Gunn mistet datteren etter råkjøring – nå kommer hun med en bønn til sjåførene

ELVERUM/OSLO (TV 2): Politiet er fortvilet over at bilister tipser hverandre om kontroller. Gunn Knappe mistet datteren på grunn av en råkjører. Hun er redd potensielle drapsmaskiner slipper unna.

I Facebook-grupper og på SMS varsler nå bilistene hverandre i stor skala, om hvor politiet har farts- eller promillekontroller.

Politiet forsøker å imøtegå problemet med selv å advare mot dette i sosiale medier, og skriver at slik deling kan skape livsfarlige situasjoner.

Tre unge mistet livet

Gunn Knappe fra Elverum vet hva høy fart kan bety. Hun mistet selv sin 18 år gamle datter, som satt på i en bil som holdt svært høy fart natt til 3. juli i 2015.

Ved Hernes i Hedmark sneiet bilen borti en elg, før den krasjet inn i et tre. Alle de tre unge passasjerene omkom, blant dem datteren Oda Aurora.

– Det er en del av deg som ikke er der lenger. Livet blir feil, alt blir feil, sier moren som sitter igjen etter ulykken.

– Livet aldri normalt igjen

Knappe sier hun er fremdeles er sint på den unge føreren som satt bak rattet.

– Det hele ble bare et kaos. Livet ble aldri normalt igjen. Det er alltid noen som mangler ved bordet. Det er alltid noen som mangler når man opplever noe man har lyst å fortelle om, sier hun.

Knappe vier nå mye tid til å reise rundt på skoler for å fortelle om hvordan råkjøring kan ramme en familie, i håp om at noen tar lærdom av det.

– Så lenge de slipper unna, vil de jo fortsette. Og de er potensielle drapsmaskiner. sier hun.

– Bruk fornuften

Politiet fortviler over sabotasjen av kontrollene.

– Det har jo alltid vært varsling av kontroller ved at bilister blinker med lysene. Men det nye nå er at mange deltar i grupper på sosiale medier som har til hensikt å varsle slike kontroller, og det svekker effekten av dem betydelig. Det går utrolig fort før informasjonen er ute, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

– Men politiet har jo selv tidligere gått ut med hvor kontrollene skal være?

– Ja, vi har av og til gått ut med i hvilket område vi skal ha kontroll, og vi mener dette kan være forebyggende, men disse varslene forteller nøyaktig hvor kontrollene er, og det er ødeleggende, sier han.

Trygg Trafikk ber folk vise sunn fornuft.

– Folk må tenke over hva man bidrar med når man varsler om sånne kontroller i slike grupper, sier informasjonssjef Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk.