ETTERFORSKES: Donald Trumps advokat Rudy Giuliani drikker her kaffe med den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen Lev Parnas.
ETTERFORSKES: Donald Trumps advokat Rudy Giuliani drikker her kaffe med den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen Lev Parnas. Foto: Aram Roston / Reuters

NYT: Trumps advokat etterforskes

Den føderale påtalemyndigheten er i ferd med å etterforske om Trumps advokat Rudy Giuliani brøt reglene i sin kontakt med Ukraina, ifølge avisa New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kilder som avisa har snakket med opplyser at den føderale påtalemyndigheten på Manhattan har åpnet etterforskning mot Giuliani som er Trumps personlige advokat.

En etterforskning av Giuliani av det samme kontoret han selv på 1980-tallet ledet endrer retningen på hele prosessen rundt ham selv og presidenten.

Fjernet fra stilling

Opplysningen kommer etter at USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, fredag forklarte seg for Kongressen i forbindelse med Demokratenes etterforskning med sikte på å stille Trump for riksrett.

Yovanovitch ble i mai i år fjernet fra stillingen etter at hun krevde at Giulianis henvendelse til ukrainske tjenestemenn om å etterforske demokraten Joe Biden og sønnen Hunter for korrupsjon, måtte gå via offisielle kanaler.

Ifølge Washington post sa den tidligere ambassadøren at det var et direkte press fra Trump for å fjerne henne fra stillingen.

Nå vil påtalemyndigheten undersøke om Giuliani brøt lovene for lobbyvirksomhet da han og to medarbeidere, Lev Parnas and Igor Fruman, samarbeidet med ukrainsk påtalemyndighet for å samle mulig skadelig informasjon mot Yovanovitch, Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

Erkjenner kontakten

Giuliani selv har erkjent kontakten, men nekter for å ha gjort noe ulovlig. De to medarbeiderne ble fengslet denne uken, siktet for å ha gitt ulovlig støtte til et kongressmedlem som skulle hjelpe dem med å få ambassadøren fjernet.

– Parnas og Fruman konspirerte for å omgå de føderale lovene mot utenlandsk innflytelse ved å delta i en ordning for å trakte utenlandske penger til kandidater til føderalt og statlig kontor, sa påtalemyndigheter i det sørlige distriktet i New York om Giulianis to medarbeidere.

Demokratene har også stevnet den tidligere borgermesteren i New York av tre ulike komiteer i Representantenes hus.

– Veldig god advokat

Etter nyheten om etterforskningen av advokaten ble kjent, ble Trump spurt av reportere om Giuliani fortsatt er hans advokat.

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke snakket med Rudy. Jeg snakket kort med han på torsdag. Han er en veldig god advokat, og han har vært min advokat, sa Trump.

Giuliani på sin side svarer i en tekstmelding at han fortsatt er presidentens advokat, skriver Washington post.

(©NTB / TV 2)