Katharina begynte med ballett, men endte opp som proffbokser

Fra dagen Katharina Thanderz prøvde boksing, har ingenting kunnet stoppe henne. 31-åringen er ubeseiret etter 12 proffkamper i boksing, klar for å bokse om VM-tittelen og sammenliknes med Cecilia Brækhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som liten ble Katharina Engene Thanderz sendt på ballettrening, men det syntes hun ikke var så morsomt. Først som 18-åring fant hun en idrett hun likte mye bedre: kampsport.

– Det var litt tilfeldig. Jeg kom til et slags treningssenter, som egentlig ikke var et treningssenter en gang, det var bare et lite lokale der det var gutter som trente kickboksing, grappling og MMA. Jeg så på en av treningsøktene og ble veldig fascinert av det, så jeg fikk lov til å prøve en dag. Etter én trening ble jeg helt hekta så har jeg trent siden, sier Katharina Engene Thanderz til TV 2.

– Hva synes familien din om det?

– De er veldig stolte og støtter meg veldig mye, men det er nok ikke den idretten de hadde høyest oppe på lista, det tror jeg nok ikke. Jeg tror ikke moren syntes det var så veldig gøy i starten, men foreldrene mine har aldri sagt at jeg måtte velge noe annet.

Spås som Norges nye stjerneskudd i boksing

Etter at 31-åringen begynte med kampsport, har hun gitt full gass for å bli best. Thanderz begynte først med kickboksing og ble både verdensmester og europamester i proff kickboksing, så valgte hun å bytte til vanlig boksing. Det samme byttet gjorde også Cecilia Brækhus og selv om hun og Thanderz bokser i forskjellige vektklasser har flere begynt å sammenlikne de to.

– Noen kaller deg den nye Cecilia Brækhus, hva tenker du om det?

– Jeg synes jo det er positivt, fordi hun har oppnådd veldig mange gode meritter innen bokseringen, men vi er veldig forskjellige boksere, så jeg håper at jeg kan bringe noe nytt og at folk kan huske meg for det jeg gjør i ringen. Jeg tror egentlig at det bare er bra at folk kan se en ny boksestil, men jeg tar det veldig positivt når jeg hører sånne typer kommentarer, sier Thanderz.

Katharina Thanderz sammen med trener Jesus Antonio Labrador
Katharina Thanderz sammen med trener Jesus Antonio Labrador Foto: Ellen Kessel
– Jeg er en mer introvert person, så det å bokse gjør at jeg må jobbe veldig mye med det, sier Thanderz.
– Jeg er en mer introvert person, så det å bokse gjør at jeg må jobbe veldig mye med det, sier Thanderz. Foto: Ellen Kessel

Thanderz har allerede vært europamester i proffboksing, men en prolaps i nakken gjorde at hun ikke kunne forsvare tittelen. Senere brakk hun hånda under en kamp, men nå er den norsk-spanske bokseren helt frisk i både nakke og hånd. Det er viktig for 31-åringen som står foran karrierens gjeveste kamp den 16. november, når hun skal bokse om VM-tittelen i Oslo.

– Det er jo det jeg har drømt om hver eneste dag når jeg har vært på trening. Selv om det føles veldig stort nå, så er det noe jeg har visualisert så mange ganger at det samtidig føles veldig naturlig ut, fordi jeg har sett det for meg hver eneste treningsøkt i mange år. Jeg føler også at det kommer på et veldig godt tidspunkt. Jeg har fått utviklet meg som bokser, jeg har fått bokset med ganske mange forskjellige boksere til nå, så jeg føler at tiden virkelig er inne. Jeg gleder meg veldig til den dagen og det er jo en drøm som har gått i oppfyllelse bare å få sjansen til å kunne gå en VM-kamp, sier hun.

VM på hjemmebane

Oslo er en av hennes to hjemmebaner for Thanderz er norsk statsborger, men har bodd over halve livet i Spania.

Like ved Thanderz' hjem i Spania.
Like ved Thanderz' hjem i Spania. Foto: Ellen Kessel

– Faren min er oppvokst i Spania. Foreldrene mine ble kjent med hverandre i Norge og etter ikke så lang tid fikk de meg. Så valgte de å flytte til Spania og tilbake til Norge igjen etter en stund. Jeg gikk hele barneskolen i Norge på Majorstua skole i Oslo og da jeg var rundt 12 år flyttet vi tilbake til Spania. Her har jeg vært siden. Men jeg har hatt veldig mye kontakt med Norge hele tiden. Selv om jeg bor i Spania, så har jeg reist til Norge to-tre ganger i året hvert år. Jeg har beholdt språket og det er norsk vi alltid har snakket hjemme.

Boksekometen gleder seg til å bokse på hjemmebane.

– Det er jo ingenting som er bedre enn det, og så i Oslo, der jeg er født. Det er veldig stort for meg. Jeg har virkelig gledet meg til å kunne bokse i Oslo så venner og familie kan komme og se på det live. Jeg har vært vant til å bokse på mye forskjellige steder, så da er det ikke alltid like lett å få folk til å komme og støtte deg når du bokser i et helt annet land, så det å kunne gjøre det i Oslo er en stor ting.

Satser på å slite ut motstanderen

Bokseren hun må slå for å få verdensmestertittelen er brasilianske Danila Ramos. Thanderz mener at det ikke blir en enkel kamp, men hun tror at hun kan ha en fordel.

– Hun er en tøff motstander. Jeg har sett en del kamper av henne. Hun er dyktig og kan virkelig bokse, så det kommer ikke til å være en lett kamp, det er jeg klar over. Hun bor i Argentina i Buenos Aires og jeg tror det er et av de landene der det er høyest nivå innen kvinneboksing. Det er veldig mange kvinnelige boksere og det er veldig mange mestere i Argentina, så jeg vet at hun kommer til å komme veldig godt forberedt. Hun kommer garantert til å ha veldig gode sparringspartnere. Jeg tror det kommer til å bli en veldig tøff kamp.

– Hva skal til for å slå henne?

OM VM-KAMPEN: – Drømmescenarioet er å vinne beltet.
OM VM-KAMPEN: – Drømmescenarioet er å vinne beltet. Foto: Ellen Kessel

– Jeg skal være godt forberedt fysisk sett. Jeg tror jeg kommer til å ha en fordel når det kommer til styrke og utholdenhet. Teknisk vil jeg tro at vi er på ganske likt nivå. Jeg vil starte veldig hardt, så det blir tøft for henne å holde ut med den rytmen i ti runder. Så må man være veldig konsentrert og prøve å følge strategien så godt man kan. Det er ikke alltid like lett, men til nå har jeg vært ganske flink til å være kald mens jeg går kampene mine, sier hun.

– Hvor mye betyr det for deg hvis du klarer å ta VM-tittelen?

– Det betyr veldig mye, så jeg kommer til å gi alt jeg har for å ikke la den sjansen gå fra meg.