fortviler over erstatning fra staten:

– Jeg blir sendt til Nav med millioner i gjeld

JÆREN/OSLO (TV 2): Regjeringen har mottatt over hundre høringssvar om kompensasjonsordningen til pelsdyrnæringen. Tilbakemeldingen er glassklar – tilbudet må bli langt bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir sendt på gata eller til Nav med millioner i gjeld, sier Per Arild Vådeland til TV 2.

63-åringen driver en av landets største pelsdyrfarmer. Dette har han holdt på med i over 40 år.

Men nå er det slutt.

Innen 2025 må han og de rundt 200 bøndene som driver med pelsdyr i Norge, avvikle driften.

Som kompensasjon for at de ikke lenger kan holde på med virksomheten, skal pelsdyrbøndene få erstatning fra staten.

Denne uken gikk høringsfristen ut for forslaget til kompensasjon ut. Vådeland og 132 andre har svart. De fleste går hardt ut mot regjeringens forslag.

– Anlegget mitt er taksert til 31 millioner. Så får jeg altså fire millioner igjen fra staten. Jeg har dermed et avvik og et direkte tap på 27 millioner, sier Vådeland.

INNSER NEDERLAGET: Jan Ove Horpestad leder Rogaland pelsdyrlag. Han har innsett at slaget er tapt for næringen, men er skuffet over regjeringens forslag til kompensasjon. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
INNSER NEDERLAGET: Jan Ove Horpestad leder Rogaland pelsdyrlag. Han har innsett at slaget er tapt for næringen, men er skuffet over regjeringens forslag til kompensasjon. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

– Sinne, redsel og frykt

Beskjeden om styrt avvikling har gått hardt inn på mange av pelsdyrbøndene.

Flere av dem har sykemeldt seg, forteller leder i Rogaland pelsdyrlag, Jan Ove Horpestad.

– Det er sinne, det er redsel og det er frykt. Jeg får tilbakemeldinger om bønder som ikke klarer og omgås vanlige folk lenger, fordi de sliter sånn med å få hverdagen til å gå i hop, sier han til TV 2.

Horpestad mener det minste regjeringen kan gjøre, er å sørge for at bøndene får tilbake det de har investert i farmene sine.

– Vi har innsett at slaget er tapt. Vi skal legges ned. Men da må det vel gå an å ordne opp, sier han.

AVVIKLES: Innen 2025 er det over og ut for pelsdyrnæringen. Denne uken gikk fristen for høringsuttalelser til ordningen om erstatning ut. Tilbakemeldingene er svært kritiske. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
AVVIKLES: Innen 2025 er det over og ut for pelsdyrnæringen. Denne uken gikk fristen for høringsuttalelser til ordningen om erstatning ut. Tilbakemeldingene er svært kritiske. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Føler seg lurt av egen regjering

De setter nå sin lit til Senterpartiet, som har kjempet med nebb og klør mot avviklingen.

Torsdag la leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), frem et representantforslag i Stortinget om full erstatning til alle som driver med pelsdyr.

– Dette ruinerer 200 familier. Sånn kan vi ikke behandle folk. Derfor vil vi fremme denne saken for Stortinget på ny, slik at vi kan få en skikkelig erstatningordning, sier han.

Stortingsrepresentanten får støtte, blant annet fra Morten Ørsal Johansen i Frp.

Han føler seg lurt av sin egen regjering.

– Jeg forventet at det skulle være noe bedre det som kom fra regjeringen. Men OK – det kan hende de har misforstått oppdraget de har fått fra Stortinget, men da får vi prøve å rette på det, sier Ørsal Johansen.

– Følger Stortingets vedtak

Da TV 2 traff landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på fredag hadde hun lest igjennom rundt halvparten av høringsuttalelsene.

– Det er klart at det er ting som går inn på meg når jeg leser. Jeg har stor forståelse for at en opplever dette som vanskelig, sier hun.

Statsråden sier hun har forholdt seg til og fulgt opp vedtaket som ble gjort i Stortinget i juni etter punkt og prikke.

FØLGER VEDTAK: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har arvet en vanskelig sak. Hun garanterer at bøndene skal få en rettferdig kompensasjon.
FØLGER VEDTAK: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har arvet en vanskelig sak. Hun garanterer at bøndene skal få en rettferdig kompensasjon. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Er erstatningene til pelsdyrbøndene gode nok?

– Det som ligger inne er et gjennomsnitt på 3,5 millioner kroner for hvert bruk. Vi skal kompensere og gjøre dette så rettferdig som mulig. Vi har også laget noen sikkerhetsventiler, hvor vi vil gå inn å se spesielt på de tilfellene som kommer urimelig ut, sier hun.

Pelsdyrbøndene på Jæren har ikke gitt opp håpet om en kompensasjon de kan si seg fornøyd med.

– Jeg har et håp i et hengende snøre. Jeg er glad for at det i alle fall er noen politikere som viser ansvar og tar dette opp, sier Vådeland.

– Jeg håper. Men jeg vet ikke helt om jeg tror på det, sier Horpestad.