Tyrkia hevder de har tatt kontroll over syrisk grenseby

Minst 30 sivile er drept og over 100 000 mennesker er drevet på flukt etter fire dager med intense kamper nord i Syria.

De kraftige kampene mellom tyrkiskstøttede soldater og den kurdiske militsen i kampen om grensebyen Ras al Ain har fortsatt med uforminsket stryke lørdag, melder Reuters.

Regjeringen i Tyrkia hevder å ha tatt kontroll over den syriske grensebyen.

– Byen Ras al-Ain, øst for Eufrat, er under kontroll, skriver det tyrkiske forsvarsdepartementet på Twitter lørdag.

Dette avvises imidlertid av den kurdisk-dominerte SDF-militsen, som kjemper mot de tyrkiske styrkene nord i Syria. Byen gjør fortsatt motstand, og kamper pågår, opplyser en kilde i SDF.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP, som befinner seg i området, sier tyrkiske soldater og allierte opprørere har gått inn i byen. Men ifølge reporteren har de foreløpig ikke full kontroll over den.

Ber USA ta moralsk ansvar

Den kurdiskledede SDF-styrken ber USA ta moralsk ansvar for å beskytte sin allierte partner mot den tyrkiske militæroffensiven i Nord-Syria.

– Våre allierte har garantert oss beskyttelse, men brått og uten forvarsel har de forlatt oss i en uberettiget beslutning om å trekke sine styrker fra den tyrkiske grensen, sier SDF i en uttalelse lørdag.

SDF-styrken, som hovedsakelig består av den kurdiske YPG-militsen, har vært USAs allierte og har ført det meste av kampen på bakken mot ekstremistgruppa IS, som til slutt ble bekjempet.

– Vi ber våre allierte om å innfri sine forpliktelser og gjenoppta sitt moralske ansvar for å beskytte oss ved å stenge luftrommet for tyrkiske kampfly, sier SDF-styrken videre i uttalelsen.

Den tyrkiske militæroffensiven i de kurdiske områdene startet etter at president Donald Trump mandag brått ga ordre om at amerikanske styrker skulle trekkes ut av området.

Trump anklages for å ha gitt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til militæroperasjonen.

TYRKIA: Tyrkiske bakkestyrker og syrisk milits som er støttet av Tyrkia fortsetter kampen om byen Ras al Hol lørdag. De blir støttet av artilleri og luftvåpen.
TYRKIA: Tyrkiske bakkestyrker og syrisk milits som er støttet av Tyrkia fortsetter kampen om byen Ras al Hol lørdag. De blir støttet av artilleri og luftvåpen. Foto: Nazeer Al-khatib / AFP

USA forbereder sanksjoner mot Tyrkia

USAs forsvarsminister Mark Esper heder at selv om amerikanske soldater er trukket tilbake fra den syrisk-tyrkiske grensen, så betyr det ikke at USA har sviktet de syriske kurderne.

Mens Pentagon ber Tyrkia stanse offensiven i Syria, skal Donald Trump være klar til å underskrive en ordre som åpner for omfattende sanksjoner mot Tyrkia.

Det opplyste finansminister Steven Mnuchin på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag. Han understreket at ingen sanksjoner er innført enn så lenge.

– Vi håper vi ikke behøver å gå til det skrittet. Men vi kan kvele Tyrkias økonomi dersom det trengs, sa Mnuchin.

Finansministeren la til at en rekke finansinstitusjoner er varslet om at de må være forsiktige og at det kan komme sanksjoner.

Lørdag meldte også Tyskland at de velger å sanksjonere Tyrkia ved å stramme inn våpeneksport til landet.

– Stanser ikke

Minst 30 sivile er drept og over 100.000 mennesker drevet på flukt siden den tyrkiske militæroffensiven startet.

En talsmann for WFP minner om at rundt 650.000 mennesker i Nord-Syria er avhengige av matvarehjelp fra FN, og at kamphandlingene kan gjøre det svært vanskelig å nå dem.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har reagert kraftig på kritikken som har kommet fra en rekke land, og fredag lovet han at offensiven vil fortsette uten stans.

– Vi vil ikke stanse uansett hva noen sier, sa han i en tale.

Samme dag trappet Tyrkia opp bombardementene i Nord-Syria. Tyrkiske bakkestyrker og allierte syriske opprørere møtte hard motstand fra syriskkurdiske militssoldater, og dødstallene steg.