IS-kvinne med syk fireåring ber om å bli arrestert

Den 29 år gamle kvinnen søker tingretten om å bli pågrepet slik at hun kan få forklare seg for norsk politi i Norge.

– Jeg vil sende en begjæring om pågripelse av henne i kveld. Hun setter barna først, og hvis den prioriteringen betyr at hun må be om å bli pågrepet, så er hun villig til det, sier familiens advokat, Nils Christian Nordhus, til TV 2.

Kvinnen er mor til en alvorlig syk fireåring.

Tidligere denne uken ble det kjent at PST siktet kvinnen i Syria for deltakelse i terrororganisasjonen IS, men at de ikke ville be om utlevering.

Da opplyste kvinnens advokat om at hun ønsket å bidra i etterforskningen ved avhør.

Ber om arrestasjon

29-åringen nekter fortsatt straffskyld, men vil nå selv be om å bli arrestert av norsk politi.

– Dette handler om å sette barna først, og om at hun ønsker å medvirke til å få en fortgang i straffesaken, sier Nordhus.

Advokaten forteller at kvinnen med dette tror hun raskere kan hjelpe PST med å finne ut av hva som har skjedd i saken.

– Og videre så har hun selvfølgelig et ønske om å få straffesaken opp og avgjort innen rimelig tid, slik at ikke hun og barna skal råtne og muligens dø i leiren, sier advokaten.

Kvinnen, som er 29 år, er siktet for brudd på straffelovens paragraf 136a. Den øvre strafferammen er seks års fengsel.

Alvorlig sykt barn

Kvinnen har vært internert i flyktningleiren Al-Hol med sine to barn siden mars, da familien kom ut av IS-enklaven Baghouz.

29-åringen er mor til en fire år gammel gutt og en tre år gammel jente. Gutten skal ha cystisk fibrose, som krever avansert behandling.

Helsepersonell ved feltsykehuset i flyktningleiren har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

I forrige uke stemte Stortinget ned et forslag om å hente kvinnen og hennes familie hjem til Norge.

Mandag ba Redd Barna om at regjeringen henter hjem norske barn i Syria og deres familier. Tyrkia varslet samme dag at de vil sende styrker inn i den nordøstlige delen av Syria, hvor blant annet Al-Hol-leiren ligger.