Her stjeler de bankterminalene – politiet skjønner ikke hvorfor

Bankterminalene ble først stjålet, og så montert i andre butikker. Politiet og fagmiljøet klør seg i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av september går mennene inn på Apotek 1 på kjøpesenteret Fornebuporten, og restauranten Egon på Bekkestua. Her kobler de løs og tar med seg bankterminalene som står i kassene.

Deretter går de videre til Kiwi på Fornebuporten og Kiwi Stabekk stasjon, og gjør det politiet ikke forstår.

De monterer terminalene fra Egon og Apotek 1 i matbutikkene, og tar med seg bankterminalene fra Kiwi-butikkene.

Deretter forsvinner de ut av landet, med flere bankterminaler, for en kort periode.

15 dager senere kommer de tilbake til Norge, og monterer på plass flere av terminalene de har stjålet.

Senere den dagen blir fem menn pågrepet, og siktet for tyveri eller for medvirkning. To av dem er britiske statsborgere med tamilsk opphav. Tre er norske. Den ene nordmannen ble tidligere i år dømt for flere bedragerier.

Kom til Norge for å stjele

De to britene og den ene en nordmannen sitter nå varetektsfengslet. Britene erkjenner delvis skyld etter siktelsen. Nordmannen nekter å ha tilknytting til det som har skjedd.

Det som forundrer politiet, er at de ikke kan forstå hva som var hensikten med å stjele bankterminalene.

– Vi har aldri sett dette før, sier påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Mona Brandmo i Oslo politidistrikt.

– Vi kan ikke se at de har montert noe utstyr på terminalene, og det har ikke forsvunnet penger. Det fremstår som uforståelig, sier hun.

Fremdeles mangler én terminal som ikke har kommet til rette. Ingen av mennene har fortalt hva som var hensikten med terminaltyveriene, men i avhør har de forklart at de reiste fra England til Norge med hensikt om å stjele.

Nå gnir både politiet og fagmiljøet seg i hodet.

Et mysterie

Politiet er nå i en pågående etterforskningsfase, og det jobbes med flere teorier på hvorfor terminalene ble stjålet.

Et motiv med å stjele terminalene kunne for eksempel ha vært å montere skimmingutstyr, men politiet har ikke funnet noen nye komponenter på noen av terminalene.

En annen mulighet er at terminalene ble stjålet, ikke for å montere skimmingutstyr, men for å undersøke terminalene med hensikt om å utvikle utstyr som kunne monteres på terminaler, og bruke til skimming.

– Men hvorfor setter de da terminalene tilbake?, sier hovedetterforsker på saken ved Avsnitt for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, til TV 2.

– Hvorfor velger de ikke da bare å ta dem, og ferdig med det?

Kortsvindel har blitt vanskeligere

Geir Bonde i Bits, bank- og finansnæringens infrastrukturselskap, som er heleiet av Finans Norge, sier at den kjente svindelmetoden skimming nå er nesten ubrukelig på betalingsterminaler i Norge siden magnetstripen ikke er i bruk.

Skimming er når man kopierer magnetstripen på betalingskortet, ofte ved å montere noe eget utstyr på betalingsterminalen. Dette har skjedd tidligere i Norge – blant annet var det mange tilfeller i 2009 – men er nå nærmest umulig, ettersom det vanligvis er lett å oppdage påmontert utstyr.

– Samtidig er det færre og færre muligheter til å bruke kopierte kort siden resten av verden også er i ferd med å gå over til chip. Det gjør det vanskeligere å tjene penger på skimming, sier Bonde.

Han forteller at det også kunne tenkes at gjerningspersonene ville forsøke på metoden som er blitt døpt shimming. Det er en metode der man monterer et tynt kretskort i terminalen for å fange opp og manipulere eller kopiere chipdata fra bankkortet.

– Vi har sett forsøk på dette i mange steder i Europa, uten at det er rapportert tilfeller med særlige tap. Det er usannsynlig at et shimming-angrep vil være verdt innsatsen i Norge, sier Bonde.

Stein-Arne Tjore i bankterminalleverandøren Nets forteller dessuten at kontaktløs betaling har lagt et ytterligere hinder for svindlere.

De har sett at terminaler fra tid til annen blir stjålet, uten at motivet alltid er tydelig.

– Vi vet ikke hvilke formål de kriminelle har, men man har sett at enkelte stjålne terminaler har blitt tuklet med. Kriminelle vil forøke å finne nye former for svindel, sier Tjore.

Enten klønete eller utspekulerte

I mangel på plausible forklaringer, gjenstår det to muligheter. Enten har mennene dummet seg ut, eller så er de så smarte at politiet og fagfolk ikke skjønner hva de holder på med.

– Det kan ikke utelukkes at dette er et nytt utspekulert angrep, men det er den minst sannsynlige forklaringen. Vi har heller ikke hørt om tilsvarende angrep fra kolleger i andre land, sier Bonde.

– Vi avventer hva politiet finner på det beslaglagte utstyret før vi trekker endelige konklusjoner. Men med de teoriene vi har, mener vi det er liten sannsynlighet for at de har fått fatt i noen penger, sier han.

Tjore mener det hele fremstår merkelig, men håper det kan fungere som en oppfordring til alle butikker som blir frastjålet bankterminaler om å melde ifra.

– Hvis det blir stjålet er det viktig at butikk melder ifra til leverandør. Vi vil ikke at de skal dukke opp med påmontert svindelutstyr, sier Tjore.