker du variasjon, kan du også servere dette til arme riddere:

  • Som en liten aftensrett: Stek som beskrevet og server med en skive brie og chutney eller rørte bær (ikke for søte)
  • Til frokost eller lunsj: Bruk samme oppskrift som over, men bytt ut sukker og kanel med revet muskatnøtt og timian.
  • Server med sprøstekt bacon og en blandet salat.

Smoothie av frukt- og grønnsaksrester:

Wenche fryser ned rester av overmoden frukt og grønt, som for eksempel:

SMOOTHIE: Bruk overmoden frukt og restegrønnsaker til smakfull smoothie. Foto: TV 2
SMOOTHIE: Bruk overmoden frukt og restegrønnsaker til smakfull smoothie. Foto: TV 2
  • brune bananer (uten skall)
  • rå spinat
  • kokt brokkoli eller andre rå eller kokte grønnsaker

Ingrediensene brukes som base til smoothie. Kjør i en blender, tilsett fruktjuice og sitron eller frisk ingefær.

Lag dine egne varianter med det du har i kjølesaket!