– Han fikk tre monstre etter seg mot hjørneflagget. Jeg tenkte: «Nå ryker den karrieren»

Gamle Godset-helter forteller om Ødegaard-sjokket i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De var på tampen av sine fotballkarrierer, samtidig som Martin Ødegaard var helt i startgropen av sin. Peter Kovacs (41) og Thomas Sørum (36) glemmer aldri tiden da en gutt i ungdomsskolealder plutselig satt ved siden av dem i garderoben som en fullverdig lagkamerat.

– Han sa ikke så mye i garderoben, nesten ingenting. Han kom inn, skiftet, gikk ut og trente, og der lekte han seg med oss. Han snakket på banen, sier Kovacs.

Han minnes med gru de treningene der Ronny Deila la opp til kortbanespill, der han ikke fikk den fargen på vesten han hadde håpet på.

– Hvis jeg så at Martin og Gustav Wikheim spilte mot meg ... Da tenkte jeg at det kom til å bli en vond dag.

– Det tenkte lagkameratene dine også, påpeker Sørum og bryter ut i latter.

Kovacs var mannen som ble byttet ut da Ødegaard fikk sine første minutter i Tippeligaen mot Aalesund 13. april 2014. I samme kamp ble Sørum mottaker av guttungens første målgivende pasning i en offisiell seniorkamp.

– Jeg synes det er morsomt å ha på CV-en, jeg skal ikke late som noe annet, gliser Sørum.

– Det er kanskje ikke like gjevt å ha vært førstemann til å bli byttet ut med Martin Ødegaard?

– Jeg er stolt av det. Han kom inn i sin første seniorkamp for Godset for meg, og i sin første A-lagskamp for Real Madrid kom han inn for Cristiano Ronaldo. Meg og Ronaldo, vettu. Haha, sier Peter Kovacs.

En måneds tid før Tippeliga-debuten var Ødegaard med A-laget til La Manga for å spille Copa del Sol. Der gikk Strømsgodset helt til finalen, og motstander var rumenske Astra.

I potten lå det en pengepremie på rundt en halv million kroner. Finalen utviklet seg til å bli en skikkelig batalje, der Astra fikk en spiller utvist rett før pause. Grisetaklingene florerte og Ole Amund Sveen fikk en albue plantet i ansiktet. 20 minutter før full tid, på stillingen 0-0, valgte Ronny Deila likevel å sette inn 15 år gamle Martin Ødegaard.

Han begynte umiddelbart å dirigere og kreve ballen. Ødegaard var også sentral da Godset tok ledelsen seks minutter for slutt, med en varemerkestikker i bakrommet til Mounir Hamoud, som slo inn foran mål der Thomas Lehne Olsen sklei inn Godset-ledelse.

Det var likevel det som skjedde på overtid, etter at Astra hadde pådratt seg kveldens andre utvisning, som sitter brent fast i minnet hos Thomas Sørum.

– Martin var sped som pokker, og rumenerne begynte å bli skikkelig forbanna da den lille spirrevippen kom inn. På overtid tar han med seg ballen, med tre monstre etter seg, ned mot hjørneflagget, og begynner å trikse og mikse. Vi satt på benken og tenkte bare «fy faen, går dette bra?», beskriver Sørum, og viser hvordan de gjemte ansiktene sine i hendene.

– En tanke som streifet meg var: «Der ryker den karrieren», da han ruslet ned mot cornerflagget der. Det gikk heldigvis bra, men den episoden sitter brent i meg. «Du har hele livet foran deg, du kan ikke holde på sånn!», tenkte jeg.

Fryktløsheten kjennetegnet Ødegaard fra første sekund med de store gutta på A-laget. Utover i sesongen ble han ikke bare en mann de fryktet på trening, men en mann motstanderne fryktet i kamp.

15-åringen fra Drammen dominerte kamper i Tippeligaen, og kanskje spilte han sin aller beste match borte mot Sandnes Ulf 27. juli 2014, der han både scoret, skaffet straffespark, serverte målgivende til Sørum og rev de lyseblå i filler.

– Den kampen var han helt outstanding, vanvittig god. Det var litt av taktikken vår rundt denne perioden: gi Martin ballen, og så løper dere andre, sier Sørum.

Selv om Ødegaard ofte var spektakulær, er det ikke de spektakulære tingene de gamle Godset-heltene trekker fram når de mimrer tilbake til treningshverdagen med «Guttungen».

– Jeg la merke til hvor utrolig rolig han var i avslutningene. Han brukte innsida av foten hele tida, og plasserte ballen nede i hjørnene. Det var ikke fantastiske mål, men helt uanstrengt og rolig. Sånn var han fra dag én, sier Kovacs.

– Jeg husker heller ikke så mange wow-øyeblikk, men en spiller som hadde en helt vanvittig grunnteknikk. Du kunne skyte ballen mot ham, og han klarte å ta imot den og gjøre noe fornuftig med den. Det var det mest imponerende. Mer det enn de vilt spektakulære tingene, sier Sørum.

De to ler godt når de får spørsmålet om Ødegaard kan ha plukket opp noe fra dem på veien.

– Jeg tror han har lært noe av Kovacs, sier Sørum.

– Peter er den mest gjennomproffe spilleren jeg har fått gleden av å være lagkamerat med, så jeg håper og tror Martin har plukket opp den delen av det å være fotballspiller. Nå har Martin en kjempebra bagasje med seg hjemmefra, men det å se dette «tempelet» her, og hvordan han behandlet kroppen sin, sier Sørum og peker over mot Kovacs.

– Det håper jeg han plukket opp noen tips fra.

– Tror du Ødegaard lærte noe av deg da, Sørum?

– Nå får du si noe pent da, Peter, sier Sørum og snur seg mot sin gamle lagkamerat.

– Nei. Jeg kan ikke! Dessverre, er svaret fra Kovacs, før begge to bryter ut i latter.

Hovedpersonen selv - Martin Ødegaard - er hakket rausere enn Kovacs når han får samme spørsmål.

– Jeg lærte masse av dem. I den perioden der var det utrolig mye å ta med seg, og det å trene med A-laget i så ung alder lærte jeg masse av, sier han.

Han husker godt hvordan det var å komme inn i en garderobe med voksne mannfolk som var opp mot 20 år eldre.

– Jeg tenkte faktisk på det denne uka, da jeg hadde en kompis nede i Spania som jeg var med på La Manga. Han viste meg noen bilder derfra. Jeg tror ikke jeg skjønte hvor ung jeg faktisk var. Jeg var veldig ung, men det var en fin tid. Og alt gikk veldig fort. Jeg lærte ekstremt mye i den perioden

– Apropos La Manga: husker du da du tok med deg ballen mot hjørneflagget med noen illsinte rumenere i hælene?

– He-he, det husker jeg ikke. Men jeg husker kampene der nede, svarer Ødegaard.

Sørum og Kovacs følger sin gamle lagkamerat nøye i Real Sociedad, og ute på kunstgresset på Marienlyst forsøker sistnevnte å briljere med Ødegaard-inspirerte pasninger.

– Sjekk denne utsidepasningen, Thomas! Akkurat som Martin, sier Kovacs.

De er imponerte over at Ødegaard fortsatt framstår som den samme, ydmyke gutten.

– Han kunne kjørt en helt annen stil. Men han er en høflig, ydmyk og kledelig beskjeden type. Lett å bli glad i, og lett å ønske alt godt, sier Thomas Sørum.