Mistet alt i brann – her får de se det nye huset

Familien på fem overlevde såvidt skrekkbrannen, men mistet alt de eide.

I slutten av august 2017 opplevde ekteparet Storås på Finnsnes i Troms sitt livs mareritt.

Karin Hilde Storås (64) og Ole Roger Storås (65) hadde besøk av datter, svigersønn og barnebarn da de våknet av brannalarmen midt på natten.

Da 65-åringen kikket ut i entreen merket han raskt at brannen var reell, og forteller at det var en voldsom varme og røykutvikling fra brannen i stua.

Da var det bare å komme seg ut så fort som mulig. Det skulle riktignok ikke bli bare enkelt.

– Jeg dro inn veldig mye røyk. Et par pust og det kjentes ut som noen stakk en håndduk ned i halsen på meg, for det ble tett med en gang. Og de sier jo det, de profesjonelle som holder på med dette, at det er jo bare en to tre pust og så er det over. Og vi var nære, så nære, sier 65-åringen.

Storås forteller at han hadde røyken i ryggen da han hoppet ut som sistemann fra vinduet, i bare boksershortsen.

– Marginene var små, men denne gangen var det på vår side, sier han takknemlig.

Ny start

I TV 2-programmet «Brente minner» får familier som har mistet hjemmet sitt i brann hjelp under gjenreisningen av sitt nye hus.

Oppussingsteamet bestående av programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind hjelper familiene med brannsikring av de nye boligene og innredning av rom etter familienes ønsker.

Ekteparet Storås fikk hjelp med med innredningen av hoved-oppholdsrommene kjøkken og stue, og synes resultatet ble midt i blinken.

– Vi er storfornøyde. Jeg synes det har blitt gjort en fantastisk jobb, og signalene og tilbakemeldingene vi har fått fra lokalsamfunnet er veldig hyggelige. Det er mange som har fått følelsesmessige reaksjoner, og er veldig positive og oppløftet. Det er veldig trivelig å få slik respons, sier Ole Roger til TV 2.

65-åringen påstår at paret har beholdt stilen akkurat slik interiørdesigneren forlot det, med unntak av å ha satt inn et ekstra skap. Han hyller både kona og designeren for jobben.

– Karin og Aina hadde jo en samtale om farger og interiør generelt, de har samarbeidet kjempegodt i forhold til fargesammensetning og generelt sett ble det akkurat som vi ville ha det, og sånn er det i dag også, skryter Storås.

Vanskelig å glemme

Storås forteller at han og kona ofte tenker tilbake på brannen som startet i det elektriske anlegget ved TV-en. Blant annet synes han det er sterkt å se de andre episodene fra Brente minner, hvor folk har mistet husene sine.

– En annen ting man merker når man har opplevd brann, er at en blir veldig var for brentlukt. Det er ikke lenge siden vi hadde en situasjon her en morgen hvor det luktet brannrøyk. Jeg måtte opp på loftet for å se, og da viste det seg at det kom røyk gjennom soveromsvinduet fra naboen som fyrte, sier Ole Roger.

Forsikringsbransjen har de siste tre årene (2016-2018) registrert over 65 000 brannrelaterte skader i norske hjem til en samlet kostand på over 7.2 milliarder kroner. Over 12 700 av disse brannskadene har startet i elektriske anlegg og el-apparater. Disse skadene har samlet kostnad på over 900 millioner kroner.

Fra og med 2016 til august 2019 har Fremtind registrert over 12.000 brannskader blant forsikringskundene i SpareBank 1 til en samlet kostnad på over 1.5 milliarder kroner. Over 3300 av disse har startet i elektriske anlegg eller apparater, til en samlet erstatning på 251 millioner kroner.

Råd fra forsikringsselskapet:

  • Kjenn gjerne litt etter på elektriske gjenstander. Er ledningene hele? Er gjenstanden varm? Da kan det være lurt å gjerne kjøpe en ny lader eller ny radio.
  • Skru av om natta. Det er stor brannfare forbundet med å lade mobil og nettbrett om natten. Bruk også originale ladere. Bruk heller ikke oppvask- og vaskemaskiner om natta.
  • Kontroller sikringsskapet. Har du skrusikringer må du gå over for å stramme til sikringene når det brukes mye strøm. Sjekk at sikringene ikke er uvanlig varme. Etter du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for at en eventuell brann skal begrenses til skapet lengst mulig.

Kilde: Fremtind Forsikring.

Samtidig understreker han at de føler seg trygge i det nye huset, som er utstyrt med det nyeste av løsninger for brannsikring av boliger.

– Det er utvilsomt at vi føler oss trygge. Vi har ikke hatt problemer med å sove en eneste natt fra den første natten vi flyttet inn her.

Ble rørt

Familien mistet alt i brannen, og trengte alt fra kopper, kar og møbler til nye sokker i skapet. Det verste var likevel å miste uerstattelige ting som bilder og håndarbeid laget i familien.

– Det er jo 43 års historie som har gått opp i røyk, så det er jo en tragedie for oss, sier Ole Roger Storås i programmet.

Gleden var derfor stor da programleder Marco Elsafadi kunne avsløre at et av bildene hadde blitt fikset – av Ole Rogers favorittkunstner, Vebjørn Sand. Bildet fikk Storås overrakt personlig av Sand, i kunstnerens atelier på Tjøme.

– Dette var helt fantastisk. Helt fantastisk. Det skal få hedersplass i stuen, sier en rørt Storås etter overraskelsen i programmet.

Se Brente minner tirsdager på TV 2 eller på TV 2 Sumo.