VENNINNE: Catarina Annabelle Redisch (18) var en nær venninne av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).
VENNINNE: Catarina Annabelle Redisch (18) var en nær venninne av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Nær venninne av drepte Johanne (17): – Hun var en stor del av livet mitt

Catarina Annabelle Redisch (18) var en nær venninne av drepte Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Hun gikk i fakkeltog for venninnen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun var en stor del av livet mitt, særlig i barndommen. Foreldrene våre var gode venner, så var brukte mye tid sammen, forteller Catarina Annabelle Redisch (18) til TV 2.

Hun har kjent «Joey», som hun kaller venninnen, siden barnehagen.

Sammen med flere andre personer går Catarina onsdag i tog fra Jernbanetorget til Stortinget for å minnes Johanne og samtidig ta avstand fra rasisme.

– Det er forferdelig å tenke på at hun er borte. Jeg pleide å snakke med henne om alt mulig, nå leser jeg om henne i avisen. Og det er fordi hun er død, sier Catarina.

– En del av statistikken

Catarina forteller at Johanne var en nysgjerrig jente.

– Hun stilte mange spørsmål. Også var hun veldig åpen, man kunne snakke med henne om alt, forteller Catarina videre til TV 2.

Hun har ikke tidligere uttalt seg i pressen, men holdt onsdag appell etter toget. Der fortalte hun mer om hvordan 17-åringen var som person.

– Johanne var ikke den mest sosiale personen, og hun trivdes godt i eget selskap. Men jeg vet hun ville vært glad for at hun nå betyr mye for så mange, sa Catarina under appellen.

Hun forteller videre at det er rart å tenke på at hennes nære venninne nå er en del av statistikken over de som har blitt drept for sin hudfarge i Norge.

– Jenta jeg var på ridetur og hyttetur med er nå allemannseie. Men for meg var hun så fryktelig mye mer enn hun som ble drept av stebroren sin fordi hun ble adoptert fra Kina, sier henne, og legger til at Johanne ville vært glad for å være en stemme for de som kan føle seg utenfor.

– Minnene vil jeg alltid ha

I forrige måned skrev Catarina en gripende tekst på Facebook, der hun tar avskjed med venninnen.

«Kjære Joey. Sist gang jeg holdt en tale for deg var på konfirmasjonen din. Da snakket jeg om barndommen vår sammen; om turene til Rauland, sparkesykkelturer til Magasinet for å kjøpe kuleis (som du alltid mista på gulvet), og Barbie frisørsalongen vår», skriver hun.

DREPT: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble minnet på Sandvika videregående skole tre dager etter det rasistisk motiverte drapet.
DREPT: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble minnet på Sandvika videregående skole tre dager etter det rasistisk motiverte drapet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun skildrer barndommen deres sammen, juleselskapet i fjor og hvordan de har stått hverandre nær uten alltid å snakke sammen så ofte.

«Hvis jeg kunne gitt deg en siste beskjed ville jeg takket deg for en fin barndom. De minnene vil jeg alltid ha. Så takk Joey! Jeg savner deg så mye», avslutter hun.

Rasistisk motivert

Markeringen onsdag arrangeres av Utenlandsadoptertes politiske utvalg (UAPU) og Antirasistisk Senter. En rekke organisasjoner har tilsluttet seg arrangementet.

«Vi samles i sorg og i forferdelse over enda et grusomt rasistisk drap. Vi samles for å minnes de andre som har blitt tapt til rasistisk og høyreekstremt hat før henne», heter det i beskrivelsen av arrangementet på Facebook.

Philip Manshaus er siktet for å ha drept stesøsteren kort tid før han angrep Al-Noor-moskeen i Bærum 10. august. Ifølge politiet har Manshaus forklart i avhør at han drepte Ihle-Hansen fordi hun var av asiatisk opprinnelse.

Ihle-Hansen ble født i Kina, og var adoptert til Norge.