Kjøpte hus av kommunen, men dette er veien familien må bruke

(TV 2 hjelper deg): Etter fire års kamp mot kommunen får familien Hansen fortsatt ikke bruke det som er veien til huset sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det å bo ved sjøen og bo så fint som dette, er grunnen til at vi ville kjøpe. Og vi følte at vi vant i lotto da vi fikk kjøpe her, sier Anita Hansen.

Se TV 2 hjelper deg GRATIS på TV 2 Sumo

Hus uten adkomst

Anita og Ken Hansen kjøpte huset i idylliske Skudeneshavn i 2015 av Karmøy kommune, men lykkefølelsen varte ikke lenge.

– Før det var gått en måned, fikk vi vite at vi ikke hadde noen rett til å gå ut via porten, forklarer Anita.

De har derfor vært nødt til å bruke alternative veier til huset sitt. Den ene er ned en skrent.

ENKEL ADKOMST: Det er adkomsten via denne porten kommunen har solgt, men den har familien Hansen ingen rett til å bruke. Foto: Magdalena Mianowicz
ENKEL ADKOMST: Det er adkomsten via denne porten kommunen har solgt, men den har familien Hansen ingen rett til å bruke. Foto: Magdalena Mianowicz

– Dette er altså den veien vi har brukt, og den er ikke en gang på vår eiendom. Folk som har jobbet for oss har vært nødt til å gå/skli ned her uansett vær og vind. Absolutt alt av møbler og verktøy til oppussing har blitt båret den veien, forklarer Anita.

– Vi har til og med båret min gamle svigermor ned der, og nå kan hun ikke komme på besøk for hun er blitt for syk til å gå de alternative veiene vi har, forklarer hun.

Gammel gangbro

Et annet alternativ er å gå ned mot vannet og over en gammel gangbro som måtte forsterkes.

– Det er jo helt greit og fint på en solskinnsdag, men når været slår inn er det faktisk en utfordring. Når man har med seg besøkende, eller det kommer barn på besøk, så er det faktisk både en glatt, sleip og vanskelig vei å ferdes på, forklarer Ken.

– Vi er redd at de små barnebarna våre skal falle i sjøen. Nei, det er ikke noe greit, legger Anita til.

GAMMEL GANGBRO: Denne gangbroen må familien bruke, når været slår inn.- Vi er jo alltid redd for at barnebarna skal havne i sjøen, sier Anita Hansen. Foto: Ørnulf Riisnæs
GAMMEL GANGBRO: Denne gangbroen må familien bruke, når været slår inn.- Vi er jo alltid redd for at barnebarna skal havne i sjøen, sier Anita Hansen. Foto: Ørnulf Riisnæs

– Ingenting kunne gå galt

Ken og Anita trodde at det var trygt å kjøpe et hus av Karmøy kommune.

– Vi var sikre på at vi kjøpte av det offentlige. Ingenting kunne gå galt, sier Anita.

– Det er jo en trygg selger der vi kunne forholde oss til at det er orden på papirer og at ting var dokumentert ordentlig, sier Ken.

– Snakk om å ta feil, slår Anita fast.

Huset hadde ikke vært bebodd på over 30 år.

– Huset bar preg av det, men det var vi klar over da vi kjøpte. Det var en del å gjøre med huset, men vi likte stedet og plassen, forklarer Ken.

Privat pumpestasjon

Paret viser salgsprospektet der det står «Privat vei. Offentlig vann og offentlig avløp.»

– Det viser seg at vår kloakk går via en privat pumpestasjon, og der kommer det utgifter i tillegg. Men det står det ingenting om i prospektet, forklarer Anita.

– Det ble ikke opplyst om dette hverken da vi kjøpte eller ved overtakelsen, sier Ken.

Skuffet over kommunen

Ken og Anita er skuffet over mangelen på hjelp fra kommunen.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har kjørt frem og tilbake til kommunehuset og bedt om å få et svar eller få treffe noen som har informasjon om dette, forteller hun.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Juridisk rådgiver Stein Nygaard i Karmøy kommune stilte opp til intervju for å svare på kritikken. Foto: Ørnulf Riisnæs
SVARER PÅ KRITIKKEN: Juridisk rådgiver Stein Nygaard i Karmøy kommune stilte opp til intervju for å svare på kritikken. Foto: Ørnulf Riisnæs

Kommunens ansvar

Advokat Ola Fæhn hos Forbrukeradvokaten.no er klar på hvem som sitter med ansvaret i denne saken.

– Når du selger en eiendom med veirett og med offentlig vann og avløp, og det ikke stemmer i praksis, så må du informere om det. Her har kommunen et klart ansvar, sier Fæhn.

Kommunen innrømmer at opplysninger om vann og avløp ikke var presise nok.

Saken om veirett har faktisk vært i retten. I en midlertidig rettsavgjørelse ble veiretten ikke tilstrekkelig sannsynliggjort.

– Da sitter kommunen igjen med ansvaret. Kommunen må ordne opp i dette, slår Fæhn fast.

Karmøy kommune mener likevel at eiendommen har veirett.

– En kjempestor belastning

Ken og Anita Hansen har bare ett ønske.

– Å kunne komme og gå til huset vårt uten hindring akkurat når vi vil. Så enkelt er det, sier Anita.

– Til tider har det vært knalltøft. Det har kostet både tårer og nattesøvn, og det har vært en kjempestor belastning, forteller hun.

– Vi snakker ikke om uker eller måneder, men faktisk om flere år. Kommunen er veldig godt kjent med saken, sier Ken.

Møter kommunen

Karmøy kommune stiller til intervju med TV 2 hjelper deg. Det er juridisk rådgiver Stein Nygaard som svarer på hvordan kommunen kunne selge Anita og Ken Hansen et hus med en vei de ikke kan bruke. Ken er bortreist på jobb så datteren Tonje er med i stedet.

– Her er det en rettighetshaver (eier av nabotomta, red anm.) som mener at det ikke eksisterer noen gyldig avtale om en vei og da har ikke kommunen myndighet til å gi veirett, sier Nygaard.

– Men da kan ikke dere selge et hus med en vei heller, men det har jo dere gjort i dette tilfellet, påpeker datteren Tonje.

– Dette huset er det første huset som ble bygd i Skudenes. Det har hatt en etablert adkomst siden den gang. Vi mener at dette er adkomsten til huset, sier Nygaard.

SKEPTISK: Anita Hansen og datteren Tonje Hansen har liten tro på en snarlig løsning fra kommunen. Foto: Ørnulf Riisnæs
SKEPTISK: Anita Hansen og datteren Tonje Hansen har liten tro på en snarlig løsning fra kommunen. Foto: Ørnulf Riisnæs

– Ikke forpliktet til å rette en mangel

– Men er det ikke Karmøy kommune sitt ansvar å vite hva som gjelder når de selger en eiendom?

– Ja. Men eiendommen er solgt gjennom et eiendomsmeglerforetak.

– Men det er Karmøy kommune som selger?

– Det er Karmøy kommune som står som selger, men kommunen solgte eiendommen og trodde at de opplysningene som fremkom av salgsprospektet var riktige. Vi mener fortsatt at det er en veirett som eksisterer, og at den eventuelt må bringes inn til retten, sier Nygaard, og legger til:

– Rettslig sett er ikke en selger forpliktet til å rette en mangel. Det vi er forpliktet til, er eventuelt å betale et prisavslag eller erstatning, sier Nygaard.

Du står og representerer kommunen. Synes du det er greit at kommunen har solgt et hus uten adkomst?

– Nei. Det representerer en mangel ved eiendommen. Det er det ikke tvil om, sier Nygaard.

Jobber med avtale om veirett

– Jeg håper at dere er flaue over skikkelig dårlig arbeid, og skikkelig dårlig behandling av folk som faktisk bare vil ha det de har betalt masse penger for, sier datteren Tonje.

– Ja, man er flau over at det er solgt en eiendom der det er gitt uriktig informasjon. Det er det ikke tvil om, det, svarer Nygaard.

– Vi tror vi kan få til en avtale om veirett, sier Nygaard.

– Og når kan den komme på plass?

– Ja, der ser vi for oss 14 dager, svarer han.

Anita Hansen har ikke helt troen på en snarlig løsning.

– Jeg vet ikke. Jeg har egentlig mistet troen på dere for lenge siden, sier hun.

Ken og Anita Hansen har nå kjempet i over fire år. Det er tre uker siden dette intervjuet og fortsatt har ikke kommunen klart å løse saken.