Tett program for sykdomsrammet Mette-Marit: – Det har gått greit

KLAR FOR AVGANG: Kronprinsparet skryter av forfatterne de har med seg på sin litterære reise i Tyskland
KLAR FOR AVGANG: Kronprinsparet skryter av forfatterne de har med seg på sin litterære reise i Tyskland Foto: Jens Kalaene/AFP
KÖLN (TV 2): Kronprinsparet får massiv oppmerksomhet når de denne uken reiser med litteraturtoget fra Berlin til Frankfurt.

Litteraturtoget har gått fra Berlin via Köln til Frankfurt, der kronprinsessen tirsdag skal åpne den store bokmessen, hvor Norge er gjesteland.

På perrongen i Köln er det tett av pressefolk og andre interesserte. Samtidig sliter kronprinsessen med lungesykdommen kronisk lungefibrose, som gjør at arbeidskapasiteten varierer.

På spørsmål fra TV 2 om sykdommen har påvirket programmet i Tyskland, svarer Mette-Marit at det har gått greit.

– Det er generelt mye oppmerksomhet i Tyskland. Folk er veldig opptatt av Norge, og det synes vi er hyggelig, sier kronprinsessen.

Med seg på turen har hun også kronprins Haakon, men det er ikke gitt at han hadde vært med på turen hvis det ikke hadde vært for kronprinsessens sykdom.

– Jeg er med for å støtte kronprinsessen. Hun klarer seg veldig bra og får gjennomført veldig mye, men det er noe hun heller synes at jeg burde ta, så gjør jeg det, sier kronprinsen til TV 2.

– Er det ekstra viktig å være til stede nå etter at kronprinsessen fikk denne diagnosen?

– Det kan godt hende vi hadde gjort denne turen sammen uansett. Satsingen her i Tyskland er viktig for Norge, og det er lagt mye inn i det at vi skal være gjesteland på kanskje verdens viktigste bokmesse her i Frankfurt. Så det kan godt hende jeg hadde vært med uansett, svarer kronprinsen.

Bokelsker

Kronprinsessen sier turen har vært fantastisk.

– Det er veldig hyggelig å være her i Tyskland og være med og gjøre en liten del av det som er det store målet – å komme til Frankfurt og presentere en stor gruppe med norske forfattere, sier Mette-Marit.

Kronprinsessen er svært opptatt av litteratur. I flere år har hun lagt ut på litterære togreiser i Norge. Nå er Mette-Marit glad for å ha tatt litteraturtoget til utlandet.

– Vi lever i en gullalder i Norge for tida med tanke på litteraturen. Det har aldri vært så mange bøker som blir oversatt til andre språk som det gjør nå, og vi er veldig glade for å være del av dette, sier kronprinsessen.

STOR INTERESSE: Kronprinsparet gjør seg klare for reisen fra Köln til Frankfurt. Foto: Erlend Vikene/TV 2
STOR INTERESSE: Kronprinsparet gjør seg klare for reisen fra Köln til Frankfurt. Foto: Erlend Vikene/TV 2

Stor satsing

Både statsministeren, kronprinsparet og 100 norske forfattere er til stede i Frankfurt for å delta på litteraturfesten og for å fremme norsk litteratur.

Her skal Norge få presentere norsk litteratur og kultur på verdens største bokmesse. Prosjektet er Norges største kulturelle satsing i utlandet noen sinne.

Kronprins Haakon sier til TV 2 at han gleder seg til å komme fram til Frankfurt og bokmessen.

– Det har vært veldig spennende å være med og nå er det siste etappen fram til Frankfurt, så det blir utrolig gøy å komme fram dit. Så har vi med oss forfattere som leverer utrolig bra kvalitet. Det er veldig gøy å være med på det og vi er veldig stolte av de forfatterne som er med, sier kronprinsen.

Bestselger i Tyskland

Mette-Marit peker på den store interessen for norsk litteratur i Tyskland.

– Det er mange forfattere som har fått gjennomslag her gjennom en periode på mange år. Så har vi også fått fram mange nye forfattere, så man ser at en større bredde blir oversatt enn før. Maja Lunde med Bienes historie har jo ligget på bestselgerlista i tyskland i flere år, så det er helt fantastisk, sier kronprinsessen.

Ifølge NTB, som har fått innsyn i budsjettet for satsingen, er de totale utgiftene på 51 millioner kroner. Staten deler ut 30 millioner, mens 21 millioner kroner kommer gjennom andre tilskudd og sponsorer.

Kronprinsesse Mette-Marit åpner messen i Frankfurt tirsdag sammen med statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook