Seefeld, Østerrike 20190224.
Johannes Høstflot Klæbo med gullmedaljen etter medaljeseremonien etter langrenn lagsprint for menn i ski-VM i Seefeld.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Val Di Fiemme, Italia 20190106.
Calle Halfvarsson  under siste etappe av Tour de ski på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norske grep skal løse svensk krise

Men ikke regn med svenske toppresultater med det første...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter to strake mesterskap uten medalje for mannlige svensk langrennsløpere tar det svenske skiforbundet affære.

En norsk modell, hjulpet av svenske millioner, skal ta svenske herreløpere tilbake til verdenstoppen, skriver Expressen.

Ved hjelp av en sponsor som går inn med millionbeløp over flere år skal det svenske skiforbundet omstrukturere satsingen for å hjelpe utøverne ta steget fra junior- til seniornivå.

En analyse av svenske langrennsresultater viser at det er der svenskene mister kontakten med verdens beste.

Kopierer Norge

Nå vil de hjelpe de svenske langrennstalentene der der er, gjennom å tilrettelegge for bedre muligheter til å utvikles på hjemmebane. I tillegg til elitemiljøene i Falun, Östersund og Umeå skal man gi utøvere nær landslagsnivå også fra andre steder bedre sjanser.

Totalt handler det om et 20-talls unge utøvere som skal tas ut til de regionale elitegruppene.

– Det er litt slik det er i Norge. De er jo dyktige på slikt, sier generalsekretær Ola Strömberg til Expressen.

– De som er best kommer til å få mer penger til å kunne satse mer, og dermed få bedre forutsetninger hjemme, og skape små lokale team.

Både kvinner og menn kommer til å få nytte av satsingen, som også vil gi tilgang på fagpersonell innen fysiologi, kosthold og mental helse.

Får støtte av TV 2-ekspert

Men det er særlig herresiden som får fokus i det langsiktige prosessen.

– Strengt sagt så har vi ikke vært så bra som vi burde vært de tre-fire siste årene. Vi ser at trenden går rett vei for damene, men sakte, men sikkert litt dårligere for herrene. Vi vil definitivt bryte den trenden nå, for den er ikke gøy å se på, sier Strömberg.

– Vi skulle gjerne sett at det gikk raskere, men... det er rimelig at vi får til en ordentling vending på herresiden til 2026.

– Dette er et etterlengtet løft i svensk langrenn, sier TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

– Det er moro at de satser, og de gjør det på en spennende måte. Denne metoden for å spisse nivået har vært effektiv i Norge.

Han synes ikke den lange tidshorisonten er for defensiv.

– Det er en erkjennelse av at det ikke er gjort en god nok jobb med de løperne som er på landslaget, og heller ikke de som er på vei opp.

– Det er positive som jeg leser ut av dette er at de ønsker å satse langsiktig mot OL i 2026 med dette prosjektet. Det tar tid å få frem gode skiløpere.

Nivået falt

Generasjonsskiftet etter at Johan Olsson, Marcus Hellner og Emil Jönsson ga seg har vært blytungt for svensk herrelangrenn.

– Da ble det litt for lett å komme opp på a-landslaget, og egentlig burde mange av de svenske som havnet på det øverste nivået, egentlig vært på rekrutteringlandslaget. Det er ikke løpernes feil, men når kravet om å komme med på landslaget ikke er tøft nok lenger, så vil nivået falle, sier Skinstad.

– Det er kanskje det som er den viktigste effekten regionslag i Norge. Det er ikke så mange som er kommet derfra og opp på landslaget, men det har sørget for at det er blitt mye mer utfordrende å være landslagsutøver. Det er så mange som banker på dørene, at man må levere på et høyere nivå for ikke å miste plassen.

– Så du har troen på svenskene?

– Teorien om at flest mulig blir best mulig, den er god, men det forutsetter at flest mulig gjør en god nok jobb. Man må få det ut i praksis, og ha de rette typene.

Skinstad poengterer også at situasjonen er, om ikke like prekær, omvendt i Norge. Her har Skiforbundet identifisert et behov for et jenteløft.