BESTEVENN: Hunder er ikke bare menneskets beste venn, de sørger også for at eieren har større sjangse til å overleve alvorlig sykdom. Arkivfoto: AP Photo
BESTEVENN: Hunder er ikke bare menneskets beste venn, de sørger også for at eieren har større sjangse til å overleve alvorlig sykdom. Arkivfoto: AP Photo Foto: Aaron Favila

Forskning: Hundeeiere har mindre sjanse for å dø tidlig

Alle som har kjæledyr vet hvor mye glede de gir, men nå hevder forskere både i USA og Sverige at spesielt én gruppe mennesker har en stor helsefordel ved å skaffe seg hund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien som er utarbeidet av forskere ved Indiana University slår fast at hundehold beskytter mot for tidlig død generelt, skriver CNN.

Forskerne har systematisk gått gjennom forskning fra hele verden gjennom 70 år, og kommet til at det er en helsemessig fordel ved å ha hund, og publisert resultatet i tidsskriftet «Circulation» som drives av American Heart Association.

Til sammen er det nesten fire millioner mennesker fordelt på USA, Canada, Skandinavia, New Zealand, Australia og Storbritannia, som er med i forskningsgrunnlaget.

Når forskerne har analysert dataene har de regnet seg fram til at personer som har ansvar for hund har 24 prosent redusert mulighet for tidlig død uansett årsak.

Hjertesyke har mye å vinne

Analysen viser enda bedre resultater for personer som allerede har hatt et hjerteinfarkt eller slag.

– Analysen viser at hundeeiere har hele 31 prosent lavere risiko for å dø som følge av et hjerteinfarkt eller slag, sier professor Caroline Kramer ved univeristetet i Toronto, sier hun til CNN.

Parallelt med den amerikanske publiseringen, har også svenske forskere kommet til tilsvarende konklusjon. Rapporten til svenskene er publisert i samme tidsskrift.

Hjerte- og slagpasienter

I den svenske studien ble svenske menn og kvinner i det svenske pasientregisteret som hadde hatt hjerteinfarkt eller slag i årene mellom 2001 og 2012, undersøkt.

Se hele den svenske rapporten her

Svenskene har justert modellene for sosioøkonomiske forhold, helse, alder, sivilstand, demografi med mer, og allikevel kommet fram til at hundeeiere hadde større overlevelsesrate etter hjerte/karsykdom, enn andre grupper.

Denne studien viser også at mennesker som lever alene har aller størst helsefordel ved å ha hund både i hjerteinfarktgruppen og i slag-gruppen.

Hjerteinfarktpasienter som lever alene og som eier hund har 33 prosent lavere risiko for å dø, sammenlignet med de som ikke har hund. Tilsvarende tall for slagpasienter er 27 prosent.

Blodtrykk og stresshåndtering

Begge studiene er observerende og ikke kliniske. Det betyr at de ikke med sikkerhet kan slå fast at det er en direkte sammenheng mellom hundehold og et langt liv, eller bedre overlevelse for sykdom.

Hundeeiere har generelt sett lavere blodtrykk, bedre kolesterol og håndterer stress bedre. Alt dette er kjent fra før, og faktorer som er bra for hjertet.

Forklaringer kan være at hundeeiere har regelmessige gåturer og beroligende selskap. Men man kan ikke slå fast om det er noen underliggende forklaringer som for eksempel at det kan være en viss type sunne mennesker som ofte skaffer seg hund.

Man vet også at depresjon etter et infarkt øker risikoen for et nytt og dødelig infarkt, og at hunder hjelper mot depresjon. Dette er årsaken til at flere helseinsitutsjoner tyr til terapihunder, og det finnes også eksempler på at leger har utskrevet hundehold på resept.

Hjerte- karsykdommer er den vanligste årsaken til død i verden, og har vært det i 15 år på rad, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Det finnes ikke nye tall på hvor mange nordmenn som har kjæledyr, men i 1994 gjorde Statistisk Sentralbyrå en undersøkelse som viste at 40 prosent av norske husholdninger har kjæledyr. Det mest vanlige er katt med hund på en god andreplass.