VALG: Polakkenes valg er i gang. Forhåndsfavorittene er det høyrepopulistiske regjeringspartiet PiS. Dette bildet er fra et stemmelokale i Warszawa den 13. oktober.
VALG: Polakkenes valg er i gang. Forhåndsfavorittene er det høyrepopulistiske regjeringspartiet PiS. Dette bildet er fra et stemmelokale i Warszawa den 13. oktober. Foto: Wojtek Radwanski / AFP

Valget i gang i Polen

Polakkene velger søndag ny nasjonalforsamling, og det høyrepopulistiske regjeringspartiet PiS ventes å sikre seg en ny seier.

Riktignok har noen meningsmålinger vist at Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) risikerer å miste sitt flertall i den folkevalgte forsamlingen. Men partiet vil mest sannsynlig likevel kunne danne ny regjering – om nødvendig med støtte fra andre partier.

PiS har styrt Polen siden 2015 og vinner oppslutning på velferdstiltak som gagner folk med dårlig råd, og nasjonalistisk retorikk.

Partiet, som har tette bånd til den katolske kirken, står for konservative verdier og har gått hardt ut mot homofiles rettigheter.

Opposisjonen i landet fikk en oppmuntring da den polske forfatteren Olga Tokarczuk vant Nobelprisen i litteratur for få dager siden.

Hun er kjent som en kritiker av regjeringen og har kalt søndagens valg det viktigste i Polen siden kommunismen falt i 1989.

(©NTB)