HOLDER IGJEN: – Vi må passe på å holde igjen i gode tider, slik at vi har noen reserver i tilfellet det skulle gå dårligere igjen, sier finansminister Siv Jensen (Frp).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDER IGJEN: – Vi må passe på å holde igjen i gode tider, slik at vi har noen reserver i tilfellet det skulle gå dårligere igjen, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

statsbudsjettet for 2020:

– Bruker betydelig mindre oljepenger enn hun har anledning til

Regjeringen vil bruke 243,6 milliarder oljekroner i neste års statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2020.

Budsjettet legges i år frem av en flertallsregjering, som betyr at budsjettet i stor grad vil stemmes gjennom slik det foreslås.

Før selve budsjettet legges frem, har Finansdepartementet lagt frem en oversikt over nøkkeltallene fra budsjettet. Dette er for å gi lik tilgang til makroøkonomiske tall som kan være markedssensitive.

– Bedre enn jeg turte å håpe på

I regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2020 er bruken av oljeinntekter redusert med 0,2 prosentenheter fra 2019, målt som andel av verdiskapingen i fastlandsøkonomien.

Dette anslås til 243,6 milliarder oljekroner.

Det tilsvarer 2,6 prosent av den anslåtte verdien i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til året. I budsjettet for 2019 la regjeringen opp til 2,9 prosent.

– Her bruker Siv Jensen betydelig mindre oljepenger enn det hun har anledning til å gjøre, sier TV 2s politiske reporter Kjetil Løset.

243,6 milliarder er ny rekord i kronebeløp. Samtidig er beløpet ganske lite sammenlignet med hvor stort oljefondet har blitt.

– Dette er bedre enn jeg hadde turt å håpe på. Her legger regjeringen faktisk opp til å holde igjen på oljepengebruken, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til TV 2.

Oppgang i norsk økonomi

Regjeringens forslag bidrar isolert sett til å dempe aktiviteten i norsk økonomi.

– Og anslagene deres sier at det er gode grunner til det, sier Dørum.

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at norsk økonomi er inne i sitt tredje år med konjunkturoppgang.

«Aktiviteten øker over hele landet og i de fleste næringer. Oppgangen er ventet å fortsette fremover, og veksten i fastlandsøkonomien anslås å ligge høyere enn sin langsiktige trend både i år og neste år», heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

– Må holde igjen i gode tider

Videre påpeker departementet at bedringen i arbeidsmarkedet fortsetter, ved at stadig flere kommer i jobb.

«Bare det siste året er 50.000 flere personer kommet i jobb. Av disse er fire av fem kommet i privat sektor. Den registrerte ledigheten har ikke vært lavere på ti år. I Nasjonalbudsjettet for 2020 anslås den registrerte ledigheten å avta fra 2,2 prosent i år til 2,1 prosent neste år».

– Vi må passe på å holde igjen i gode tider, slik at vi har noen reserver i tilfellet det skulle gå dårligere igjen. Vi har noen mørke skyer over norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen til TV 2.

Med de mørke skyene henviser Jensen blant annet til usikkerheten rundt brexit og handelskrigen mellom USA og Kina.

– Dette er dårlige nyheter for Norge, som har en liten og åpen økonomi. Vi er avhengig av å handle med verden rundt oss, sier Jensen.