TRONDHEIM TINGHUS: 42-åringen møter i Sør-Trøndelag tingrett mandag tiltalt for blant annet voldtekt, forsøk på kjøp av sex av barn, og direkte-overførte overgrep mot småbarn på Filippinene.
TRONDHEIM TINGHUS: 42-åringen møter i Sør-Trøndelag tingrett mandag tiltalt for blant annet voldtekt, forsøk på kjøp av sex av barn, og direkte-overførte overgrep mot småbarn på Filippinene. Foto: Jan Arne Austad/TV 2

Tiltalt for overgrep mot 48 mindreårige:

Mann (42) tilbød røyk og snus for seksuell omgang

TRONDHEIM (TV 2): En 42-åring er tiltalt for seksuelle overgrep mot 48 mindreårige jenter. Trondheimsmannen tilbød penger, sigaretter og snus for å oppnå seksuell omgang med svært unge jenter.

Den tiltalte 42-åringen, som møter i Sør-Trøndelag tingrett mandag, erkjenner store deler av innholdet i tiltalebeslutningen.

Statsadvokaten innledet med å lese opp den svært omfattende tiltalen.

Erkjenner voldtekt

42-åringen erkjenner blant annet å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år.

Han erkjenner også å ha betalt for seksuell omgang med unge jenter under 18 år. I ett tilfelle betalte han 7500 kroner for beføling.

– Jeg forsto at hun var mindreårig, inni meg tippet jeg på 15 år, innrømmet han i retten mandag, da han ble spurt om et av tilfellene av overgrep.

Han betalte en av de fornærmede kontant, etter seksuell omgang hjemme hos ham. Tiltalte hevder at det var den unge jenta som tok initiativet til sex.

– Det var hun som var den førende part, mener tiltalte.

– Men vi beskrev begge på Snapchat hva vi hadde lyst til å gjøre med hverandre, sier mannen i sin forklaring i retten.

En av de største sakene i Trøndelag

42-åringen, med hjemmeadresse i Trondheim, står tiltalt for voldtekter, for å ha fått barn under 14 år til å utføre seksualiserte handlinger med seg selv, og også for å ha bestilt direkteoverførte overgrep mot svært små barn på Filippinene.

– Dette er en av de største overgrepssakene i Trøndelag politidistrikt, bekrefter statsadvokat Kaja Strandjord til TV 2.

– Hvordan har mannen klart å få så unge jenter til å møte ham?

– Han har blant annet brukt en falsk profil på Snapchat, og en må jo anta at 13-åringer kan være på utkikk etter en kjæreste, forklarer statsadvokaten.

– Dermed lar de seg lure og overtale til noe de ikke har kontroll over. Vi må huske at den voksne alltid er i en overmaktposisjon, som han så utnytter overfor disse svært unge, sårbare jentene, legger hun til.

Erkjenner falsk identitet

42-åringen utga seg for å være en annen på Snapchat. Dermed klarte han, ved å fremstille seg som 15-åring, å overliste mange unge jenter til å chatte, til å kle av seg, til å filme seg selv, og også å møte ham fysisk, ifølge aktor.

STATSADVOKAT: Kaja Strandjord opplyser at straffesaken mandag er en av de største i Trøndelag hva angår antall fornærmede.
STATSADVOKAT: Kaja Strandjord opplyser at straffesaken mandag er en av de største i Trøndelag hva angår antall fornærmede.

I Sør-Trøndelag tingrett i formiddag erkjente mannen å ha benyttet seg av falsk identitet da han begynte å kommunisere med de fornærmede.

– Jeg har ikke hatt det så bra i det siste, fortalte 42-åringen da forsvarer Kolbjørn Lium ba ham om å fortelle litt om seg selv.

Tiltalte har vært selvstendig næringsdrivende inntil han ble varetektsfengslet i desember i fjor.

– Jeg burde nok ha bedt om å få se legitimasjon, siden jeg hadde mistanke om for ung alder, konstaterte mannen i retten.

Politiet har gjennom databeslag kunnet konstatere samtaler mellom tiltalte og fornærmet, hvor betaling for sex dukker opp som tema. Bildebeslag viser seksuell omgang med mindreårig.

Direkteoverførte overgrep

Enda et alvorlig punkt i tiltalen mot 42-åringen dreier seg om direkteoverførte overgrep mot barn helt ned i fireårsalder på Filippinene. På dette punktet benektet mannen straffskyld i retten.

Da mannen ble pågrepet i fjor ble det funnet over 80.000 bilder og over 500 timer med video som ifølge påtalemyndigheten dokumenterer seksuelle overgrep mot barn.

– Fattige familier tilbyr sine unger mot betaling, sier statsadvokat Strandjord.

I et intervju med TV 2 i mars i år tegnet politiadvokat Marianne Høyer et bilde av et nytt kriminalitetsområde for politiet. Gjennom avhør av tiltalte og jentene, og ved å lese chatter, ble det avdekket at barn lar seg lokke og forføre av tilbud om penger.

I en relatert sak kom politiet over et tilfelle der et barn mottok over 10.000 kroner, mot en seksuell gjenytelse.