SENTRAL: Babacar Sarr var en viktig spiller for Molde FK mellom 2016 og 2019. Voldtekten han er tiltalt for, skal ha skjedd i mai 2017.
SENTRAL: Babacar Sarr var en viktig spiller for Molde FK mellom 2016 og 2019. Voldtekten han er tiltalt for, skal ha skjedd i mai 2017. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Voldtektstiltalte Babacar Sarr: Derfor møter jeg ikke opp i retten

Tidligere Molde-spiller Babacar Sarr (28) er internasjonalt etterlyst fordi han flere ganger har unnlatt å møte opp i sin egen voldtektssak. I en SMS opplyser han hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldingen er sendt til Sarrs daværende agent Jim Solbakken i begynnelsen av juni i år.

Én uke senere skulle Sarr etter planen møte i Frostating lagmannsrett, der han står tiltalt for en voldtekt han tidligere er frikjent for.

SMS-en videreformidlet Solbakken til statsadvokaten 3. juni:

«Jeg har texta med Sarr nå, han er i Senegal sier han. Han sendte meg denne texten, så du veit om det», skriver den profilerte agenten, som ikke har besvart TV 2s henvendelse søndag.

I SMS-en som Solbakken har gjengitt, skriver Sarr at han nekter å møte i retten dersom han tvinges til å bytte forsvarsadvokat.

«Me, Babacar Sarr, has been informed that the case hearing is going to take place in June, instead of October. My lawyer has told me that I cannot have the same lawyer, Mrs. Mette Yvonne Larsen, because the court decided to schedule the case when she was busy. I do not accept any other lawyer. She know my case. Please remember that the first time I went to court I was aquitted, and also for that reason I do not accept another lawyer».

På norsk:

«Jeg, Babacar Sarr, har blitt informert om at rettssaken vil finne sted i juni i stedet for oktober. Min advokat har fortalt meg at jeg ikke kan ha samme advokat, Mette Yvonne Larsen, fordi retten valgte å beramme saken når hun var opptatt. Jeg aksepterer ingen annen advokat. Hun kjenner saken min. Husk at jeg, i den første runden i retten, ble frikjent, og også av den grunn godtar jeg ingen annen advokat».

Sarr ble i tingretten frikjent for voldtekt, men dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen.

Det betyr at retten mener det er overveiende sannsynlig at han har begått voldtekt, men at hans versjon ikke kan utelukkes helt.

Får ikke kontakt

Siden nyttår har Sarr vært representert av den profilerte advokaten Mette Yvonne Larsen. Da ankesaken skulle opp for retten, satt Larsen opptatt i en annen straffesak.

Saken ble derfor gitt til Larsens kollega Jørgen Løvdal, som fremdeles er Sarrs advokat. Ingen av de to har besvart TV 2s henvendelser søndag.

KOLLEGER: Mette Yvonne Larsen og Jørgen Løvdal jobber begge i advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co. I desember satt de sammen og forsvarte en drapstiltalt mann i Asker og Bærum tingrett. Foto: Magnus Braaten / TV 2
KOLLEGER: Mette Yvonne Larsen og Jørgen Løvdal jobber begge i advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co. I desember satt de sammen og forsvarte en drapstiltalt mann i Asker og Bærum tingrett. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Totalt tre ganger har ankesaken mot Sarr blitt utsatt. Siden 7. juni har han vært internasjonalt etterlyst med beslutning om pågripelse. 28-åringen spiller for tiden fotball i Saudi-Arabia, som ikke har utleveringsavtale med Norge.

Verken retten, politiet eller Sarrs egen forsvarer har oppnådd kontakt med ham den siste tiden.

Løvdal har tidligere uttalt at Sarr aldri ble lovlig stevnet for retten, fordi han ikke har signert på papirene som juridisk binder ham til å møte opp.

Fredag denne uken kom det imidlertid en kjennelse fra Frostating lagmannsrett. Den slår fast at Sarr er lovlig stevnet.

Av kjennelsen fremgår det at lagmannsretten sendte Sarr en e-post 30. august, der de påla ham å møte personlig i ankesaken.

«Lagmannsretten mottok umiddelbart bekreftelse fra operatøren Outlook om at meldingen var levert den nevnte adressen. Lesebekreftelse er ikke mottatt», skriver retten.

E-postadressen fikk retten fra Sarrs daværende agent Solbakken og administrerende direktør Øystein Neerland i Molde FK, som begge har hatt kontakt med Sarr på e-post.

