SLETTET BILDE: Etter at en russisk avis fant bilder som skal vise tsjetsjenske spesialsoldater i Arktis, ble Instagram-kontoen med blant annet dette bildet fra Svalbard lufthavn slettet.
SLETTET BILDE: Etter at en russisk avis fant bilder som skal vise tsjetsjenske spesialsoldater i Arktis, ble Instagram-kontoen med blant annet dette bildet fra Svalbard lufthavn slettet. Foto: Instagram

Var russiske spesialstyrker på Svalbard? Dette vet vi

Påstander fra nettsted ble dementert både i Norge og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da nettstedet aldrimer.no i forrige uke hevdet at russiske spesialstyrker nylig skulle ha tatt seg inn på norsk jord, ble påstandene tilbakevist av Russlands ambassade, Forsvaret, Etterretningstjenesten og PST.

Ifølge nettstedet hadde spesialstyrker operert både på Svalbard og fastlands-Norge og utført rekognosering mot nøkkelobjekter og kritisk infrastruktur, samtidig som det var russisk militæraktivitet ved Frans Josefs land og øst for Svalbard.

– Falsk nyhet

– Informasjonen om angivelig aktivitet av russiske spesialstyrker på Spitsbergen framstilt i artikkelen av «Aldrimer.no» er en falsk nyhet. Vi kan ikke karakterisere den som noe annet enn grov provokasjon, svarte Russlands ambassade i et innlegg på sin Facebook-vegg.

På norsk side var det ingen informasjon som støttet de oppsiktsvekkede påstandene, meldte NRK.

Ifølge den russiske militæreksperten Viktor Baranets, som er oberst i reservestyrkene, kan det imidlertid ha dreid seg om ansatte i et privat sikkerhetsselskap som var observert på Svalbard.

– Det finnes en internasjonal avtale mellom Russland og vårt naboland om utnyttelse av naturressursene. Vi har et russisk selskap der, hvor det arbeider både gruvearbeidere og andre fagarbeidere. Selvfølgelig må disse folkene ha et opplegg for sikkerheten, og jeg utelukker ikke at det finnes et privat sikkerhetsselskap der oppe som tar seg av disse tingene, sier Baranets til det regjeringsvennlige nyhetsbyrået URA.ru.

– Har operert i Arktis siden 2016

I en artikkel der avisen Novaya Gazeta går nærmere inn på påstandene fra aldrimer.no, hevdes det at russiske spesialstyrker fra republikken Tsjetsjenia har operert i Arktis siden 2016.

Avisen har gjengitt flere bilder som er postet på bildedelingstjenesten Instagram, som angivelig viser menn i militæruniformer på vei fra hovedstaden Groznyj til Arktis.

Bildet ble slettet fra Instagram etter at det ble omtalt i avisen Novaya Gazeta.
Bildet ble slettet fra Instagram etter at det ble omtalt i avisen Novaya Gazeta. Foto: Instagram

Et bilde fra 9. februar 2018 er geotagget «Spitsbergen», og viser en mann iført en uniform fra det private Spetsnaz-akademiet i Tsjetsjenia. Dette lærestedet er kjent for å gi opplæring til ansatte i sikkerhetsbransjen.

Bildet som etter alt å dømme er tatt på Svalbard lufthavn, er et av flere bilder som ikke lenger er tilgjengelig på Instagram.

Et annet bilde fra samme Instagram-konto viser en uniformert mann som poserer med automatvåpen.

Bildet som ble lagt ut i 20. januar i år, er tagget «Arctic/Longyearbyen».

Ifølge Sysselmannens retningslinjer for våpenbruk er det bare tillatt å bruke enhåndsvåpen, rifle og haglegevær til isbjørnbeskyttelse på Svalbard.

TRENTE I ARKTIS: Det private Spetsnaz-akademiet under øvelsen i 2016.
TRENTE I ARKTIS: Det private Spetsnaz-akademiet under øvelsen i 2016. Foto: ruspetsnaz.ru

Det skal ifølge Novaya Gazeta også finnes andre bilder med norsk geolokalisering, og militært personell skal ha vært på Svalbard flere ganger uten å legge skjul på det, skriver avisen.

– Anti-russiske rykter

Det russiske propagandanettstedet South Front, som i 2016 publiserte en video som viste hvordan russiske styrker skulle innta Spitsbergen under en konflikt, hevdet fredag at Novaya Gazetas opplysninger var «falske nyheter» og «anti-russiske rykter».

South Front, som omtaler seg selv som en global og uavhengig ekspertgruppe, viser til at det private Spetsnaz-akademiet tidligere ikke har lagt skjul på at de trener i Arktis, og lenker til en artikkel som viser en øvelse i april 2016.

Den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov postet i april 2016 selv bilder på Instagram som viste hvordan et russisk fly mellomlandet i Longyearbyen på vei til Nordpolen. Bildene viste også sjefen for Spetsnazgruppen Alfa mens han lastet materiell ombord i et An-74-fly på Svalbard lufthavn, skrev Barents Observer.

En video som Spetsnaz-akademiet la ut på Facebook, viste fallskjermjegere som landet på Nordpolen for å delta i en militærøvelse i nærheten av den russiske basen Barneo.