MIGRANTER: Justisminister Jøran Kallmyr sier forslaget ikke er akseptabelt for regjeringen.
MIGRANTER: Justisminister Jøran Kallmyr sier forslaget ikke er akseptabelt for regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Norge blir ikke med på europeisk fordeling av båtmigranter

Norge vil ikke bli med på den foreslåtte avtalen om fordeling av migranter som kommer til Europa over Middelhavet, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forslaget er ikke akseptabelt for regjeringen, sier justis- og innvandringsministeren etter et møte med EUs justis- og innenriksministermøte i Luxembourg tirsdag.

Ministrene diskuterte avtalen Tyskland, Frankrike, Italia og Malta inngikk for to uker siden.

Målet deres er en midlertidig mekanisme for å sikre ilandsetting og fordeling av migranter som krysser havet for å komme til Europa.

Kallmyr sier en rekke endringer må på plass før Norge kan slutte seg til den foreslåtte ordningen.

– Skipene som opererer i Middelhavet, må følge anvisningene fra ansvarlig søk- og redningsmyndighet. Dersom migranter reddes i afrikansk område og ansvarlig myndighet anviser havn for ilandsetting, må dette etterkommes. Migranter som plukkes opp i afrikanske søk- og redningssoner, skal settes i land i nærmeste trygge afrikanske havn i samråd med lokale redningsmyndigheter, sier Kallmyr.

Det er avgjørende for regjeringen at det kommer på plass en hurtigprosedyre som sikrer at migranter som åpenbart ikke vil få innvilget asylsøknad i europeiske land, ikke blir fordelt til andre europeiske land.

– Når de blir fordelt til andre land, vil det bli vanskeligere å gjennomføre retur, og det blir mer attraktivt for andre å legge ut på havet, sier statsråden.

(©NTB)