Landslagssjef Christian Berge har troppen klar til kampene i slutten av oktober.
Landslagssjef Christian Berge har troppen klar til kampene i slutten av oktober. Foto: Vidar Ruud

To debutanter inn i troppen

Landslagssjef Christian Berge finner plass til Tom Kåre Nikolaisen og Aksel Horgen i troppen til Golden League-kampene mot Spania og Frankrike eller Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndballgutta skal spille Golden League i Danmark 24. og 26. oktober. Kampene sendes på TV 2.

Det blir de siste landskampene før januar der Norge skal spille EM på hjemmebane.

Landslagssjef Christian Berge gjør noen endringer i troppen.

Kent Robin Tønnesen sliter med en betennelse i akillesen og trenger restitusjon. Petter Øverby er fortsatt ute med skade.

På kantene er Alexander Blonz og Kevin Gulliksen skiftet ut. Det samme er Simen Holand Pettersen som fikk sin debut i sommer.

To debutanter er hentet opp fra rekruttlandslaget. Linjespiller Tom Kåre Nikolaisen fra Kolstad, og høyrekanten til Drammen, Aksel Horgen.

– Horgen var i kikkerten i fjor også. Jeg så mye på han da, men han var uheldig med skader i fjor. Nå har han hatt en lengre skadefri periode og vært sterk, sier landslagssjef Christian Berge til TV 2 i podkasten «Kommentatorbua».

Horgen har imponert stort i eliteserien denne sesongen og er toppscorer etter at de fleste lagene har spilt fire kamper. 38 mål på fire kamper gir et formidabelt snitt på 9,5 scoringer per kamp.

I forrige uke ble det klart at Drammen-profilen forlater norsk håndball etter denne sesongen. Fra neste sesong skal han spille for danske Bjerringbro-Silkeborg.

– Det føltes riktig nå. Skal vi ha flere strenger å spille på i framtida må vi gi flere spillere erfaring. Derfor ble det Horgen, sier Berge.

– Tom Kåre har jeg hatt en del prat med i fjor også. Har sett mye på han, og vi la opp et treningsprogram. Han er med i «tett på prosjektet» for spillere vi har troen på i framtida, forklarer Berge.

– Vi må tette aldersgapet etter hvert. Bjarte Myrhol begynner å bli en del år. Også derfor ønsker vi å ha inn en ekstra på strek.

Se Kolstad - Elverum på TV 2 Sport 2 og Sumo onsdag fra kl.19.

Sebastian Barthold er inne på venstre kant. Aalborg-spilleren har også vært på rekruttlandslaget.

– Barthold er tatt ut med tanke på prestasjon i Danmark. Han har virkelig vært god, en bærebjelke i Aalborg akkurat nå. Det har vært fantastisk moro å se, sier landslagssjefen.

– Han fortjener sjansen, så får vi se senere på uttaket til mesterskapet.

Magnus Abelvik Rød var ute med skade i sommer, men er tilbake nå. Det samme er Eivind Tangen.

– Rød blir kjørt veldig hardt i Flensburg. Han spiller nær 60 minutter i hver kamp, så i Golden League kommer vi til å spille mest med Reinkind og Tangen.

Berge har tatt ut tre målvakter, Kristian Sæverås er også hentet opp fra rekruttlandslaget.

– Vi har noen læregutter som begynner å bli så gode nå at de kan bidra mer og mer. Det er tett kamp om målvaktplassen. Flere og flere tar gode steg. Robin Haug i Skjern var også tett på, sier Berge.

– Men Sæverås ble valgt før Haug på grunn av ferdigheter på skudd fra seks meter. Det har Frankrike mye av. Vi skal trolig møte dem i Golden League og vi får dem i EM, så det er også en tanke som ligger bak.

I tillegg var veteranen Espen Lie Hansen, som nå er tilbake i Drammen, med i vurderingene.

– Espen har vi tenkt mye på. Han gikk glipp av mye på grus av skader på slutten av forrige sesong. Vi valgte å flytte han til rekrutt som spiller to kamper mot Japan, forteller Berge.

– Det blir en kjempefin mulighet for mye spilletid, slik at han får tettet kampgapet han mangler. Dessuten skal også Aar og Fredriksen ha mer spilletid.

Målvakter:
Torbjørn Bergerud (Flensburg). Espen Christensen (Minden). Kristian Sæverås (Aalborg).

Venstre kant:
Magnus Jøndal (Flensburg). Sebastian Barthold (Aalborg).

Høyre kant:
Kristian Bjørnsen (Wetzlar). Aksel Horgen (Drammen).

Linje:
Bjarte Myrhol (Skjern). Magnus Gullerud (Minden). Tom Kåre Nikolaisen (Kolstad).

Bakspillere:
Sander Sagosen (PSG). William Aar (Kolstad). Christian O`Sullivan (Magdeburg). Gøran Johannessen (Flensburg). Magnus Fredriksen (Elverum). Harald Reinkind (Kiel). Magnus Aabelvik Rød (Flensburg). Eivind Tangen (Skjern).