ANGREP: Nancy Pelosi så det som et angrep på grunnloven da presidenten innrømmet å ha hatt samtalene med Ukrainas president. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP / Saul Loeb/AFP
ANGREP: Nancy Pelosi så det som et angrep på grunnloven da presidenten innrømmet å ha hatt samtalene med Ukrainas president. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP / Saul Loeb/AFP

Pelosi om Trump-samtale: – Et angrep på grunnloven

Nancy Pelosi mener hun ikke hadde annet valg enn å innlede riksrettsetterforskning av Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi mener dette er en trist sak for landet vårt. Det er ingen grunn til å være glad for å kanskje måtte stille presidenten for riksrett, sa majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Onsdag holdt hun en pressekonferanse sammen med leder for etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff.

Dramaet som utspiller seg i Washington ble utløst da en ikke identifisert mann som jobber i CIA, varslet om at Donald Trump i en telefonsamtale hadde forsøkt å presse den nyvalgte presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelensky, til å etterforske det som kan bli Trumps motstander i presidentvalget, demokraten Joe Biden.

Et referat av samtalen har senere blitt publisert, der det kan tolkes at Trump antyder at han vil få den nye ukrainske presidenten til å samarbeide med Rudy Giuliani og USAs justisminister William Barr om å etterforske Biden og sønnens forretninger i Ukraina.

Pelosi hevder at demokratene ikke nødvendigvis ønsket å innlede en riksrettsprosess mot Trump, men at de så seg nødt da presidenten innrømmet å ha hatt telefonsamtalen.

– Det er en trussel mot vårt system. Vi så på dette som et angrep på grunnloven da presidenten innrømmet å ha hatt disse samtalene. Da hadde vi ikke annet valg, sa Pelosi.

– Landsforræderi

Trump har selv hatt møter med Finlands president Sauli Niinistö. Under en pressebrief ble presidenten konfrontert med demokratenes kommentarer. Han svarte med en lang tirade, der han anbefalte flere toppdemokrater å trekke seg fra sine verv.

– Nancy Pelosy, Schifty Schiff (Trumps nye kallenavn på Adam Schiff), Jerry Nadler, alle burde trekke seg. Det burde fokusere på å gjøre USA stort igjen, og holde USA stort, sa Trump.

Videre hevdet han at Adam Schiff diktet opp hele sin gjengivelse av varslerrapporten da han presenterte den for senatet.

– Det burde vært ulovlig. Det burde være landsforæderi. Han fant det opp. Alt sammen, sa Trump. Det er derimot ikke lagt frem noe bevis for at Schiff har diktet opp rapporten, men demokraten beskrev enkelte deler av innholdet i referatet som «et klassisk, kriminelt oppgjør» i en høring for senatet.

Deretter hevder Trump hevder videre at sønnen til Joe Biden og Biden selv er korrupte. Heller ikke det er det lagt frem beviser for.

Til slutt slenger han en breiside i retning Biden, som per nå er favoritt til å være Trumps utfordrer i neste års valgkamp.

– Av alle vil jeg helst møte Biden. Han har aldri vært smart, og han er mindre smart nå enn noen sinne, sa Trump.

– Forsøker å skremme vitner

President Trump har også tidligere uttrykt at han er misfornøyd med at varsleren blir holdt anonym, og sagt at han mener han fortjener å møte sin anklager.

Adam Schiff sa på presskonferansen at det var uaktuelt, og at han mener måten presidenten og hans administrasjon håndterer situasjonen på, er farlig.

– Dette er et åpenbart forsøk på å skremme vitner. De forsøker å egge til vold, sa Schiff.

Adam Schiff sa videre at de er svært bekymret for det de mener er innblanding fra Trump-administrasjonen i deres etterforskning.

– Et hvert forsøk fra presidenten eller utenriksministeren på å påvirke kongressens etterforskning, vil bli sett på som forsøk på hindring av rettens prosess, sa Schiff.

– Et kupp!

Pelosi kunngjorde i forrige uke at representantene i kongressen har innledet prosessen som kan føre til at presidenten kan stilles for riksrett.

Enkelt forklart vil komiteene fortsette å etterforske Trump, slik de har gjort de siste månedene, men nå vil de ha i oppdrag å avdekke om det er utført noen lovbrudd som er alvorlige nok til at Trump burde bli stilt for riksrett.

Deretter vil representantene eventuelt gjennomføre en avstemming. Om det da er flertall for riksrett vil saken føres for senatet. Og skal Trump avsettes må det være såkalt super-majority – to tredels flertall.

Presidenten selv er ikke veldig imponert av saken, og natt til onsdag langet han ut mot etterforskningen, og kalte det hele et «kupp»:

– Etter hvert som jeg lærer mer for hver dag som går, er jeg i ferd med å konkludere med at det som finner sted ikke er riksrett, det er et KUPP, skriver presidenten på Twitter.

– Meningen er å ta bort folkets makt, deres stemmer, deres friheter, deres rett til å bære våpen, religion, militære, grensemur og deres gudgitte rettigheter som borgere av Amerikas Forente Stater! fortsatte presidenten.

Trump følger opp tiraden med en video. Videoen anklager demokratene for å bruke riksrett til å «utkjempe politiske kamper».

– Den største heksejakten i vårt lands historie! skriver Trump sammen med videoen.

Stadig flere støtter riksrett

Trumps generelle oppslutning er rekordlav, ifølge en måling utført av CNBC. Kun 37 prosent av amerikanere sier at han gjør en god jobb.

To meningsmålinger tidligere denne uka viser imidlertid at amerikanernes støtte til riksrett har økt betraktelig etter at Representantenes hus iverksatte den formelle granskingen i forrige uke.

Ifølge en måling fra Quinnipiac University mener 47 prosent av registrerte velgere at Trump bør stilles for riksrett og bli fjernet fra presidentembetet. Like mange svarer at han ikke bør bli det. En uke i forveien svarte 37 prosent ja til riksrett mens 57 var imot.

Varselet mot Trump hevder blant annet at presidenten har forsøkt å bruke sin politiske makt til å sverte sin politiske motstander Joe Biden og hans sønn Hunter Biden.