Fire politibetjenter drept i knivangrep i Paris

En knivangriper er skutt og drept av politiet etter å stukket ned flere politifolk i politiets hovedkvarter i Paris. Fire politibetjenter er omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere franske medier, inkudert AFP, melder at minst fire politibetjenter ble drept i angrepet. Ytterligere en politibetjent er skadd.

Angriperen ble skutt og drept av politiet «i en situasjon som ser ut til å ha vært selvforsvar», opplyser Loic Travers i det franske politiets fagforening til Sky News.

Franske medier melder at gjerningspersonen er en 45 år gammel mann som har jobbet i politiet i Paris i 20 år. Etterforskningsleder Remy Heitz opplyser at hjemmet til 45-åringen blir ransaket.

BBC skriver at vedkommende hadde en administrativ stilling. Loic Travers sier til Sky News at han eller hun aldri tidligere har skapt problemet.

Hendelsen skjedde i 13-tiden torsdag.

Det er uklart hvor langt inn i bygningen angriperen kom før han ble skutt og drept av politiet. Ifølge franske medier skjedde knivangrepet i en del av hovedkvarteret der publikum ikke hadde tilgang.

President Emmanuel Macron, statsminister Edouard Philippe, og innenriksministeren Christophe Castaner og er alle på stedet.

INNSATSSTYRKER: Bevæpent politi patruljerer gatene i Paris etter angrepet. Området rundt politihuset er sperret av.
INNSATSSTYRKER: Bevæpent politi patruljerer gatene i Paris etter angrepet. Området rundt politihuset er sperret av. Foto: Kamil Zihnioglu

– Løp rundt i panikk

Et anonymt vitne som var i bygningen, sier til France24 at gjerningspersonen var i bygningen før angrepet startet, og at vedkommende angrep personer som jobbet på samme etasje som seg selv.

– Vi hørte skudd. Vi trodde ikke det var noe til å begynne med, men etter hvert kom en av de som jobber der og sa at vi ikke måtte få panikk, og forbli på rommet der vi var, fordi noen hadde blitt drept, sier vitnet.

– Politifolk løp rundt i panikk, sier et annet vitne til Le Parisien.

– Folk løp overalt og mange gråt. Jeg hørte skyting innenifra. Kort tid etterpå så jeg politibetjenter som gråt. De hadde panikk, forteller tolken Emery Siamandi, som befant seg i bygget da angrepet skjedde.

Angrepet skjedde dagen etter at tusenvis av politifolk gikk i demonstrasjonstog i Paris i protest mot lav lønn, lang arbeidstid og økning i antall selvmord i politirekkene.

Hovedkvarteret ligger rett over gaten for Notre-Dame-katedralen. En T-banestasjon i nærheten ble stengt, og området sperret av.

Motivet for angrepet skal foreløpig være ukjent, men en annen leder i fagforreningen, Jean-Marc Bailleul, sier til media at han tror det var «et øyeblikks galskap», og ikke terror.

Heitz sier til The New York Times at de likevel har kontaktet påtalemyndigheter med erfaring med å etterforske terror.

I tillegg til de fire drepte skal flere ha blitt såret av gjerningsmannen, men ifølge innenriksminister Christophe Castaner er tilstanden deres «relativt betryggende».

– Paris gråter

– Paris gråter for sitt folk i ettermiddag, etter dette fryktelige angrepet på politiets hovedkvarter. Tapet er stort, flere politimenn har mistet livet, skriver Paris' borgermester Anne Hidalgo på Twitter.

– På vegne av alle parisere går mine første tanker til ofrenes familier, skriver hun videre.

Hovedkvarteret ligger rett over gaten for Notre-Dame-katedralen. En T-banestasjon i nærheten ble stengt, og området sperret av.

Angrepet skjedde dagen etter at tusenvis av politifolk gikk i demonstrasjonstog i Paris i protest mot lav lønn, lang arbeidstid og økning i antall selvmord innen politiet.

President Emmanuel Macron besøkte politiets hovedkvarter kort tid etter angrepet, og det samme gjorde statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Castaner.