PARTER: Arild Holden spilte en sentral rolle da Kjell Inge Røkke og Jan Erik «Jannik» Iversen hadde tett kontakt før sistnevnte ble anmeldt.
PARTER: Arild Holden spilte en sentral rolle da Kjell Inge Røkke og Jan Erik «Jannik» Iversen hadde tett kontakt før sistnevnte ble anmeldt. Foto: NTB Scanpix

torpedo-saken:

Profilert advokat: – Forsto det var penger inne i bildet

Advokat Arild Holden hadde kontakt med både Kjell Inge Røkke og tiltalte Jan Erik «Jannik» Iversen i tiden hvor den påståtte utpressingen skal ha funnet sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2017 publiserte VG flere lydopptak der blant andre torpedo Jan Erik Iversen og Kjell Inge Røkke høres. I forkant av publiseringen tok Iversen kontakt med advokat Arild Holden, som jobber i advokatfirmaet Elden.

Iversen følte seg forrådt av Røkke etter at opptakene ble publisert. I den forbindelse skal Iversen ha truet med å ufordelaktige opplysninger om Røkke dersom han ikke betalte ham et tosifret millionbeløp.

Onsdag morgen vitnet Arild Holden i saken mot Iversen, som er tiltalt for forsøk på grov utpressing mot Røkke.

– Han var frustrert over det som kom på i VG. Da var det snakk om at han ville snakke med Røkke, og jeg støttet ham i det, sier Holden.

– Det er en generell holdning jeg har, at man bør snakke sammen når det oppstår problemer. Vi rettet en henvendelse der det ble spurt om Røkke ville møte Iversen. Det ville han ikke, og dermed var situasjonen fastlåst. Men så begynte det å dra seg til, sier Holden.

BLID: Tiltalte Jan Erik «Jannik» Iversen spøkte og lo på vei inn i Oslo tingrett onsdag morgen.
BLID: Tiltalte Jan Erik «Jannik» Iversen spøkte og lo på vei inn i Oslo tingrett onsdag morgen. Foto: Ole Berg-rusten / NTB Scanpix

Oppringt av Røkke

I begynnelsen av oktober, mens den påståtte utpressingen mot Røkke skal ha pågått, ble Holden oppringt av Røkke. Milliardæren skal da ha reagert på at sønnen, Kristian Monsen Røkke, hadde mottatt meldinger fra Iversen.

Bakgrunnen var at torpedoen følte seg «alene» og «hengt ut» etter VGs publisering.

Idet Røkke ringte, oppsto et problem for Holden. Røkke benytter også advokatfirmaet Elden, og dermed ble det en såkalt «klientkollisjon».

VITNET: Arild Holden, her på gangen utenfor sal 227 i Oslo tingrett onsdag morgen, like før han skulle vitne i saken. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2
VITNET: Arild Holden, her på gangen utenfor sal 227 i Oslo tingrett onsdag morgen, like før han skulle vitne i saken. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– Han mente at jeg hadde latt meg kjøpe av Røkke, og at jeg således var korrupt. Men jeg har ikke anledning til å ta den enes part når begge sokner til samme firma, forklarer Holden.

Etter noe tid ringte Røkkes assistent til Holden. Vedkommende fortalte at Røkke og Iversen hadde truffet på hverandre i garasjen under Aker Solutions på Fornebu.

Røkke ville ha møte

Deretter inntok Holden en slags meglerrolle.

– Jeg hadde en samtale med Røkke, og det ble arrangert et møte. Da var jeg til stede, og min jobb var å arrangere dette og sørge for at det foregikk i anstendige former.

Holden forteller at møtet foregikk i rolige former og at det ikke var snakk om penger eller andre løsningsforslag.

– Men jeg kunne ikke gå inn i det. Dette måtte de løse selv.

Advokaten ble etter hvert bedt om å forlate rommet. Mens han var ute, avtalte Iversen og Røkke avtalt et nytt møte. Partene møttes også en tredje gang, men det ville Holden avlyse.

– Røkke hadde fortalt meg at det var blitt snakket om penger. Da ønsket jeg å avlyse møtet. Det var Røkke som ville ha et tredje møte, og da ble det gjennomført, sier advokaten.

Penger involvert

Etter dette møtet skal Holden ha blitt oppsøkt av Iversen utenfor tingretten.

– Det hører med til historien at jeg sendte meldinger til Iversen. Der spurte jeg om det var riktig, som Røkke sa, at han hadde krevd mange millioner kroner. Jeg sa at «dersom det er penger involvert, så kan jeg ikke være med på dette». Da forsto jeg fra begge parter at det var penger i bildet, sier han.

Ved årsskiftet 2017-2018 tok Holden imot Iversen på sitt kontor. Han fremholder at han ikke var part i saken da.

– Men jeg mente at det som pågikk var «farlig nær pengeutpressing». Jeg ønsket å si fra til Iversen om dette, for jeg håpet han kunne avslutte før det fikk konsekvensene det har fått nå.

– Etter dette hadde jeg ikke mer kontakt med ham før jeg hørte på radioen at han var pågrepet og varetektsfengslet.

Grove anklager

Tirsdag begynte rettssaken mot torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen. Han er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for et tosifret millionbeløp.

Iversen brukte mesteparten av sin forklaring på å fortelle om en årelang kontakt med Kjell Inge Røkke, der 62-åringen hevder å ha vært en slags oppdragstaker for milliardæren.

Han hevdet at Røkke ønsket å «fjerne» finansakrobat Christer Tromsdal, som ble skutt av Iversen i 2004. Røkke kaller påstandene for absurde og sier at de ikke har rot i virkeligheten.

Iversen selv nekter straffskyld for anklagen om at han skal ha presset Røkke for penger over en periode på tre måneder i 2017 og 2018.