VENDEPUNKT: Øyvind Klemetsen (60) er mannen i «Trymmen sin skål»-videoen. Han forteller om en tid med nedtur før den enorme oppturen.
VENDEPUNKT: Øyvind Klemetsen (60) er mannen i «Trymmen sin skål»-videoen. Han forteller om en tid med nedtur før den enorme oppturen. Foto: ABC Nyheter (t.v.) / Ivar Lid Riise / TV 2 (t.h.)

Livet ble snudd på hodet for «Trymmen sin skål»-Øyvind

Samboeren stakk, venner kuttet kontakten og livet ble generelt kjipt for Øyvind Klemetsen (60) etter årets mest omtalte skåle-video. Redningen ble av den musikalske sorten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har sannsynligvis sett den - videoen av en feststemt Øyvind Klemetsen (60), som prøver å dra i gang en skål for å hylle FNB-leder Trym Aafløy etter bompengepartiet sitt brakvalg i Bergen.

Nå, tre uker etter hendelsen, forteller Klemetsen om hvordan livet har gått fra helvete til himmel på uventet vis.

– Jeg var langt nede den natten. Telefonen sluttet aldri å ringe, og meldingene kom på e-post og Facebook. Jeg fikk så mye kritikk, og så mistet jeg samboeren.

Det er nemlig ikke alle som setter pris på Klemetsen sin livlige væremåte. Etter årevis med samboerskap, var den negative oppmerksomheten rundt videoen dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Jeg er den som ofte tar initiativ til skåler, og jeg liker litt show og leven. Det er ikke noe galt i det, og det må være lov å ha det litt gøy, sier Klemetsen, som aldri så for seg at ønsket om å hylle FNB-leder Aafløy skulle skape så mye rabalder som det gjorde.

Derfor sang han

Hva skjedde egentlig den kvelden?

– Jeg satt sammen med to andre i baren, og sa at «nå er det på tide vi går inn og tar Trymmen sin skål. Det fortjener han». De andre var helt med, men da vi skulle gå inn, trakk de andre seg umiddelbart. Da gikk jeg direkte opp på podiet og stemte i med den fantastiske sangstemmen jeg har, selv om noen mener den er noe av det verste de har hørt, humrer Klemetsen.

Resten er historie. Mens FNB-leder Aafløy sitter ved et bord og snakker med journalister fra hele medienorge, høres den rungende hyllesten fra Klemetsen i bakgrunnen.

Alle linser blir rettet mot den feststemte 60-åringen, før medlemmer av partiet og vektere strømmer til for å kaste ham ut.

Saken fortsetter under bildet

KASTET UT: Øyvind Klemetsen ble ekskludert fra FNB-partiet samme kvelden, men selv føler han seg urettferdig behandlet. – Jeg ville bare hylle lederen vår, sier han til TV 2. Foto: Robert Reinlund / TV 2.
KASTET UT: Øyvind Klemetsen ble ekskludert fra FNB-partiet samme kvelden, men selv føler han seg urettferdig behandlet. – Jeg ville bare hylle lederen vår, sier han til TV 2. Foto: Robert Reinlund / TV 2.

– Jeg ble så skuffet. Her skulle vi inn på en valgvake og hylle lederen vår, og så ble resultatet at han ble sur og sint og sa jeg hadde ødelagt kvelden. Noen kalte det tidenes skål, men det var det ikke. Dette var helt normalt for meg, sier han.

Samme kveld var FNB-leder Aafløy ordknapp om hendelsen.

– Vi er et parti av forskjellige mennesker, med 250 medlemmer i Bergen. Vi er et snitt av befolkningen både på godt og vondt, og jeg tror ikke jeg skal si så mye mer enn det, sa Aafløy.

Vendepunktet

Men det stoppet ikke der. Samme kveld begynte videoklippet av den hyllende bergenseren å sirkulere på nettet.

Klippet ble spredd både via nettaviser og sosiale medier, og den negative blesten ble en tung bør å bære for en mann som ifølge ham selv var uvant med media.

Øyvind Klemetsen (60) sier han er livlig av natur, og ofte er den som tar initiativ til både skåling og hyllest av venner. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
Øyvind Klemetsen (60) sier han er livlig av natur, og ofte er den som tar initiativ til både skåling og hyllest av venner. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

– Det ble veldig mye trykk. Jeg fikk så mange negative tilbakemeldinger at jeg måtte gå i meg selv og analysere hendelsen. Ikke hadde jeg vært stygg eller rakket ned på folk. Jeg tok bare en skålesang, sier Klemetsen.

Etter to dager kom derimot vendepunktet. En video ble sluppet på YouTube-kanalen «Songar frå nyheitene», der skålesangen hadde blitt mikset om til en vaskeekte pop-låt med basslinje og fengende refreng.

Det skulle vise seg å bli Klemetsen sin vei ut av uføret. Etter kort tid ble den negative hendelsen snudd totalt om til en lattermild episode som fikk folk til å trekke på smilebåndet.

De positive reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Jeg synes den var helt fantastisk, og ble så positivt overrasket at jeg gråt noen tårer. Den var en gave! Tenk å få snudd nyhetsbildet fra en som har ødelagt en valgvake, til en som er med i en slik remix. Snakk om yin og yang, sier han.

Skaperen av musikkvideoen: – Nesten rørende

For kort tid siden var Klemetsen også gjest i TV 2-programmet «Kanonball», der han snakket ut om hendelsen. YouTube-kanalen «Songar frå nyheitene» svarte like gjerne med å lage enda en remix fra denne seansen.

Skaperen av «Trymmen sin skål» vil være anonym, men sier han er glad for at musikkvideoen har hjulpet Klemetsen. Foto: TV 2.
Skaperen av «Trymmen sin skål» vil være anonym, men sier han er glad for at musikkvideoen har hjulpet Klemetsen. Foto: TV 2.

Skaperen bak de to videoene vil være anonym, men sier til TV 2 at han er kjempeglad for at musikkvideoen har hjulpet Klemetsen ut av mørket.

– Det er nesten rørende å høre, sier skaperen.

Fått flere tilbud

Den siste tiden har tilbudene strømmet på for Klemetsen. Etter musikkvideoene blir han nå invitert til å skåle i alt fra bryllup, til bedriftsfester og under pauseshow i fotballkamper.

Er det virkelig slik at du er rundt og skåler på masse arrangementer, nå?

– Til nå har jeg gjort det, ja, gratis. Jeg ser kanskje ikke noe voldsom fremtiden i å reise rundt som en klovn uten å ha noe mer på repertoaret, men jeg er klar for alt. Stand up, «you name it», ingen problem, sier Klemetsen med bredt smil.

Tre kriterier

Selv om skåle-historien endte godt, har den fått noen varige konsekvenser. Klemetsen er eksempelvis fortsatt singel.

Dersom Amors piler igjen skulle treffe blink, har han bare tre kriterier for et eventuelt nytt kvinnelig bekjentskap. Med sitt største smil, lister han dem opp:

– Hun må ha brune øyne, ha godt humør, og..... tåle en skål.