Forsikrer om samarbeid

Den 17. september i år var Interpol i Saudi-Arabia i kontakt med Sarr. Interpol, som er et internasjonalt politisamarbeid mellom 188 land, hadde på det tidspunktet fått lagmannsrettens innkalling oversatt til engelsk.

Deretter sendte Interpol i Saudi-Arabia en e-post via Kripos til påtalemyndigheten. Der skriver de at landets myndigheter har konfrontert Sarr med anklagene.

«Han opplyser at det er en pågående sak mot ham i landet deres, at den første dommen gikk i hans favør, og at dommen har blitt anket, skriver saudi-arabiske myndigheter.

«Hvis den etterlyste fremdeles ønskes utlevert av deres myndigheter, vennligst send hele hans utleveringssak så fort som mulig gjennom diplomatiske kanaler», skriver myndighetene videre, før de forsikrer at de ønsker å samarbeide.

NØKKELSPILLER: Gjennom flere sesonger var Babacar Sarr (t.v.) en av Moldes beste spillere, ifølge børsen til både VG og NTB. Her jubler han sammen med tidligere lagkamerat Etzaz Hussain.
NØKKELSPILLER: Gjennom flere sesonger var Babacar Sarr (t.v.) en av Moldes beste spillere, ifølge børsen til både VG og NTB. Her jubler han sammen med tidligere lagkamerat Etzaz Hussain. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Basert på kontakten med saudi-arabiske myndigheter og e-postene som er sendt til Sarr, kommer retten til at han er lovlig stevnet. Derfor avvises også Sarrs anke over spørsmålet om oppreisningserstatning.

Sarr har mulighet til å anke avgjørelsen, og den er dermed ikke rettskraftig.

Kvinnen: – Tøft

Den fornærmede kvinnen i voldtektssaken sier i et intervju med Nettavisen at utsettelsene har vært svært tøffe for henne.

– Det er tungt å se at livet til Babacar Sarr går videre som om ingenting har skjedd. Han fortsetter som fotballproff, mens jeg er her og tar hele belastningen, sier hun til Nettavisen.

– Under hele saken er han blitt løftet opp og frem. Også etter at det ble tatt ut tiltale. Jeg har flere ganger følt meg verdiløs, og tenkt at jeg er usynlig oppi det hele. Det har vært en ekstrem tøff sak å stå i, sier hun.

BISTANDSADVOKAT: John Christian Elden bistår kvinnen som ble tilkjent 150.000 kroner i oppreisningserstatning fra Babacar Sarr.
BISTANDSADVOKAT: John Christian Elden bistår kvinnen som ble tilkjent 150.000 kroner i oppreisningserstatning fra Babacar Sarr. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Overfor TV 2 opplyser hennes advokat John Christian Elden at kvinnen er godt fornøyd med at Sarrs anke over oppreiningsspørsmålet nå er avvist.

– Samtidig håper hun at saken skal få sin avslutning også strafferettslig, slik at hun kan fortsette livet sitt, sier Elden.

Siktet for ny voldtekt

Da rettssaken ble utsatt første gang, spilte Sarr fotball i Russland, som heller ikke har noen utleveringsavtale med Norge.

Saken ble imidlertid ikke utsatt på grunn av Sarr selv, men fordi et sentralt vitne – også han fotballspiller – ikke møtte opp. De to øvrige utsettelsene skyldes Sarr selv.

Hans daværende forsvarer Mette Yvonne Larsen har uttalt at Sarr var innstilt på å stille i ankesaken da den første gang skulle opp i februar.

– Sarr beklager meget sterkt at saken utsettes og at han nå må gjøre vendereis etter å ha planlagt å ankomme til Norge tidlig onsdag formiddag. Han beklager videre at mediene har spekulert i om han ville unndra seg straffeforfølgningen – ved å ikke møte i Norge, sa Larsen den gangen.

AKTOR: Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim anket frifinnelsen fra tingretten.
AKTOR: Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim anket frifinnelsen fra tingretten. Foto: NTB scanpix

Parallelt med voldtektssaken i Molde, har Oslo politidistrikt etterforsket en annen voldtekt, som skal ha funnet sted i november i fjor – tre måneder etter at Sarr ble frifunnet av Romsdal tingrett.

Saken ble på et tidspunkt henlagt av politiet, men statsadvokaten beordret videre etterforskning. Nå er saken ferdig etterforsket og ligger til påtaleavgjørelse hos statsadvokaten. Sarr nekter straffskyld også i denne saken.

Molde FK fristilte Sarr fra kontrakten i januar i år. Ingen i klubben har villet opplyse om avgjørelsen hadde med voldtektssaken å gjøre.