TAR INGEN SJANSER: Pacific Gas and Electric får voldsom kritikk for manglende vedlikehold når de nå kutter strømmen i store deler av Nord-California for å unngå branner. (AP Photo/Rich Pedroncelli, File)
TAR INGEN SJANSER: Pacific Gas and Electric får voldsom kritikk for manglende vedlikehold når de nå kutter strømmen i store deler av Nord-California for å unngå branner. (AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

Kutter strømmen til 800 000 amerikanere

Kraftselskapet Pacific Gas and Electric forbereder et enormt strømbrudd som kan vare i flere dager.

Årsaken er frykt for skogbrann. Det er meldt varmt vær og kraftig vind i Nord-California, og Pacific Gas and Electric (PG&E) frykter at strømkabler skal blåse over ende og antenne branner i den knusktørre vegetasjonen.

PG&E fikk skylden for kjempebrannen i byen Paradise i California i fjor. 86 mennesker omkom, og de materielle skadene var enorme.

Etterforskningen viste at dårlig vedlikeholdt utstyr fra PG&E startet brannen. Nå tar selskapet ingen sjanser og kutter strømmen til 800 000 abonnenter.

Teknologihovedstad uten strøm

Store områder i San Francisco Bay-området rammes, men ikke selve San Francisco.

– Vi har opplevd brannsesonger vi ikke har sett maken til de to siste årene. Det vi har lært av det, er at vi må ta ytterligere skritt for å ivareta sikkerheten til våre kunder. Å kutte strømmen er ett av mange skritt vi tar, sier talsperson Tamar Sarkissian i PG&E til CBS News.

Selskapet har stengt strømmen flere ganger tidligere i året som har gått, men ikke i så stort omfang som er ventet denne uken. Flere steder i teknologitunge Silicon Valley kan bli rammet, blant annet Cupertino, Apples hjemby.

Bunkrer opp

De siste dagene har folk har strømmet til butikker for å kjøpe aggregater, batterier og flaskevann. De forbereder seg på døende mobiltelefoner, lunkne kjøleskap og garasjedører som ikke vil funke. Hvor langvarig strømbruddet blir, kommer an på været.

Mange kunder lufter sin frustrasjon på PG&Es kanaler på sosiale medier, skriver BBC.

– Dere kastet bort penger dere skulle brukt på sikkerhetsforanstaltninger for å gi avkastning til aksjonærene. Nå må dere skru av strømmen vår som om det var et u-land, skriver en kvinne.

Guvernør Gavin Newsom sier folk har all mulig grunn til å være rasende.

– Ingen er tilfreds med dette. Strømselskapet må oppgradere og fikse utstyret sitt så store strømutkoblinger ikke blir det normale fremover, sier Newsom ifølge nyhetsbyrået AP.