TROPPER VED GRENSEN: Tyrkiske soldater kjører mot den syriske grensen nær Akcakale 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
TROPPER VED GRENSEN: Tyrkiske soldater kjører mot den syriske grensen nær Akcakale 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP)

Bloomberg: Tyrkiske tropper rykker inn i Syria

Tyrkia har sendt flere forsterkninger til den syriske grensen. Ifølge Bloomberg har soldater begynt å krysse grensen – tyrkiske myndigheter avviser opplysningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkia har de siste dagene varslet en større militæroperasjon mot de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

Klokken 10.30 melder Bloomberg at de tyrkiske troppene har begynt å krysse grensen inn til nabolandet.

Ifølge avisen har to fortropper gått over grensen to steder tidlig onsdag morgen for å forberede en større offensiv.

De siterer en anonym kilde. Ingen andre større medier melder det samme.

SISTE: Det tyrkiske forsvarsministeriet har i etterkant av Bloombergs rapport avvist at invasjonen har startet. De sier opplysningene til avisen dreier seg om en ikke-relatert operasjon.

Det tyrkiske utenriksdepartementets talsmann, Hami Aksoy, sa mandag kveld at Tyrkia har en grunnleggende rett til å iverksette nødvendige skritt for å ivareta nasjonens sikkerhet mot terrortrusler fra Syria.

– Tyrkias mål er å frigjøre lokalbefolkningen fra de væpnede bandittenes åk, ifølge Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Truer USA-alliert gruppe

– YPG kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skrev Altun på Twitter like etter midnatt norsk tid.

De kurdiske lederne i Syria har bedt om generell mobilisering, og oppfordrer alle innbyggere til å kjempe mot et tyrkisk angrep, melder AP.

– Vi kunngjør tre dager generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

  • I Syria bor det om lag to millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.
  • Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.
  • I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.
  • Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.
  • I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.
  • Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.
  • YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2000 amerikanske soldatene i området.
  • YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

Den kurdiske YPG-gruppen er en del av SDF-styrken som har kjempet lojalt sammen med amerikanske soldater Syria. De har stått sammen i mange av de farligste kampene på bakken for å drive vekk ekstremistgruppa IS.

I USA får president Donald Trump kraftig kritikk, også fra egne rekker, for å trekke soldater ut av regionen og dermed tilsynelatende gitt Tyrkia grønt lys til en invasjon.

SDF advarte mandag om at en tyrkisk militæraksjon vil åpne for at IS kan komme tilbake.

«Sikkerhetskorridor»

– Det Erdogan ønsker å gjøre i Syria, er å opprette en 480 kilometer lang og 30 kilometer bred sikkerhetskorridor. Her vil han bosette to millioner syrere fra Tyrkia, sier journalist og Tyrkia-kjenner Fredrik Drevon til TV 2.

Dermed vil Erdogan endre på demografien i området, altså å bosette andre syrere enn de som har bodd der opprinnelig.

– Både Russland og USA ser ut til å gi sin godkjennelse til denne invasjonen. Men Erdogan må ut og hente penger, for det er kostbart å bygge boliger til to millioner mennesker, sier Drevon.

Militærkolonner til grensen

Journalister fra det amerikanske nyhetsbyrået AP observerte tirsdag tre militærkolonner med dusinvis av kjøretøy, deriblant lastebiler med pansrede personellkjøretøy og stridsvogner. De var på vei mot den tyrkiske grensebyen Akcakale.

Enkelte innbyggere hadde stilt seg ved veien for å ønske kolonnene velkommen.

Tidligere på dagen kjørte minst to busskolonner med tyrkiske kommandosoldater mot grensen, ifølge det statskontrollerte tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

(©NTB/TV 2)