Demonstrasjonene i Irak har krevd ni liv

Irakiske myndigheter har innført unntakstilstand i tre byer etter omfattende protester som har krevd minst ni menneskeliv det siste døgnet.

200 SÅRET: Ni personer er hittil drept og over 200 er såret i opptøyene i Irak. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP
200 SÅRET: Ni personer er hittil drept og over 200 er såret i opptøyene i Irak. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP

Tirsdag demonstrerte over 1.000 personer på Tahrir-plassen i Bagdad. To personer mistet livet, mens det ble meldt om over 200 skadde.

Onsdag fortsatt opptøyene og flere hundre personer demonstrerte i gatene. Så langt er det blitt bekreftet at syv personer er drept og at flere dusin er skadd, ifølge AP.

Blant de drepte er en politibetjent, som ble skutt i byen Nasiriyah i Sør-Irak, og en ti år gammel jente. Jenta ble drept da hun ble truffet av en bil som i høy fart kjørte inn i en gruppe demonstranter ved en veisperring.

Demonstranter satte fyr på bildekk og søppelkasser, mens sikkerhetsstyrkene svarte med å skyte skarp ammunisjon, gummikuler og tåregass mot demonstrantene.

Unntakstilstand

Den irakiske regjeringen innførte onsdag kveld unntakstilstand i Nasiriyah, samt i byene Amara og al-Hilla der offentlige bygninger ble påtent.

Også i byer som Kut, Diwaniya, Najaf og Basra var det store protester, og flere steder ble offentlige bygninger stukket i brann.

I Bagdad forsøkte demonstranter å storme flyplassen og byens strengt bevoktede «grønne sone», som huser regjeringsbygg og ambassader. Også i Najaf ble flyplassen forsøkt stormet.

– Vi krever endring, vi krever regjeringens avgang, sier en annen demonstrant, som vil være anonym av frykt for represalier.

PROTESTERER: Demonstrantene protesterer mot den høye arbeidsledigheten, samt mangel på elektrisitet og rent vann. Foto: Khalid Al-mousily / Reuters
PROTESTERER: Demonstrantene protesterer mot den høye arbeidsledigheten, samt mangel på elektrisitet og rent vann. Foto: Khalid Al-mousily / Reuters

Høy arbeidsledighet

Demonstrasjonene retter seg mot korrupsjon, sviktende offentlige tjenester og den høye arbeidsledigheten.

– Vi vil ha jobber og bedre offentlige tjenester, sier 27-åringen Abdallah Walid, som er blant dem som demonstrerer.

Tungt bevæpnede sikkerhetsstyrker blokkerte alle veikryss fra onsdag morgen som leder til Tahrir-plassen, i et forsøk på å forhindre en gjentakelse av tirsdagens demonstrasjon.

Myndighetene stengte også tilgangen til sosiale medier som Facebook, Twitter og meldingstjenesten WhatsApp.

Forsvarer maktbruk

FNs spesialutsending til Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, har uttrykt dyp bekymring over voldsbruken.

Statsminister Adel Abdel Mahdi forsvarer på sin side maktbruk og hevder at det er «aggressive personer» blant demonstrantene.

Onsdag kveld sammenkalte han landets nasjonale sikkerhetsråd, som advarer demonstrantene mot å eskalere situasjonen.

– VI vil bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte innbyggere og privat og offentlig eiendom, het det i en kunngjøring fra rådet.

(©NTB)