Fotballforbundet vil ta grep for å bedre stemningen på Ullevaal

Inspirert av lydnivået til svenskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges fotballforbund fikk seg en aha-opplevelse i EM-kvalifiseringskampen borte mot Sverige. Der sørget svenskene for et lydnivå på stadion som er sjelden vare på Ullevaal.

– Svenskene er ganske gode. Men vi må huske på at de har vært i mesterskap sju-åtte ganger på rad. Det bygger opp grunnstammen. Vi har Oljeberget med 300 pluss, men det holder ikke med 300 pluss, sier Jan Ove Nystuen i Norges Fotballforbund.

Nå vil sette i gang en rekke tiltak i håp om å bedre tribunekulturen på landskampene.

– For det første hjelper det å vinne fotballkamper, det sportslige produktet er veldig viktig. Men så handler det mer om hva vi i forbundet kan tilby før, under og etter kamp. Under kamp må guttene og jentene på banen stå for. Men ellers må vi jobbe for at hele kundereisen - helt fra du har bestemt deg for at du skal til Ullevaal - blir bedre. Det er et svært bilde, og noe vi må jobbe mer for, sier Nystuen

Han er leder for merkevare i Norges Fotballforbund.

Tar flere grep

Nystuen er klar på at det er en lang vei å gå og er klar på at utfordringen neppe blir løst over natten.

– Vi må bygge opp rutiner og ritualer. Vi må på en måte by opp til dans, sier han.

Han nevner flere tiltak som kan bidra til dette.

– Vi har blant annet brukt skjerf som et visuelt element. Vi har delt ut 20.000 skjerf og skal dele ut skjerf til alle i Bendit-svingen nå. Det er et symbol på å stå sammen. Du har Norge og flagget på brystet, slik at du er med på å være vår 12. spiller, sier Nystuen.

Videre skulle han gjerne sett seg et enda bedre samlingspunkt for norske fans før kamp.

– Vi har begrenset med plass rundt Ullevaal, men vi ønsker å lage et samlingspunkt for de som kanskje vil kalle seg supporter/fan. Vi har mange tilskuere, men vi ønsker å konvertere disse til å bli en supporter/fan, sier Nystuen.

Det er liten tvil om at kulturen for alkohol i forbindelse med fotballkamper i Sverige.

– Vi ønsker et trygt og godt arrangement for ungdom og barn. Vi ønsker de velkommen, de må bli sett på som en del av publikummen. Dette handler ikke bare om å rope/skrike og eventuelt drikke alkohol, som det ofte prates om, sier Nystuen.

I stedet har han troen på at tydeligere ritualer og tilhørighet til landslaget er vegen å gå. Mot Spania skal det blant annet spilles av det man mener er en stemningsskapende video i pausen, som man håper skal bli et fast innslag.

– Du har «Alt for Norge», men den er fra 1994 og begynner å gå ut på dato selv om den fungerer enda. Men slike ting kan være et eksempel på noe du gleder deg til, sier Nystuen.

I samarbeid med Oljeberget

I det hele tatt er han og NFF åpne på hvilke tiltak som kan gjøres for å bedre stemningen på landslagsarenaen.

– Det kan være alt fra at man har en låt å synge med på til at man har en spesiell måte å feire et mål på. Eller en måte å hause opp gutta på banen. Det er flere tiltak vi ser på, men det gjøres ikke over natta. Vi har prøvd og feilet litt, men nå tror vi at vi har noe på gang. Så håper vi at publikum er med og responderer, sier Nystuen.

– Er det etterlyst blant Lagerbäck og spillerne?

– Ikke etterlyst. Jeg tror de også skjønner at dette henger sammen med hva de presterer på banen, men vi jobber i lag og har mer og mer tro på at det skal bli bedre. Det er klart at det hjelper meg god stemning og full Ullevaal-stadion, sier Nystuen.

Ifølge han er ønsket om bedre stemning på Ullevaal et felles ønske mellom Norges Fotballforbund og supporterklubben Oljeberget.

– Vi gjør dette i samspill med Oljeberget. De også gjør noen nye tiltak. Det må gjøres sammen med de. Det er helst supporterne som må drive dette. Det må skje fra innsiden. Det bør gå fra supporteren til den vanlige tilskueren. Men det er ikke gjort over natten at 27.000 gjør det samme, sier Jan Ove Nystuen.