Offerets bror til drapsdømt politikvinne: – Jeg elsker deg

Den tidligere politikvinnen ble funnet skyldig i å ha drept naboen sin. Rettens siste dag ble følelsesladet både for de pårørende og den dømte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september i fjor gikk den daværende politikvinnen Amber Guyger (31) inn i naboen Botham Jeans (26) leilighet i Dallas, Texas. Mens Jean satt i sofaen og spiste iskrem, ble han skutt av Guyger. Jean døde senere av skadene.

Guyger har i retten hevdet hun gikk inn i feil leilighet, og skjøt i selvforsvar da hun så Jean i det hun trodde var sitt eget hjem.

Denne forklaringen ble avfeid i retten, og en enstemmig jury fant henne i går skyldig i drap. Guyger risikerte å måtte sone livstid for forbrytelsen.

Onsdag kveld ble dommen avsagt, og juryen dømte Guyger til ti år i fengsel.

– Kan jeg gi henne en klem?

Saken har fått mye oppmerksomhet i USA, mye på grunn av at Guyger er en hvit politibetjent og offeret Jean var afroamerikaner.

Dommen ble møtt med blandede reaksjoner i og utenfor rettslokalet.

Drapsofferets bror, Brandt Jean, valgte en forsonende tone ovenfor drapsdømte Guyger.

– Jeg elsker deg som menneske. Jeg ønsker deg ingenting vondt, sa Jean til Guyger ifølge Washington Post.

Deretter henvendte han seg til dommeren med en uvanlig forespørsel:

– Jeg vet ikke om dette er mulig, men kan jeg gi henne en klem?

Dommeren svarte bekreftende, og Jean omfavnet en gråtende Guyger.

Misfornøyde tilskuere

Utenfor rettssalen var tonen en ganske annen. Ifølge Star Tribune ble dommen møtt med buing og pipekonsert fra mennesker som hadde samlet seg i utenfor rettslokalene.

Da den avdøde Jeans familie kom ut av rettssalen begynte tilskuerne å rope «Ingen rettferdighet! Ingen fred!».

Guyger kunne fått alt fra to år til livstid for drapet, og påtalemyndighetene hadde bedt om en straff på 28 år, alderen til Jean om han hadde vært i live.

I går omtalte advokat for Jeans etterlatte, S. Lee Merritt kjennelsen som en «stor seier» ikke bare for familien, men også «for svarte mennesker i USA», ifølge CNN.

– Dette er en tegn på at ting endrer seg her i landet. Politiet kommer til å bli holdt ansvarlig for sine handlinger, og vi tror dette vil forandre politiets oppførsel over hele verden, sa Merritt utenfor rettslokalene.