FALSK: De falske kjøreskolene bruker logoer og bilder fra seriøse aktører på sidene sine, for å lure kunder til å ta førerkort hos dem.
FALSK: De falske kjøreskolene bruker logoer og bilder fra seriøse aktører på sidene sine, for å lure kunder til å ta førerkort hos dem. Foto: Skjermdump Facebook

Advarer mot falske kjøreskoler:

– Rent bedrageri

Flere personer er blitt lurt av falske kjøreskoler som frister med førerkort på syv dager uten teoriprøve. – Dette er rent bedrageri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen advarer mot falske kjøreskoler, etter at de har avdekket flere useriøse aktører på Facebook som tilbyr kjøreopplæring.

– De forsøker å få deg til å forhåndsbetale for tjenester du blir lovet å få. Men dette er rent bedrageri, sier leder Jon Molnes av krimseksjonen i Statens vegvesen til TV 2.

Allerede i februar ble ble krimseksjonen tipset om en ulovlig kjøreskole i Alta, som tilbød rask og intensiv kjøreopplæring benevnt som «Kurs på 1-2-3».

Fiktive kjøreskoler

– Tilbudet ble formidlet via forum på sosiale medier og det ble benyttet både fiktive og eksisterende kjøreskolenavn, sier Molnes.

ADVARER: Leder Jon Molnes av krimseksjonen i Statens vegvesen advarer mot de falske kjøreskolene.
ADVARER: Leder Jon Molnes av krimseksjonen i Statens vegvesen advarer mot de falske kjøreskolene. Foto: Statens vegvesen

Han forteller at de falske kjøreskolene har funnet bilder og logoer fra seriøse kjøreskoler for å virke ekte.

– Svindlerne har her funnet en nisje hvor formålet deres er å få kontakt med personer som ønsker å ta førerkort og få dem til å forhåndsbetale, sier Molnes.

Krimseksjonen har hatt kontakt med flere personer som har betalt til de falske kjøreskolene.

En av dem har betalt 25 000 kroner, uten å sitte igjen med noe som helst.

Moldnes sier at disse aktørene tilbyr tjenester som ikke er i tråd med lov og forskrifter.

Omfattende bedrageri

En av personene som kontaktet vegvesenet krimseksjon hadde mottatt en faktura med logoen til en eksisterende trafikkskole. Men organisasjonsnummeret som var oppgitt, eksisterte ikke.

– Kontonummeret som var oppgitt i fakturaen kan tilbakeføres til personer som tidligere har vært forbundet med omfattende bedrageri, sier Molnes.

Kommunikasjonen med den useriøse aktøren foregikk utelukkende på meldingstjenesten Messenger, uten referanser til tid, sted eller personer.

– Vi vil advare mot disse falske kjøreskolene. Dersom noen ber deg om å forhåndsbetale, bør det ringe noen bjeller. Vårt råd er å absolutt ikke betale til slike aktører, sier krimlederen.

Sporet til Italia

I samarbeid med politiet er Facebook-kontoen til en av de falske kjøreskolene sporet til Italia.

Politiet har kontaktet Facebook for å få stengt siden, noe som ikke har skjedd.

Skjermdump Facebook
Skjermdump Facebook

Den aktuelle siden eksisterer fremdeles. Ifølge Facebook iverksetter de ikke tiltak så lenge det ikke er dokumentert at det blir bedrevet grov kriminalitet fra den aktuelle siden.

– Skremmende

En kjøreskole i Oslo oppdaget at deres bilde var misbrukt i annonseringen til en useriøs aktør. Denne aktøren tilbød førerkort i løpet av syv dager, uten at du en gang må ta teoriprøve.

UFO trafikkskole i Kristiansand er også blitt misbrukt av de falske kjøreskolene.

Daglig leder Kristoffer Mofjell syns det er skremmende at deres kjøreskole er blitt misbrukt.

– Vi visste ikke at vår logo og organisasjonsnummer hadde blitt misbrukt før vegvesenets krimseksjon informerte oss om det. Det er skremmende å bli misbrukt på denne måten, sier Mofjell.

Han forteller at det hadde gått rykter om de falske kjøreskolene i Kristiansand, men kjørelæreren ikke trodde det var sant.

– Det er jo generelt blitt mye svindel. Og hører man noe som virker for godt til å være sant, så er det ofte det, sier trafikkskolesjefen.