Drømmegrensen brutt med Ingebrigtsen-hjelp

Eliud Kipchoge (34) ble den første til å løpe maraton på under to timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se avslutningen på løpet i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

Eliud Kipchoge ble klokket inn på tiden 1.59.40, og han ble dermed den første til å løpe maratondistansen på under to timer.

– Jeg føler meg bra. Jeg håper å inspirere mange mennesker, og å vise at ingen mennesker har en grense for hva de kan klare, sier Kipchoge i seiersintervjuet.

Takket harene

Underveis hadde Kipchoge blant andre Sandnes-brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen som harer for å klare målet.

– Husk på de 41 harene, som er blant de beste løperne i verden. Jeg må si takk til dem, og jeg setter pris på at de ble med og at vi skapte historie sammen, sier Kipchoge etter løpet, ifølge BBC.

– Vi kan gjøre verden vakker og fredfull. Jeg er glad for at min kone og våre tre barn kom hit og var vitne til historien, fortsetter han.

Etter målgang brøt jubelscenene løs, med Ingebrigtsen-brødrene blant de første gratulantene. Kipchoge brukte heller ikke mange sekunder før han la ut på en seiersrunde på oppløpet for å feire sammen med fansen.

Tiden til Eliud Kipchoge teller imidlertid ikke som verdensrekord på maraton, da løpsopplegget ikke godkjennes av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Kipchoge har verdensrekorden fra Berlin Maraton på tiden 2.01,39 i september i fjor.

Hylles som tidenes prestasjon

I 2017 løp han inn til 2.00.26 på formel 1-banen Monza i Italia. Også da jaktet han totimersgrensen. Verken det løpet eller lørdagens løp i Wien har offisiell status som verdensrekordforsøk.

Rekordforsøket ble gjennomført i en sløyfe på 4,3 kilometer. Den var flat, uten krappe svinger og skjermet for vind av høye trær. Alt dette gjorde at Kipchoges tid ikke vil bli anerkjent som ny verdensrekord av IAAF.

Eliud Kipchoge er regnet som den beste maratonløperen noensinne. Han har blant annet et OL-gull på merittlisten.

Kipchoge hylles verden over for å ha brutt drømmegrensen.

– Jeg regner dette som tidenes mest imponerende idrettsprestasjon. Jeg er i tårer over å oppleve dette i min tid. For å sette det i perspektiv: Prøv å løpe 21 kilometer i timen i 300 meter, skriver syklisten Mark Cavendish.