ISTANBUL: Jens Stoltenberg og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu møttes i Istanbul fredag.
ISTANBUL: Jens Stoltenberg og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu møttes i Istanbul fredag. Foto: Cem Ozdel / Turkish Foreign Ministry Press Office / AFP

Tyrkia: – Vi forventer støtte fra våre allierte

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber Tyrkia vise tilbakeholdenhet, mens Tyrkia uttaler at de forventer støtte og solidaritet fra NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag møtte NATO-sjef Jens Stoltenberg Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul.

Tyrkias utenriksministeren sier etter møtet at han forventer støtte og solidaritet fra de allierte NATO-landene.

– Besøket til Jens Stoltenberg finner sted på et kritisk tidspunkt, like etter vi startet operasjonen for å sikre vår trygghet og sikkerhet, sier Cavusoglu.

Han legger til at det også er viktig for NATO at Tyrkia sikrer den Sør-østlige delen av Syria.

– I dag ga jeg beskjed til Stoltenberg om at vi forventer klar og høylydt solidaritet fra våre allierte. Det er ikke nok å si: «Vi forstår deres legitime bekymring», sier han og legger til:

– Vi kjemper mot terrorisme, og vi har understreket dette.

– Alvorlig bekymret

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ga uttrykk for «alvorlig bekymring» over militæroffensiven NATO-landet Tyrkia har innledet i Nord-Syria.

– Jeg har delt min alvorlige bekymring over denne pågående operasjonen og hvilken fare for ytterligere destabilisering av regionen den innebærer, sa Stoltenberg etter et møte med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

– Selv om Tyrkia har alvorlige sikkerhetsmessige bekymringer, forventer vi at Tyrkia viser tilbakeholdenhet, sa han.

Viktig alliert

Stoltenberg holder likevel fast på Tyrkias viktige rolle i NATO, og understreker de dype røttene landet har med de allierte.

– Ingen andre land i NATO har lidd under flere terrorangrep, eller opplevd mer av uroen i Midtøsten. De har også flere flyktninger fra Syria enn noen andre land, sier han under pressekonferansen fredag.

Han legger til at de fortsatt har en felles fiende i IS, og at Tyrkia har hatt en nøkkelrolle i å bekjempe terrororganisasjonen.

– En umiddelbar bekymring er at IS-terrorister som sitter fanget i Syria kan flykte på grunn av Tyrkias offensiv i landet, sier Stoltenberg.

Senere fredag skal Stoltenberg møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som fastholder at den tyrkiske militæroffensiven er påkrevd for å bekjempe «terrorisme».

Over 280 drept

Møtet kommer to dager etter Tyrkia innledet offensiven i Nord-Syria med luft- og artilleriangrep mot den kurdiske YPG-militsen, som har vært alliert med USA, og byer langs grensa.

Selv kaller tyrkerne operasjonen for «operasjon fredsvår».

Det er hittil meldt om 277 drepte militante kurdere, i tillegg til sivile tap på både den kurdiske og den tyrkiske siden.

Uttrykte bekymring

Også onsdag uttrykte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sin bekymring mot Tyrkias militære offensiv nord i Syria.

–Det er viktig å unngå handlinger som fører til ytterligere destabilisering, økt spenning og nye lidelser. Jeg stoler på at Tyrkia vil vise tilbakeholdenhet og at deres handlinger er avmålt og proporsjonale, sa han da han onsdag møtte Italias statsminister Giuseppe Conte.

Tyrkia er medlem av NATO, og har selv uttrykt sin misnøye med kritikken fra sine allierte. Torsdag morgen truet han med å «åpne porten til Europa» for millioner av syriske flyktninger som befinner seg i landet.

Kritikken hagler

Siden onsdag har myndigheter i flere land fordømt Tyrkias handlinger i Syria. Storbritannia, Frankrike, Belgia og Polen ga sammen med Estland en felles uttalelse hvor de ba Tyrkia om å stoppe ensidige militære aksjoner i Syria.

Også Norge kritiserte operasjonen, og svarte med å midlertidig stoppe behandlingen av nye søknader om eksportlisens for forsvarsmateriell og flerbruksvarer til militær bruk i Tyrkia.

Det er derimot ikke bare president Recep Tayyip Erdogan som har fått kritikk for «operasjon fredsvår».

Den amerikanske presidenten Donald Trump har fått kraftig kritikk for sitt valg om å trekke amerikanske styrker ut av kurdisk-kontrollerte Nord-Syria, kun dager før operasjonen ble iverksatt.

En rekke amerikanske politikere mener Trump ga Tyrkia grønt lys til å starte invasjonen ved å trekke ut de amerikanske soldatene.