OSTER KOSTER: Ost fra nær sagt hele Europa og fransk vin er blant varene som fra 18. oktober pålegges straffetoll ved import til USA.
OSTER KOSTER: Ost fra nær sagt hele Europa og fransk vin er blant varene som fra 18. oktober pålegges straffetoll ved import til USA. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

USA innfører straffetoll på ost, vin, fly og whisky fra EU

Whisky, fransk vin, ost, tysk ull og spanske oliven blir påført straffetoll fra 18. oktober. Trump-administrasjonen har vunnet fram i WTO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump-administrasjonen varslet onsdag straffetollen på en rekke importvarer fra EU.

Det utslagsgivende var at USA etter årelang strid har vunnet fram med sin klage på EUs subsidiering av Airbus.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom i mai med sin endelige konklusjon: EU-subsidiene til Airbus har skadd den amerikanske konkurrenten Boeing.

Subsidiene kom i form av billige lån til flyprodusenten og har ifølge WTO vært ulovlige.

Et voldgiftspanel har nå fastslått at USA kan svare med å ilegge straffetoll på opptil 100 prosent på import fra EU verdt 7,5 milliarder dollar i året. Det tilsvarer drøyt 68 milliarder kroner til dagens kurs. Det er en god del lavere enn USAs krav, som var på 11,2 milliarder dollar.

Fly og matvarer

USA vil ifølge Reuters fra 18. oktober innføre nye tollsatser på hundrevis av varer produsert i EU, ifølge en kilde i Trump-administrasjonen. Det bli blant annet snakk om 10 prosent på fly og 25 prosent på en rekke andre produkter.

Trump har tidligere raslet med sablene mot flere av landbruksproduktene som nå skal rammes, blant annet fransk vin, men nå rammes også ost fra nær sagt alle land i Europa, i tillegg til spansk oliven, britisk, skotsk og irsk whisky og ull, samt verktøy og kaffe fra Tyskland. Straffetollen må opphøre når subsidieringen av Airbus stanser.

– Vi mener fortsatt det vil være kortsynt og lite produktivt å innføre straffetiltak nå, sier EUs handelskommissær Margot Wallström etter at WTO-kjennelsen ble klar.

Italiensk olivenolje og vin er spart for straffetoll, i likhet med all europeisk sjokolade.

Vil svare

EU har på forhånd sagt at unionen vil forsvare sine interesser og svare dersom amerikanerne innfører straffetoll.

Europeerne har vunnet en lignende sak i WTO om subsidiering av Boeing, men der har det ikke kommet noen beslutning om eventuelle straffetiltak ennå.

Airbus sier amerikanske straffetiltak vil gå ut over USAs økonomi, inkludert flyselskaper, passasjerer og amerikanske arbeidstakere og underleverandører.

– Hele den globale luftfartsindustrien vil bli skadelidende, sier Airbus-sjef Guillaume Faury.

Børsene falt

Nyhetene har bidratt til fall på verdens børser de siste dagene. Dette er bare siste innslag i en trend med stadig fallende børser.

Nøkkelindeksen på Dow Jones har falt med 800 poeng de siste to dagene.

– Jeg ser på dette, og – herregud! Det er som et Tour de France-sykkelløp med masse stigninger og store utforkjøringer, bortsett fra at dette er forferdelige utforkjøringer. Deretter klatrer vi opp på neste topp og sykler ned igjen, sier global makrostrateg Marvin Loh hos State Street til Bloomberg.

Nøkkelindeksene ved børsene i Hongkong, Shanghai, Seoul, Singapore, Malaysia og Filippinene har falt med over ti prosent siden januar 2018.

(©NTB)