Aud (87) og sønnen Øyvind Nyberg fikk sjokk da vaskeregningen hadde vokst fra 6.000 til 300.000 kroner.

Aud (87) fikk tilbud om husvask til 6.000 – fikk regning på 300.000

Aud (87) fikk tilbud om husvask for 6.000 kroner. Etter noen dager fikk hun tilsendt kontrakt på 300.000. – Jeg takler ikke at noen svindler gamle damer på denne måten, sier sønnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag i forrige uke kom to unge, veltalende menn på døren til Aud Nyberg (87) i Lørenskog og tilbød å vaske huset hennes utvendig for 6.000 kroner.

Hun fikk opplyst at hun var trukket ut som den heldige til å få dette tilbudet.

87-åringen syns det hørtes ut som et godt tilbud og signerte.

To dager etter var tre østeuropeiske arbeidere på plass, og satte i gang arbeidet med å spyle huset med høytrykksspyler.

Vask ble til renovering

Det var da arbeiderne oppdaget flere råtne panel og vindskier, som de mente Aud burde bytte.

87-åringen fikk tilbud fra firmaet å fikse alt for den nette sum av 300.000 kroner.

Det fikk Auds sønn til å steile.

– Jeg takler ikke at noen prøver å svindle gamle damer på denne måten, sier Øyvind Nyberg til TV 2.

Han begynte å sjekke opp i kontrakten som moren hadde med firmaet.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Ikke etter boka

– Da jeg så kontrakten, oppdaget jeg fort at den ikke var helt etter boka, blant annet var det ikke oppgitt moms. Jeg sjekket derfor opp firmaet i Brønnøysundregisteret og oppdaget at det er et enkeltmannsforetak som ikke er registrert i momsregisteret eller NAVs Aa-register. Da ble det åpenbart at dette var en svindel, sier Nyberg.

AKSJON: Onsdag ettermiddag slo A-krimsenteret til mot håndverkerne i Aud Nybergets hage. Foto: Privat
AKSJON: Onsdag ettermiddag slo A-krimsenteret til mot håndverkerne i Aud Nybergets hage. Foto: Privat

Mandag troppet Øyvind opp hos lederen i firmaet, hvor han leverte inn et angrefristskjema, som den oppsøkende selgeren skulle hatt med da han dukket opp på Auds dør.

Da arbeiderne dukket opp hos moren hans dagen etter, ble Øyvind sint.

– Jeg ba dem forlate min mors eiendom omgående. Da slapp de alt de hadde i hendene og stakk, sier Nyberg.

Gjemte seg i buskene

Onsdag ettermiddag tok saken en ny vending.

Mens Aud og Øyvind sto i hagen og betraktet arbeidet som håndverkerne hadde startet på, kom en rekke personer fra A-krimsenteret i Akershus på besøk.

Arbeidstilsynet hadde blitt tipset om ulovlig arbeid og rykket ut.

– Jeg fortalte hva vi hadde opplevd. Da de fikk høre navnet på bedriftslederen, ble de svært interessert. De sa at de hadde vært på utkikk etter han lenge, sier Nyberg.

Mens representantene for politi, arbeidstilsyn, NAV og skatteetaten gjemte seg i buskene, ringte Øyvind til bedriften og ba håndverkerne komme og hente utstyret.

Da to arbeidskarer dukket opp ikke lenge etter, stormet politiet fram og pågrep dem.

Pågrepet i aksjon

Nyberg sier at håndverkerne ble skikkelig forfjamset da de ble pågrepet. Han selv sto i stuevinduet sammen med moren og fulgte med på dramatikken utenfor.

Han forteller at håndverkerne ble ransaket, fratatt mobiltelefoner og nøkler før de ble påsatt håndjern og kjørt til politistasjonen.

– Dette er jo slikt man ser på TV og ikke opplever i sin egen hage. Men det var vakkert at de aksjonerte på denne måten, jeg ble helt på gråten, sier han til TV 2.

Avsnittsleder Siw Monica Bjørk Eriksen for øko- og miljøsaker i Øst politidistrikt sier at dette er en sak hvor de samarbeider med A-krimsenteret for Oslo og Akershus.

– Jeg kan bekrefte at politiet har startet etterforsking. De to som ble pågrepet onsdag er nå løslatt etter avhør. Av hensyn til arbeidet som pågår kan jeg ikke gi flere opplysninger i dag, sier Bjørk Eriksen til TV 2.

Fraråder

A-krimsenteret, som ledet aksjonen i Lørenskog onsdag, er et samarbeid mellom politiet, arbeidstilsynet, NAV og skatte- og tolletatene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Leder Olav Norheim for A-krimsenteret vil fraråde folk å takke ja til håndverkere som dukker opp på døren med diverse tilbud.

FRARÅDER: Leder Olav Norheim for A-krimsenteret vil fraråde å hyre inn håndverkere som dukker opp på døren.
FRARÅDER: Leder Olav Norheim for A-krimsenteret vil fraråde å hyre inn håndverkere som dukker opp på døren.

– Vi opplever flere som har dårlige erfaringer med håndverkere som oppsøker forbrukere på døren. Vi vil fraråde å kjøpe tjenester som blir tilbudt på denne måten, sier Norheim til TV 2.

Norheim sier at disse omreisende håndverkerne ofte går bevist etter eldre, kvaliteten på arbeidet deres er ofte dårlig og flere av sakene de har jobbet med blir rene svindelsaker.

– Det er veldig viktig for oss å ta bakmennene i disse sakene. Det er vanskelig, men noe myndighetene har kontroll på, sier Norheim.

Betaler ikke

Onsdag denne uken fikk Nyberg en ny faktura fra firmaet. Da var beløpet nedjustert til 218.000. Men Nyberg har rådført seg med eksperter og har fått anbefalt å ikke betale beløpet.

Forsatt står håndverkerfirmaets bil parkert utenfor Aud Nybergs hus og arbeidsutstyret står i garasjen hennes.

– Jeg vet ikke hva lederen for dette firmaet kan finne på. Men om han dukker opp her, så kommer jeg bare å henvise ham til politiet – som har nøklene til bilen hans. Dette får være en lærepenge, for du kødder ikke med en kar fra Lørenskog.

TV 2 har forsøkt å få daglig leder i håndverkerfirmaet i tale, uten å lykkes.