Tyrkiske og amerikanske militærkjøretøy patruljerer ved grensebyen Tal Abyad fredag. (Photo by AFP)
Tyrkiske og amerikanske militærkjøretøy patruljerer ved grensebyen Tal Abyad fredag. (Photo by AFP) Foto: Delil Souleiman

USA: Tyrkia klar til å invadere Syria

President Donald Trump støtter Tyrkias planer om å invadere det nordlige Syria i nær framtid. Men det vil skape stor usikkerhet for USAs allierte kurdiske krigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en kunngjøring som Det hvite hus kom med natt til mandag, står det at Tyrkia om kort tid vil iverksette sine planer om en operasjon i Nord-Syria.

Trumps pressetalskvinne Stephanie Grisham sier at den tyrkiske planen kom fram i en samtale som president Donald Trump hadde med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag. Her ga Trump Erdogan sin støtte til invasjonsplanene.

Trekker seg ut

Grisham presiserer at amerikanske styrker ikke kommer til å være involvert i en slik operasjon og at amerikanske soldater skal trekkes tilbake fra området det gjelder.

I følge den USA-støttede kurdiske SDF-styrken har amerikanske soldater allerede begynt å trekke seg tilbake fra syriske områder som ligger nær den tyrkiske grensen.

Også det kurdiske nyhetsbyrået Hawar og den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste mandag at amerikanske styrker var begynt å forlate stillinger i byene Ras al-Ayn og Tal Abyad.

SDF advarer om at en tyrkisk invasjon vil ødelegge arbeidet som er gjort for å bekjempe IS.

Overtar IS-fanger

Erdogan sier at de tyrkiske styrkene vil overta de utenlandske IS-krigerne som er blitt tatt til fange under den USA-ledede offensiven mot IS, og som nå holdes av kurdiske styrker som USA støtter.

I samtalen var de enige om å kritisere europeiske land som Frankrike og Tyskland, for ikke å ta tilbake sine borgere som hadde sluttet seg til IS.

«Tyrkia vil nå overta ansvaret for alle IS-krigere i området som er tatt til fange de siste ti årene etter kalifatets nederlag mot USA», heter det i erklæringen etter samtalen.

De kurdiske styrkene bar de tyngste byrdene i kampen mot IS sammen med USA. En amerikansk tilbaketrekking vil i praksis gjøre at den USA-støttede militsen, som har kjempet ved amerikanske styrkers side i flere år mot IS, blir stående uten støtte.

Tyrkia mener kurderne har koblinger til det forbudte kurdiske partiet PKK i Tyrkia, som av tyrkiske myndigheter regnes som en terrorgruppe.

– Tyrkia skal rydde unna terrorister i Syria, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Buffersone

Avgjørelsen ble omgjort, men Tyrkia presser på, og for noen måneder siden ble USA og Tyrkia enige om at det skal opprettes en sikkerhetsbuffer langs grensa mellom Syria og Tyrkia.

I samtalen søndag gjentok Erdogan at opprettelsen av en trygg sone er nøkkelen til å nøytralisere trusselen fra det kurdiske partiet PKK og den amerikanskstøttede kurdiske YPG-militsen, som han kaller terrorister.

Erdogan sier også at en slik sikkerhetssone kan brukes til å returnere opp til to millioner syriske flyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia.

I desember kunngjorde Trump at han ville trekke ut amerikanske styrker fra Syria, men han ble sterkt kritisert for å overlate sine kurdiske allierte til skjebnen og en tyrkisk offensiv.

USA har tidligere forsøkt å stanse enhver tyrkisk offensiv inn i Syria mot deres allierte kurdiske militser, som USA samarbeidet nært med.

(©NTB)