RIKSRETT: President Donald Trump er under etterforskning.
RIKSRETT: President Donald Trump er under etterforskning. Foto: Eric Baradat / AFP

derfor er riksrett-saken spesiell:

– Dette ville felt enhver annen president enn Donald Trump

Ting begynner å bli hett i Det hvite hus, etter at Nancy Pelosi innledet en riksrettsetterforskning av president Donald Trump for tre uker siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump er ikke fremmed for å havne i medias søkelys, og siden han inntok Det ovale rom i 2016 har det ikke stått på kontroverser.

Denne gangen er det derimot litt annerledes.

– Dette ville felt en norsk statsminister, og enhver annen president enn Donald Trump, mener USA-ekspert Eirik Bergesen.

Etterforskningen startet da det kom inn et anonymt varsel mot presidenten.

Varselet handlet om Trumps samtaler med Ukrainas president, der Trump skal ha truet med å holde tilbake bistandspenger dersom Ukraina ikke etterforsket Joe Bidens sønn, Hunter Biden, og hans forretninger i utlandet.

Advokat etterforskes

Det er tre uker siden demokratenes Nancy Pelosi kunngjorde at Demokratene ville starte en gransking av presidenten, som kan føre til at han vil bli stilt for riksrett.

– Et sted går det en rød linje. Spørsmålet er hvor den er, og hva den er. Nå begynner ting absolutt å falle sammen for Trump. Virkelig, sier Bergesen.

USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, fortalte fredag at hun ble presset ut av jobben da hun krevde at den omtalte samtalen måtte gå via offisielle kanaler.

To medarbeidere av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani ble pågrepet på en flyplass tidligere i uken, begge med en enveisbillett ut av USA. De er siktet for å ha gitt ulovlig støtte til et kongressmedlem som skulle hjelpe dem med å få ambassadøren fjernet.

ETTERFORSKES: Donald Trumps advokat Rudy Giuliani drikker her kaffe med den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen Lev Parnas. Foto: Aram Roston / Reuters
ETTERFORSKES: Donald Trumps advokat Rudy Giuliani drikker her kaffe med den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen Lev Parnas. Foto: Aram Roston / Reuters

Dette førte til at det ble annonsert etterforskning av ytterligere en person – presidentens personlige advokat Rudy Giuliani.

Giuliani erstattet Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, som blant annet ble dømt til tre års fengsel etter Mueller-etterforskningen.

– De har beviset

USA-ekspert Bergesen sier etterforskningen av Ukraina-samtalen skiller seg fra Mueller-rapporten av én viktig grunn.

– I Mueller-etterforskningen hadde man 450 dokumentsider som var veldig negative for Trump. De viste en utstrakt koordinering med russerne, men de hadde ikke den rykende revolveren, nemlig bevis på at han ba russerne involvere seg i valget, sier Bergesen.

Det er derimot ikke tilfellet denne gangen.

– I dette tilfellet begynte hele saken på grunn av beviset. Alt baserer seg på at han dokumentert har bedt Ukraina blande seg inn, forteller han.

Hvorfor nå?

Det har vært spørsmål rundt hvorfor Demokratene valgte å starte en riksrettsetterforskning basert på Ukraina-samtalen, og hvorfor de ikke har gjort det tidligere.

Årsaken skal være at demokratiske politiske spilleregler er brutt, mener Bergesen:

– Trump har all rett til å presse ukrainske myndigheter for landets beste. Men han har rett og slett ikke lov til å gjøre det for å tjene seg selv, sier han.

Omstridt bevis

Men også selve beviset er omstridt. I telefonsamtalen hører man Trump si han skal gi landet forsvarsmateriell han har holdt tilbake, og i tillegg tilbyr han den ukrainske presidenten et besøk i Det hvite hus.

– Å besøke Det hvite hus er veldig viktig for Ukraina. Den anerkjennelsen betyr mye for dem, sier Bergesen.

Republikanske kongressrepresentanter har uttalt at det ikke kommer tydelig frem at Trump tilbyr dette som en byttehandel mot at Ukraina skal etterforske Joe og Hunter Biden.

Demokratene mener derimot at dette tydelig kommer frem av telefonloggene.

– Doblet innsatsen

Men uansett hva man tenker om beviset, har den amerikanske president selv uttalt i ettertid at han faktisk har bedt Ukraina om å etterforske Hunter Biden.

– På Trumpsk vis har han doblet innsatsen. Han uttalte at ikke bare burde Ukraina etterforske Biden, også Kina bør etterforske Biden. Det er klassisk Trump, sier Bergesen og legger til:

– Spørsmålet er om man i det hele tatt trenger varslere lenger når det Trump sier foran kameraene i seg selv er noe som kan skaffe ham trøbbel.

Svaret på spørsmålet er derimot ikke like enkelt.

Blir ikke tatt alvorlig

Ifølge Bergeren har det kommet så mange uttalelser fra Trump som har vist seg å være halvsannheter eller som han i ettertid har kalt «en spøk», at han ikke blir tatt like alvorlig i sine kontroversielle uttalelser som andre politikere ville blitt.

Donald Trump uttaler gjennomsnittlig 12 falske eller misvisende påstander i døgnet, ifølge Washington Post.

– Et gjennomsnittlig menneske vasker hendene ti ganger om dagen, så når du vasker hendene kan du tenkte: «Nå lyver verdens mektigste leder». Det er litt skummelt.

– Man er nødt til å kunne ta det en president sier bokstavelig. Og i hvert fall i en så sensitiv sak som dette her, sier han.

Republikanernes rolle

Om Trump må gå i riksrett faller nærmest ene og alene på hans partifeller i det republikanske partiet, mener USA-eksperten.

– Man skulle tro det er en sjanse for at det republikanske partiet sier han har brutt demokratiske spilleregler, og ber ham gå av. Men det tror jeg ikke skjer, sier Bergesen.

Det begrunner han med at de kanskje har ventet for lenge, når det kun er ett år igjen før presidentvalget i USA.

USA-EKSPERT: Eirik Bergesen. Foto: Privat
USA-EKSPERT: Eirik Bergesen. Foto: Privat

– Hvis de fjerner Trump nå vil både velgerne og Trump selv rope statskupp. Hadde de kastet han tidligere hadde de underkjent valgseiren hans, og om de kaster han nå underkjenner de folks mulighet å velge han bort eller velge han på nytt, sier han.

– Men om demokratiske spilleregler er brutt, så er de brutt. Og det er politikernes ansvar å fortelle folket når reglene er brutt.

– Fortsatt tidlig

Bergesen minner om at en etterforskning for å stille en president for riksrettt tar tid. Fra Watergate-skandalen ble kjent, til den var ferdig etterforsket, tok det omtrent to år.

– Det er fortsatt veldig tidlig i etterforskningen. Men jeg klarer ikke å se noe konkret som kan komme fram som gjør at 20 republikanske representanter snur, sier Bergersen.

For at demokratene skal lykkes med å felle Trump i riksrett, mener Bergersen et nøkkelelement er å få moderate republikanere til å ta stilling mot Trump.